Sörözők

Restaurace V Korunní (Étterem a Korunní utcában)

Vinohrady (Korunní 39.)

Megközelítés

  • H-V: 11.00-23.00
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2014-06-21
Gambrinus světlý 10°világos28 CZK
Radegast 12°világos29 CZK
Kozel černé 10°barna28 CZK
Pilsner Urquell 12°világos36 CZK

látogatások:

  • 2014. 06. 21.

Régi adósságunkat törlesztve ültünk be ebbe a klasszikus pilzenis-gambrinuszos vendéglőbe, és nem kellett csalódnunk. Nagyobb társaságok számára is ideális ivási-evészeti célobjektum.

A Restaurace V Korunní fekvése annyira kézenfekvő, és annyiszor elmentünk már előtte, hogy eddig valahogy egyszer sem sikerült beülnünk. Pedig Vinohrady kerületben éppen előtte van a tízes és a tizenhatos villamos Šumavská megállója, és a Béke tér (Náměstí Míru) sincs több, mint négy perc sétára innen. Most azonban megembereltük magunkat, felhagytunk a halogató technikával, és mindjárt nyitásra érkeztünk. Olyannyira nyitásra, hogy kicsit várnunk is kellett, míg a pincérkisasszony krétával kiírja az utcai táblára az aznapi menü ajánlatot.

A Restaurace V Korunní már első pillantásra is igazi sarki vendéglő, és bent sincsen tévesztés. A sörszentháromság tagjait, vagyis Pilsner Urquell, Gambrinus, barna Kozel söröket csapolnak jó áron. Ugyancsak csapon van egy Prágában ma már ritkán kapható sör, a Radegast, amellyel a cseh fővárosban jobbára csak alkoholmentes formában találkozhatunk manapság, itt viszont a tizenkét fokos világos Radegast csábítja a pivoturistákat.

Ehhez a sörkínálathoz klasszikus nyolcvanas évekbeli hangulat társul, vastag és súlyos székekkel-asztalokkal, amelyekhez letelepedve akár nyolc-tíz fős társaságok is kényelmesen megebédelhetnek, illetve megvacsorázhatnak. Érdemes ugyanis felütni az étlapot, mert az a cseh gasztronómia legjavát felvonultatja, imponáló ételkínálattal.

A közel másfél kilós, egészben sült csülök, a fél kilós sült oldalas, a negyed sült kacsa, a sörpörkölt, a cseh vadas, és más knédlis ételek, valamint töltött húsok, különböző vegyes sültes tálak és nyárson sült húsok itt egy helyen sorakoznak, alig győzi az ember végigolvasni az étlapot. Ráadásul mindezt gyakorlatilag féláron kínálják a belvárosi turistacsapdákhoz képest.

Csak két példa: a fél kilós sült oldalasért száztizenkilenc koronát kérnek, a negyed sült kacsa többfajta knédlivel és párolt káposztával pedig százharmincöt koronába kerül. Ennél már csak akkor járunk anyagilag jobban, ha tizenegy és délután három óra között érkezünk, mert a napi menüajánlat ekkor kapható. Egy leves huszonöt koronába kerül, a főtelek pedig nyolcvanöt-kilencven koronába, körettel együtt.

A nyolcvan férőhelyes, és nemdohányzó különteremmel is rendelkező Restaurace V Korunní joggal hirdeti, hogy a régi, házias cseh konyha egyik reprezentánsa Prágában. Ha ehhez még hozzáadjuk, hogy a csapolt söreiket is megbízható minőségben szervírozzák a kedves vendég elé, és az áraik is barátiak, akkor nem kérdés, hogy helyet kaphat egy klasszikus prágai sörtúra programjában.

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó

Konyha

Klasszikus cseh konyha

Negyed sült kacsa, többfajta knédlivel és párolt káposztával (1/4 Domácí pečené kachny s variací zelí a knedlíků) 135.-CZK

Ó-cseh marhapörkölt, három fajta knédlivel (150g Staročeský hovězí guláš s bramboráčky, houskovým nebo karlovarským knedlíkem) 129.-CZK

Megközelítés

10-es, 16-os, és az éjszakai 91-es villamos "Šumavská" megálló

Zöld (A) metróvonal "Náměstí Míru" megálló

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu