Sörözők

U Zlatého Tygra (Az Arany Tigrishez)

  • H-V.: 15.00-23.00
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2010-10-08
Pilsner Urquell 12°világos40 CZK

látogatások:

  • 2010. 10. 08.

Az U Flekůval és az U Kalichával együtt Prága leghíresebb kocsmái közé tartozik a csíkos bundájú nagymacskáról elnevezett söröző. Aki mezei sörturistaként szeretné megkóstolni az itteni pilzenit, annak célszerű a három órai nyitás előtt negyedórával megérkeznie az arany tigrissel ékesített Husova utcai ház elé.

Az ötven férőhelyes kocsmában ugyanis a kapunyitás után három perccel már telt ház van – minden nap. Az ivót könnyű lesz megtalálni: ott toporognak előtte a dél-ázsiai, amerikai és német turisták.

Ha belépünk a kapualjba, és fülelünk, pontban három órakor először motoszkálást hallhatunk a vastag faajtó mögül, majd a zárban elforduló kulcs jól felismerhető hangját. Ne tolongjunk, ne lökdösődjünk! Engedjük előre a türelmetlenebb nemzetek lányait és fiait, hiszen a „Tiger” szakrális hely, ahová méltósággal, főhajtással illik belépni.

Bohumil Hrabal, a nagy cseh író és sörjampec egykori törzsivója ez, aki egy alkalommal Václav Havellel is megosztotta asztalát. Ezzel még nem is lett volna semmi baj, csakhogy Havel magával hozta Bill Clintont, a híres szivargyűjtőt. Ez a híres amerikai szivargyűjtő pedig a Tigrisben tett látogatástól annyira zavarba jött (a hivatalos verzió szerint olyan jól érezte magát...), hogy mindjárt a helyszínen magába döntött három korsó tizenkettes pilzenit. Ha nála lett volna a szaxofonja, tán azt is előveszi... Igaz, ezt az udvariatlanságot már aligha bocsátották volna meg neki a törzsvendégek.

Billi fiú látogatása enélkül is komoly hullámokat vetett. Az amerikai elnöki vizit után ugyanis az Arany Tigris menthetetlenül bekerült a világ összes Prágáról írt bédekkerébe. Érthető, ha a XIII. századi eredetű ház, a törzsvendégek, és nem utolsó sorban a személyzet egyre nehezebben viselik a kitüntetett érdeklődést. A tigrisvadászatra indulók ezt az infót mentsék el jó helyre.

De, ha egyszer sikerült becserkésznünk a nagyvadat, akkor foglaljunk helyet! Idő: délután három óra egy perc. Kérjünk szerényen egy korsó sört (Pohárral nem szolgálnak fel!!!), majd amikor senki nem figyel, csúsztassunk a zsebünkbe egyet az egyedi tigrincses söralátétből.

Vigyorogjunk, ha sikerült.

A boltozatos és füstös beltérben az első nagyobb teremből egy kisebb nyílik: itt találhatóak a Kis és Nagy Agancs elnevezésű asztalok, ahol Hrabal Pipsi haragjával dacolva a fél életét elmélyült ivással töltötte. Ezeket a szent helyeket az ülepünkkel messziről kerüljük, különben ránk zúdul az általános népharag. A „kétbetűs kitérő” felé eső utolsó asztalnak is van neve: ez az úgynevezett „Télikert”. Arról nevezetes, hogy egy alkalommal az itt üldögélő Hrabalt vécés bácsinak nézték, és az előtte hagyott kávéscsésze-alátétet teleszórták apróval az eszement turisták. Ezek után csoda, ha nem látják őket szívesen?

Hogy milyen hely ma a Tigris? Nehéz erre válaszolni. Valószínűleg egy újabb elnöki látogatást már nem élne túl. Ám ha egy szép napon lekerülne a bejárati ajtóval szemközti falról a semmibe lépő, kóccal kitömött, üvegszemű plüsstigris, részünkről megtenné az első lépést az üdvözülés útján.

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó

Konyha

Konyha: klasszikus cseh ételek

Specialitás: Ördög (csípős) pástétom, pirítóssal és sajttal (Ďábelské tousty se sýrem) 50.- CZK

Hasznos információk

Az itallapon a korsó sör mennyisége a 2010-es évek közepe óta hivatalosan 4,5 liter a szokásos fél liter helyett. Arról van szó, hogy a hagyományos, dúshabú cseh "hladinka" csapolásával valóban kevesebb jut egy-egy korsóba, de ez hosszú évtizedek (évszázadok) óta így működött a cseheknél. Csakhogy a fogyasztóvédelem bekeményített, jó pár kocsma megkapta maga helyszíni bírságát, köztük a Tigris is és például a Pinkász is- többször is. Na, ebből lett elegük, inkább 4,5 liter írnak a sörlapra, hogy megelőzzék bajt. Az itteni pilseni viszont változatlanul jó.

Megközelítés

Az Óvárosi tértől gyalog

Az Óvárosi tér megközelíthető a 2-es, 17-es és 18-as villamosok Staroměstká megállójától, vagy az "A" (zöld)metróvonal azonos nevű állomásától.

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu