Hírek

Rekordszámú turista a cseh fővárosban

Prágában tavaly 5,4 millió turista szállt meg, ami 6,9 %-kal haladta meg a 2011-es szintet. Az éjszakák száma, amit a szállodákban, panziókban és kempingekben eltöltöttek, 5,2 %-kal nőtt, nem kevesebb, mint 13,6 millióra. Az 5,4 millió látogatóból 4,68 millió volt a külföldi, és 717 ezer a belföldi. A külföldiek száma 7,3 %-kal, a belföldieké 3,8 %-kal volt magasabb az előző évinél.

  A turisták száma nemzetek megoszlása szerint:     

                                                     németek:  – 659. 000 fő (14 %)

                                                     oroszok:      – 472. 000 (10,1 %)

                                                     amerikaiak:  – 320. 000 (6,8 %)

                                                     britek:          -- 296. 000 (6,3 %)

                                                     olaszok:        -- 294. 000 (6,3%)

  A legtöbb külföldi augusztusban fordul meg Prágában – ötszáztizenkétezer-, a legkevesebb februárban – kétszáztizenegyezer. A szobák kihasználtsága 60,6 % volt az elmúlt évben. Egész Csehországot 13,65 millió turista kereste fel az elmúlt évben, ami 5,8 %-kal haladta meg a 2011-es évi adatokat.

Forrás : CSU (Cseh Statisztikai Hivatal, 2013.)

IV. budapesti Főzdefeszt

Vasárnap ért véget a IV. budapesti Főzdefeszt. Megnéztük, mit ihatunk, ha hazai kézműves sörökről van szó. Könnyű fesztivál pilzenitől a lórúgásos ipákig mindent nyakalt a magyar.

Soha nem volt még ilyen nehéz előrehaladni a józsefvárosi Krúdy Gyula utcában. Vasárnap fél kettőkor érkeztünk meg a rendezvényre, és másfél óra alatt egy sörpadnyi távolságot tudtunk megtenni. Az ok prózai: lépésről lépésre kiváló sörökbe botlottunk. A Darshan udvarban nyitottunk, ahol a békésszentandrásiak új Ogréjével ismerkedtünk.  Kis hazánk egyik legnagyobb sörrajongója, Marosvári László a jeles névadó, aki egy internetes hozzászólásban vetette fel, hogy inna már egy tisztességes, rendesen megkomlózott pilzeni típusú sört valamelyik kisüzemitől, az ugyanis hiányzik a magyar szortimentből. Simkó József, a békésszentandrásiak főzőmestere el is készítette a sört. Feltétele annyi volt csupán, hogy Laci adja a nevét és a - határozottan karakteres - fejét hozzá a címkén. Így lett a sör Ogre, Lászlónk pedig ezzel átlépte a halhatatlanság kapuját. Szerencsére a szentandrási pilzeni szépen fogyott a Főzdefeszten, így állandó söre lesz a békésieknek – tudtuk meg a helyszínen Simkó Józseftől.

A Darshan udvarból kilépve a magyarhertelendi Kapucinus sör kínálta magát.  Ez volt a feszt első igazi meglepetése! A világosukat próbáltuk meg, és csak ajánlani tudjuk mindenkinek.

Közben elhatároztuk, hogy valamilyen itinert készítünk, hogy legalább délután öt órára el tudjunk jutni a nagyjából harminchét méterre lévő Zappa Caféig, a Mikszáth Kálmán térre.

Az első komoly megingást a Rizmayer Sörház standja okozta. Volt ugyanis egy hat és fél százalékos ébenfekete porterjük, ami egészen egyszerűen rendkívüli sörnek bizonyult. Telt, gazdag, stabilan kávés íz, vastag test. Bárhol megállná a helyét a világban. A következő kellemes akadályt a jászdózsai Köleses, illetve dupla köleses sör jelentette. Nálunk díjnyertes mindkét kreáció.

Jött ezután a Mikszáth tér, és egy újabb remek IPA: a felsőzsolcai Serforrásé. A későbbiek ismeretében elmondhatjuk, nálunk ez volt a fesztivál söre. Felsőzsolcai IPA-t minden kocsmába, sörözőbe!

Haladva tovább a főzdefeszti forgatagban ismerős arcokat látunk. Cseh sörkülönlegességekkel kipakolt a Pivo és a Hrabal is. Mindkét egység előtt masszív sor áll. A fesztiváli kitelepülésen is látszik, hogy egyre stabilabb a vendégkörük.

Természetesen itt tűnik fel Bakos Pista barátunk is, a legnagyobb magyar Hrabal-gyűjtemény birtokosa, és a Hrabal Asztaltársaság oszlopos tagja. Makacsul issza a nová pakai Kumburákot, el nem cserélné semmire. Egy csillogó, hasas üvegkorsót is hozott magával a táskájában, a műanyag poharas fesztiválozástól megkímélve magát.

Mi a csehek helyett ezúttal a szemben lévő angolokat választjuk, megkóstoljuk a Fuller's 5,9 százalékos félbarna ALE-jét, ami „ESB” névre hallgat. Aztán következik ugyancsak a Fuller'stől a szénfekete Black Cab Stout. Mindkét sörrel összefutnánk sűrűbben is.

A Kaltenecker nem hozta el a B27-es sörét - kérdezzük, miért. A válasz kijózanító: - Kilencszáz forint lenne belőle egy deci – mondja a kisasszony Kalteneckeréknél.

És ha már az áraknál vagyunk, kezd határeset lenni a Főzdefeszt. Egy pikoló (két deci) kóstolósört kétszázötven és ötszáz forint között kínáltak. A pohár sör ára jellemzően háromszázötven forint volt, a korsóért pedig leggyakrabban hatszázötven egységet kellett leszurkolni, de nem volt ritka a hét-, nyolcszáz forint közötti díjszabás sem. Részünkről a Magyarország legerősebb sörének hirdetett Angry Beast is ennek esett áldozatul: nem voltunk hajlandóak hatszázötven forintot adni egy pohárért, a korsó pedig mintha ezerkétszáz forint körül lett volna. Biztos finom...

Ittunk helyette harmadik generációs Grabancot, a búzasörélesztővel erjesztett Freaky Wheaty-t. „Csakajósör Gergő” ezúttal is közepébe talált, mesteri munkát végzett. Kellemes meglepetés volt a Hara Punk főzde is. Könnyű volt őket megtalálni a rózsaszínűre pingált Trabant-pickupjukkal, amelynek a hátuljába építették be a sörcsapjaikat.

Este hét óra táján értünk el a Kálvin térig, ahol a győrzámolyi Bors Sörfőzde jóvoltából egy kiváló félbarna ALE-t ittunk, ami Little John névre hallgat. A Bors Sherwoodja és Tuck barátja ugyancsak elsőosztályú levecske.

Ekkorra gyakorlatilag végigittuk a Főzdefesztet, és gyors számvetést készítettünk. Erősödő magyar kisüzemi sörfőzés, emelkedő árak, ideges vendéglátósok, ha csak egy sárgát dobni mész be valahova, mégis összességében kellemes hangulat, habos sörünnep, sok jó ember, kellően nagy helyen. Egyértelműen folytatásra kárhoztatva.

És ha már folytatás: el is indultunk vissza a Serforrás és a Rizmajer standja felé: egy kilépő világos IPA-ra, és egy fekete porterre…

2012. szeptember 17.

Búcsú Václav Haveltől

Hetvenöt éves korában, vasárnap reggel elhunyt  Václav Havel, volt cseh államfő, drámaíró, emberi jogi harcos - és tegyük hozzá: a trutnovi sörgyár egykori munkása.

Jegyezzük is meg mindjárt az elején: nem önszántából lett sörgyári segédmunkás. Az akkori politikai rezsim akarta kicsit "vidéken" jegeltetni a szárnyait bontogató ellenzéki mozgalom egyik meghatározó tagját. Az 1974-1975-ös sörgyári évekből néhány archív fotó szerencsére megmaradt. Most nektek is bemutatjuk több más ritka felvétellel együtt.

1994. januárjában már köztársasági elnökként hívta meg sörözni az Arany Tigrisbe Bill Clinton amerikai elnököt. A kocsmapletyka úgy tartja, hogy Clinton említette Havelnak, mennyire szereti a világhírű cseh író, Bohumil Hrabal munkáit. Állítólag Hrabal erre felüzent a Hradzsinba, hogy ő most nem ér rá, mert a barátaival sörözik az U Zlatého Tygrában. Ha látni akarja az Egyesült Államok elnöke, jöjjön le a kocsmába... Ki tudja, valóban így volt-e.

Mindenesetre egykori helyszíni beszámolók szerint Clinton nem kevesebb, mint három korsó pilzenit döntött magába Hrabal és Havel társaságában a legendás sörözőben. Az Arany Tigrisben megesett "sörcsúcstalálkozó" képei az egész világot bejárták, és Clinton népszerűségének kifejezetten jót tettek.

És végül egy abszolúte személyes élmény: 2006-2007 tájékán történhetett, hogy este, már igen vidám hangulatban betértünk az U Rudolfína nevű sörözőbe a belvárosban. Minden feltűnés nélkül egy hatalmas - egyébként barátságosnak tűnő - fickó telepedett az asztalunkhoz. Már az furcsának tűnt, hogy ő volt az egyetlen a teremben, aki nem sört, hanem ásványvizet szürcsölgetett. Kiderült, hogy Václav Havel személyi testőre, ugyanis az egykori köztársasági elnök éppen  szomszédos asztalnál ült, két újságírónak adott interjút. Pilzenis korsóval a kezében, türelmesen és kedvesen válaszolt a riportereknek, s közben tán még felénk is bólintott. Amikor pedig duhaj jókedvünkben ki akartuk hívni a testőrét egy szkanderpárbajra, csak mosolygott. Bár többször visszatértünk még az évek folyamán az U Rudolfínába, sajnos nem találkoztunk vele újra, és vasárnap reggel óta tudjuk, már nem is fogunk.

Nyugodjon békében, Elnök Úr!

Megmenekült a Fekete Ökör! - A magyar sörbarátok is segítettek!

A döntés napján, kedden reggel még nem tudtuk, hogy temetésre vagy születésnapra ébredünk, aztán délben jött egy nyúlfarknyi e-mail Prágából, Matouš Hájektől, a petíció kezdeményezőjétől: "Marad az Ökör!" Drága jó Matouš-ról azóta nincs információnk, pedig szívesen megkérdeztük volna a részletekről. Valószínűleg kiélvezi a siker édes ízét, vagy azért nem tud hírt adni magáról, mert folyamatosan a vállukon hordozzák a prágai sörbarátok. A lényeg, hogy a Dnes címú cseh napilap internetes kiadása ma megerősítette a városházi hírt: Megmenekült a Fekete Ökör söröző! 

A cikk magyar fordítását itt olvashatjátok:

A prágai Loretánské téren található U Cerného Vola söröző továbbra is működni fog! Erről döntöttek Prága első kerületének képviselői.  A sörözőt egyik régi alkalmazottja veszi át. A döntéssel a törzsvendégek is elégedettek.

A régi-új bérlő kötelezettséget vállalt, hogy folytatja a jótékonysági tevékenységet, vagyis a nyereségből rendszeresen hozzájárul a Jaroslav Jezek látáskorlátozottak iskolája működési költségeihez. Ez a támogatás az elmúlt kilenc év alatt elérte az ötmillió cseh koronát  - közölte Veronika Blázkova, Prága első kerületi önkormányzatának szóvivője.

A Fekete Ökröt a jövőben a hosszú évek óta ott dolgozó Martin Benda bérelheti. Őt az eredeti bérlő, Bohumil Landrgot javasolta, mielőtt bejelentette nyugdíjba vonulását. A bérleti szerződést egyébként változatlan anyagi feltételek mellett hosszabbították meg.

Amikor Prága első kerületi önkormányzata a törvényben foglaltaknak megfelelően új pályázatot hirdetett meg a bérleti szerződésre, egy új érdeklődő is jelentkezett, aki magasabb bérleti díjat ajánlott fel. A söröző törzsvendégei aggódni kezdtek kedvelt sörözőjük jövője miatt, hiszen Prága belvárosában ez az egyik utolsó hagyományos cseh vendéglő. A söröző megmentése érdekében több ezer (egészen pontosan 7684 - a szerk.) aláírás gyűlt össze - tette hozzá a szóvivő asszony.

A Cseh Távirati Iroda szerint Oldrich Lomecky, Prága első kerületének polgármestere ígéretett tett rá, az önkormányzat a képviselőtestület által javasolt bérlővel köti meg az új szerződést. A polgármester emlékeztetett rá: az új pályázó által kínált magasabb bérleti díj nem kompenzálja azt a támogatást, amelyet a Fekete Ökör sörözőt működtető társaság a Vakok Bentlakásos Intézményének nyújtott eddig, illetve nyújt majd ezután is.

(Forrás: www.idnes.cz)

És ami számunkra különösen fontos: ehhez a fényes és emlékezetes diadalhoz mi, magyarok, és a pragaisorozok.hu látogatói nagyban hozzájárultak. Szerény számításaink szerint több mint négyszázan (!!!!) csatlakoztatok Magyarországról a petícióhoz (sajnos ország szerinti bontás nincs a statisztikában). Önmagáért beszél, hogy Budapest Prága és Brno után a harmadik legtöbb szavazatot leadó város lett, összesítésben pedig az előkelő kilencedik helyen végzett, amin csak ámultak cseh barátaink. A magyar aláírásgyűjtés híre egyébként pillanatok alatt elterjedt Csehországban, sőt Szlovákiában is. (Külön köszönet az aktivitásért ezúton is Borzavári (Borzi) Csabának és Rácz (Csibész) Zoltánnak!). 

A legtöbb szavazatot leadó települések ötvenes top-listáján nemcsak Budapest mellett szerepel magyar zászlócska: a mindössze kilencezer lakosú Dunaföldvár Ceské Budejovicével és Pilzennel egy sorban a huszonkettedik helyen mutatja magát. (Annyit elárulunk, hogy dunaföldvári székhellyel működik honlapunk, ami talán némi magyarázattal szolgálhat erre a remek helyezésre.) Székesfehérvárt Tycho Brache mozgatta meg, Dunaújvárost többen is, de az igazi nagy meglepetés Dunakeszi ötvenedik helyezése! Szeretünk, Dunakeszi! :-)

Természetesen az ország minden tájáról nagyon sokan szavaztak, még ha nem is kerültek fel a TOP-listára, nekik is maximális köszönet jár, nem is szólva a külföldön tanuló, illetve dolgozó magyarokról. Ahogy az elején írtuk, úgy lett: minden szavazat számított.

Az internetes aláírásgyűjtő íveket a szervezők kinyomtatták, és a szavazás napján jól látható helyen elhelyezték a tanácsterem falán. Némi nyomásgyakorlás és figyelemfelhívás a szavazás helyén és napján biztosan nem hátráltatta a közös ügyet...

Sok magyar barátunk kérdezte a napokban: van-e egyáltalán értelme ennek az egész aláírásgyűjtésnek, hiszen Magyarországon a hasonló civil kezdezményezésekre rendre fittyet hánynak a mindenkori döntéshozók. A söröző megmaradása örömteli válasz a kérdésükre.

Még egyszer, mindenkinek nagyon köszönjük, aki segített!

Mit lehetne ehhez még hozzátenni?! Találkozzunk a régi-új Fekete Ökörben!!! Sziasztok! Na zdraví!

www.pragaisorozok.hu  2011. december 14.

SOS!!! SOS!!! Drámai híreket kaptunk Prágából!

Be akarják zárni a legendás Fekete Ökörhöz (U Černého Vola) sörözőt! Az ügyben nemzetközi aláírásgyűjtés kezdődött, itt és most Te is csatlakozhatsz, és aláírhatod a tiltakozó petíciót. Mentsük meg együtt az Ökröt, minden támogató aláírás számít! http://www.petice24.com/cerny-vul

A Fekete Ökör ugyebár nem egyszerűen csak az egyik utolsó prágai kocsmalegenda, hanem példa nélkül álló karitatív műintézmény is egyben. A söröző bevételét ugyanis az alapítása óta a Vakok Bentlakásos Intézményének utalják át. Most azért került veszélybe a léte, mert a Fekete Ökröt működtető civil szervezetnek lejárt a bérleti szerződése az önkormányzattal. Természetesen újra beadták a pályázatot, de soha nem találnátok ki: érkezett egy jobb ajánlat... Állítólag egy pilzenis franchise-sörözőt akarnak a helyére, amelyből egyébként már négy másik is működik a városban.

Az önkormányzat első körben a legmagasabb bérleti díjat kínáló pályázatot támogatta, ami gazdasági szempontok alapján érthető, (sőt, így jogszerű és törvényes) csak közben megfeledkeztek arról, hogy döntésükkel megásták a sírját az egyik meghatározó prágai közéleti helyszínnek, amely ráadául a világ összes valamirevaló bédekkerében szerepel, és önmagában is turisztikai célpont.

A döntést természetesen hatalmas felháborodás fogadta, minden jóérzésű prágai és cseh állampolgár tiltakozását fejezte ki a Fekete Ökör bezárásának terve ellen, és nemcsak a sörivók. Sőt, nemzetközi aláírásgyűjtés kezdődött. Az önkormányzat ezért újra a napirendjére tűzte a söröző jövőjének ügyét. A jövő hét keddi (december 13-i) ülésen dönt Prága első kerületének képviselőtestülete.

Az idő nagyon rövid, így arra kérünk benneteket, hogy a lehető legtöbb emberrel osszátok meg az aláírásgyűjtés hírét, és csatlakozzatok. Aki egyszer is járt már az Ökörben, biztos aláíró, aki még nem, azért csatlakozzon, hogy beülhessen még valaha is egy korsó kiváló csapolt sörre, és egy pazar sörkorcsolyára.

A petíció magyar fordítását alább közöljük. Sorrendben 1. Keresztnév, 2. a Vezetéknév, 3. a Lakhelyed, 4. az ország (a listában az M-betűnél: Mad'arsko) megadásával szavazhatsz. "A Podepsat tuto petici" mezőre klikkelve küldöd el az aláírásodat. Az e-mail címre is rákérdeznek, nyilvánosságra hozható-e. Ha igen, akkor az "ano" lehetőséget válasszátok.

Itt csatlakozhatsz:

http://www.petice24.com/cerny-vul

A petíció magyar fordítása:

"Ezen petíció aláírásával határozott tiltakozásunkat fejezzük ki az ellen, hogy a Fekete Ökör megszüntetésével, vagy az egység bérlőjének megváltoztatással kapcsolatban bármiféle tárgyalás folyjon.

Ellenezzük azt is, hogy ebben az esetben a legfőbb érv a felajánlott bérleti díj magasabb összege legyen. A Fekete Ökör az egyik utolsó autentikus söröző a Várnegyedben. Bezárása érezhető beavatkozás lenne Prága társasági életébe.

A söröző létezéséről, jövőjéről Prága 1. kerületi önkormányzata december 13-ai ülésen dönt majd.
Nem lehetünk közömbösek a sorsával kapcsolatban, ezért véleményünknek ezen petíció aláírásával is hangot adunk."

Köszönettel: pragaisorozok.hu

2011. december. 8.

Főzdefeszt újratöltve

Unalmas és csapnivaló árpaleveket, és zseniális magyar söröket egyaránt tartogatott számunkra a második Főzdefeszt. A végső tanulság? Le kell költözni Békésszentandrásra, nincs más hátra! Azt is elmondjuk, miért.

A nyolcadik kerületi Palotanegyedben megrendezett második Főzdefeszt a májusi premier után mostanra egészen a Kálvin térig kihízta magát. A metróból feljőve már látni lehetett az első standokat. A bemutatkozó kisüzemi és kézműves főzdék listájával a kezünkben érkeztünk meg a tetthelyre. Igyekeztünk felkészültnek tűnni: nagy becsben tartott lőlapunkon jó előre bekarikáztuk a kóstolni szándékozott sörkülönlegességeket, és nekivágtunk a forgatagnak!

Kezdetben azonban abszolút nem volt szerencsénk! Mondjuk talán úgy: több igen komoly kihívással küzdő sörkísérletbe is sikerült belefutnunk.

De beszéljünk inkább most a sokkal szerencsésebb folytatásról. A kezdeti rossz szériát a Soltvadkerten működő Kárpi Sörfőzde törte meg! A külön a Főzdefesztre készített, 4,5 százalékos Fesztivál Pils mellőzött mindenféle hűhót, értelmetlen okoskodást, kreativitásnak csúfolt szerencsétlenkedést. Egyszerű, letisztult ízvilág, kellő komlózottság. Máris megbékült rakoncátlankodó, eleddig vádlón morgó bendőnk. Rögtön kértünk is rá egyet Kárpiék hét százalékos búzasöréből, és azon nyomban minden bajunk tovaszállt!

A következő kellemes meglepetést a balassagyarmati Palóc Sörfőzde kitelepülése jelentette.

- Ez jobb, mint a Guinness! Pedig frissek az élmények, nyáron voltam kint gyárlátogatáson - mondja álmélkodva egy hölgy, amint a Palóc Barnát megkóstolja. Kóstolunk mi is, méghozzá a teljes repertoárt. Jön a világos, a barna, a búza, a vörös, és egyik sem okoz csalódást. Palócék keményen dolgoznak azon, hogy sörüket minél többen megismerjék. Ott vannak az összes hasonló fesztiválon, de egyelőre sajnos elég egy kisteherautó is söreik országos terítéséhez. A kisüzemi főzdék csaknem mindegyike hasonló cipőben jár: egyelőre nekik kell kilincselniük, hogy egy fővárosi vagy vidéki sörözőben árulják a palackozott kiszerelést, esetleg csapra verjék valamelyik sörüket. Nem lesz azonban ez mindig így, ez a Palóc sör sikerre van ítélve! - állapítjuk meg, miközben határozottan kezdünk sörizgalmi állapotba kerülni!

Szembejön néhány ismerős! A prágai Pivovarský Dům csalános söre hozza a formáját, és ezúttal is finom. A kávés sör (Koffe Lager) is rendben van, csak éppen nem szoktunk kávézni. Két decinél többet pedig nem érdemes belőle meginni. A felsőzsolcai Serforrás Serfőzde tokaji aszúval bolondított, „Korty” névre hallgató söre abszolút vállalható, kellemes, barátkozós típus. Maga Váncsa István is elégedetten törli meg mellettünk a bajszát. A Serforrás egy igazi kuriózummal is előrukkolt: hatféle malátából és felső erjesztésű élesztőt felhasználva főzték meg Paracelsus névre hallgató sörüket. Csak az irigység találna benne hibát.

Elmorfondírozunk a győrzámolyi Bors Sörfőzde nyolc százalékos Tuck Barátján („Tuck Barát Robin Hood szerzetes pajtása volt” – szó szerint e szavakkal avat be minket a kedves csapolólány a különös név eredetébe). A folytatásban isszuk, és nagyon dicsérjük a Bors kiváló barna sörét. Minden nap meginnánk, a hűtőnkben a helye! Ugyancsak fogunkra való korty Rizmajerék 4,3 százalékos Szebeni Ászoka, nemkülönben az 5,1 százalékosra cefrézett Rizmajer Mézes Gyömbér! Na, ezért a sörért tényleg érdemes volt eljönni!

Ennyi izgalom után kicsit megpihenünk. Jóféle muzsikát hallgatunk a Zappa Caffeban. A Rita Soul Trió játszik, mi pedig a hangulatos zene kíséretében rendelünk egy tejfeles töltött káposztát, hogy ne lötyögjön bennünk a sör.

De most már vissza a lóra, ha pihegve is... Menjünk tovább!

Talán az isteni gondviselés vezet be minket a Krúdy Gyula utcában található Darshan udvarba. Itt kapott helyet a szervezőktől a békésszentandrási Agro-Flott sörfőzde. Ha már lefőzték, és kínálják, igyunk a savanyú töltött káposztára egy keserű fesztivál pilzenit! Mit sem sejtve belekóstolunk a pohárba, és ekkor megtörténik a csoda, működni kezd a varázslat! Valami elképesztően finom sör akadt az utunkba. Forgatjuk a poharat, ízlelgetjük, szagolgatjuk a sört, és nemigen akarjuk elhinni, hogy ezt a remekművet idehaza főzték, és nem, mondjuk Csehországban.

Ám az igazi ámulat még csak eztán kezdődik! Érkezik a Fekete Korsó névre hallgató, hét százalékos, mély rubint színben pompázó sörkülönlegesség. Sírni tudnánk a gyönyörűségtől, annyira finom. Ha nem is sírunk, de meghatódva kóstoljuk az áfonyával ízesített Szent András Könnye sört. Többször is leírtuk már, hogy a černa horai sörök a szívünk csücskei, de ha a derék morva sörfőzőmesterek kóstolták volna a békésszentandrási áfonyást, hát a sutba dobnák saját Modřa Lunájukat, pedig az sem egy utolsó sör.

És akkor végére vigyünk bele még némi csavart! Szakítsunk magunknak egy pohár Fekete Rózsát! Az Agro-Flott kilenc százalékos Black Rose duplabakja ugyancsak mestermű, habos magyar sörünnep. Méltó módon zárja le ennek a kicsi alföldi sörfőzdének az ízkápráztató és páratlan szortimentjét.

Fabó Sándor, az Agro-Flott áruértékesítési vezetője látva szűnni nem akaró elképedésünket, barátságosan megjegyzi: - Pedig az első sörünket egy belgiumi szakmai kirándulás után még bográcsban főztük meg! Aztán mutatja a temérdek elismerést, oklevelet, díszes serleget, amelyet a békésszentandrási sörök besöpörtek 1993, vagyis az alapítás éve óta.

Innen nincs tovább, ma este már nem megyünk sehová. Részünkről az Agro-Flott standjánál fejeződik be rendhagyó főzdefeszti kirándulásunk. Legszívesebben egy pótos IFA-t megraknánk ezekkel a zseniális sörökkel. Pótos IFÁ-nk azonban nincs.

Ezért egy újabb Fekete Korsót kikérve ott és akkor megmásíthatatlanul eldöntjük, hogy a lehető leghamarabb Békésszentandrásra költözünk. Megnéztük a térképen: Szarvastól tíz kilométerre van ez a barátságos kis község. Az irányítószáma 5561. Aki jót akar magának, velünk tart. A sörfőzdénél találkozunk.

Szigeti Sándor

2011. október 10.

Cseh sörkülönlegességekkel is kényeztet a II. Főzdefeszt!

Cseh kuriózumokkal is jelentkezik az október 6-9-ig tartó második budapesti Főzdefeszt! A magyar kisüzemi és kézműves sörfőzés legrangosabb seregszemléjére második alkalommal kapott meghívást a prágai Pivovarsky Dům sörház, amely az általunk is agyondicsért csalános söre mellett egy kávés sörkülönlegességet is csapra ver a helyszínen.

Bohémia másik küldötte az egyik legkreatívabb és legambiciózusabb kis cseh sörfőzde, a Pivovar Kocour. Samurai névre hallgató, tizennégy fokos IPA sörüket legutóbb a prágai Beer Museumban kóstoltuk, és bátran állítjuk, hogy a nemzetközi élvonalba tartozik. Az észak-csehországi Varnsdorf városában működő kandúrosok ezenkívül CatFish IPA-jukkal, és egy ugyancsak tizennégy fokos, barna sörspecialitással készülnek a budapesti bemutatkozásra.

Ám hogy még mi mindennel várja a kiszáradt fogínyű sörbarátokat a II. Főzdefeszt, arról itt és most olvashattok további részleteket a szervezők tollából:

A májusi kézműves sörfesztivál nagy sikerére való tekintettel október 6-9-ig tartó hosszú hétvégén a szervezők megtartják a második Főzdefesztet a józsefvárosi Palotanegyed legszebb terein!

A fesztivál a Lőrinc Pap tértől a Krúdy Gyula utcán és a Mikszáth Kálmán téren át a Szabó Ervin téren is túl, egészen a Kálvin téri metrómegállóig tart csütörtökön, pénteken és szombaton déltől éjdélig, vasárnap déltől hatig. Belépés díjtalan!

Tavasz óta felpezsdült a magyar kézműves sörfőzés, így októberben a tavalyi 10 helyett már 20 magyar sörfőzde csapolja söreit a Palotanegyedben! Míg korábban ötévente születtek a sörkülönlegességek, erre az őszre vagy húsz új sör készülődik, erős, világos fesztiválpilzenik, szénfekete, csokoládéízű stoutok, megvadult, bivalyerős duplabakok, őszies, édes belga ale-ek, és friss komlótól vibráló India Pale Ale-k, hoplágerek. A Főzdefeszten nem lesz könnyű dolga a közönségnek, mert több mint 60 féle sörkülönlegességből kell kiválogatnia az októberi Fesztivál Sörét – Fekete Bárány, Tuck Barát, Drakula, Hajdinás, hogy csak egy pár nevet említsünk.

A Főzdefeszt büszkén jelenti, hogy az októberi fesztiválra sikerült Budapestre hozni Közép-Európa legdrágább és legnemesebb sörét – a Tokaji Aszús hordóban érlelt szlovákiai magyar Kaltenceker B27-et, valamint Közép-Európa leggyorsabb sörcsapjait, melyek 1,5 másodperc alatt csapolnak ki egy korsó sört! Ott lesz Ausztria és Csehország legmodernebb sörfőzdéje – csupa olyan különleges sörrel, melyeknek itthon még a műfaját sem igen ismerik. A Szabó Ervin Könyvtár aulájában megnyílik a Magyar Sörfőzés Története című kiállítás! Az éttermek sörmenükkel készülnek a bloggerek IPA-falatkákkal! Bemutatkoznak a házi sörfőzők és a Magyar Sörgasztronómiai Egyesület! Lesz Beer-Bike, Főzdebusz, és Dixie-Polski!

A sörfőzők, a Palotanegyed vendéglősei és a szervezők mindenkit szeretettel látnak az október 6-án kezdődő Kézműves Sörfesztiválon, aki érdeklődik a magyar sörfőzés jelene, jövője iránt, és nem retten meg attól, ha valódi ízeket érez a sörben!

A fesztiválon bemutatkozó magyar sörfőzdék:  1. Agro-Flott (Békésszentandrás), 2. Armando-otchoa (Budapest), 3. Bauer (Nagykáta), 4. Blonder (Vonyarcvashegy), 5. Bors Sörfőzde (Győrzámoly), 6. Brandecker (Ecser), 7. Csobánkai Kézműves Serfőzde (Csobánka), 8. Fóti Sörfződe (Fót), 9. HBH Sörfőzde (Táborfalva), 10. Kaltenberg (Budapest), 11. Kárpi (Soltvadkert), 12. Köleses Sör (Jászdózsa), 13. Kissler Sörfőzde (Dombóvár), 14. Mályi Ászok (Mályi), 15. Palóc Sörfőzde (Balassagyarmat), 16. Rizmájer (Csepel), 17. Serforrás Sörfőzde (Felsőzsolca), 18. Stari (Tapolca), 19. Szögedi (Szeged).

A külföldi vendégek: Hoffstettner 1. (Hoffstetten, Ausztria), 2. Kaltenecker (Rozsnyó, Szlovákia), 3.Kocour (Varnsdorf, Csehország), 4. Pivovarský Dům (Prága, Csehország).

2011.szeptember. 27.

Viruló kis főzdék, duzzogó nagy gyárak a cseh sörpiacon

Jelentős átalakulás előtt áll a cseh sörpiac. Miközben az ország két vezető söróriása, a Plzeňský Prazdroj és a Staropramen az utóbbi időben az eladások csökkenésével küszködik, a kis főzdék tulajdonosai éppen az ellenkezőjét élik meg, egyre több sört főznek - számolt be a közelmúltban a cseh sörfogyasztási szokások átalakulásáról az egyik legolvasottabb cseh napilap, a Dnes.

Az újság a morvaországi kis főzdék tulajdonosait kérdezte a témában, akik úgy látják: a fogyasztók egy részének elege lett a nagy gyárak „eurosöreiből”, amelyek egyre inkább elvesztik egyéni jellegüket és karakterüket. A karaktervesztés elsődleges okaként azoknak az adalékanyagoknak a használatát nevezték meg a kis főzdék sörfőzőmesterei, amelyek a világmárkák eltarthatósági idejét növelik.

 - A nagy sörgyáraknak például saját laboratóriumuk van. A kis cégek csak időt vesztegetnének el a konzerváló anyagok méricskélésével, ezért nem is kerül a sörünkbe tartósítószer. A fogyasztókat a magasabb ár sem riasztja el, mert tudják, hogy garantált minőséget kapnak. Az emberek majdhogynem a kezemből veszik ki az üvegeket, amikor egy-egy újabb tétel elkészül – nyilatkozta a morvaországi Blučinában működő Xaver Sörfőzde tulajdonosa, Svatopluk Strava.

A kézműves szűretlen sörök iránt akkora a kereslet, hogy néhány kis főzdében már nem győzik teljesíteni a megrendeléseket, és kénytelenek várólistára tenni vásárlóik egy részét.

A nagy kérdés természetesen az, mihez kezdenek a növekvő népszerűséggel a kicsik? Engednek-e a pénz és a piac csábításának, vagy maradnak azoknál a hagyományos főzési eljárásoknál, amelyre most oly büszkék?

 - A legtöbb tulajdonos számára a sörfőzés továbbra is hobbi maradt. Még mindig azokat a berendezéseket használják, amelyekkel évekkel ezelőtt elkezdték a sörfőzést, ezért nem növelhetik tetszés szerint a termelésüket – emlékeztetett rá Svatopluk Strava.

A Brnoban működő Pegas Sörfőzde vezetője is hasonló véleményen van: - A nagy sörgyárak hatalmas összegeket fektetnek be a reklámkampányokba, a kicsik ezt nem engedhetik meg maguknak. Mi csak a kiváló minőségű sörrel csalogathatjuk be az embereket az utcáról. Reklám a helyett a suttogó propagandában bízhatunk, vagyis abban, hogy az emberek elmesélik egymásnak, hol ittak jó sört – jegyezte meg Karel Vajřeka.

Érdekes módon a kis főzdék sörei nemcsak helyben népszerűek már: - A regionális söröket a sörturisták is megkedvelték, akik gyakran hosszú utat tesznek meg azért, hogy más ízekkel ismerkedhessenek meg. Gyakran fogadunk vendégeket Szlovákiából, főleg Pozsonyból – árulta el Jiři Fanta, a ratíškovicei miniserfőzde tulajdonosa.

A jelek szerint a nagy gyárak nem mindig nézik jó szemmel a kicsik előretörését. Ezt az állítást látszik alátámasztani, hogy a Plzeňský Prazdroj a közelmúltban bejelentette: a jövőben nem ad el a kis sörfőzdéknek saját előállítású sörélesztőjéből. Márpedig a speciális sörélesztők kitenyésztése az egyik legköltségesebb része a söriparnak, a kisüzemi főzdék nem engedhetik meg maguknak ezt a luxust. Szerencsére a kicsik segítségére sietett a Pivovar Bernard, amely jelezte: a duzzogó pilzeni gyár helyett számíthatnak rá a kis serfőzdék.

Végül némi linkajánló:

Minisörfőzdék Morvaországban: Pivovar Pegas (Brno), www.hotelpegas.cz , Pivovar Pod Kněží horou (Bzenec), www.knezihora.com , Minipivovar Kunc (Hodonín), nincs honlapjuk, Pivovar Na Mlýně (Ratíškovice), www.namlyne.com , Zámecký Pivovar Oslavany (Oslavany) http://pivovar.oslavany.info , Pivovarek Kvasar (Sentice) www.pivokvasar.vyrobce.cz , Minipivovar U Richarda (Brno-Zebětín) www.uricharda.eu Xaver, Minipivovar v Blučině (Blučina) www.pivoxaver.cz .

2011. szeptember 24.

Hartai Ilona – Szigeti Sándor

Korianderes búzasörrel jött ki a Staropramen

Éppen csak túl az idei nyári szezon felén szűretlen búzasörrel jelentkezett a Pivovar Staropramen. A prágai székhelyű sörgyár július 17-én dobta piacra a „Staropramen Nefiltrovaný” névre hallgató újdonságot. A StarBev cégcsoport kötelékébe tartozó cseh sörgyár közleményben tudatta a hírt. Az anyagból kiderül, hogy az öt százalék alkoholtartalmú búzasör egyharmad rész búzamalátával és kétharmad rész pilzeni típusú malátával, valamint válogatott komló hozzáadásával készül. Ezenkívül csipetnyi korianderrel is ízesítik.

A Staropramen vezető sörfőzőmestere, Zdeněk Lux így nyilatkozott az új sörről:

- Az új Staropramen Nefiltrovaný előkészítését tavaly novemberben kezdtük meg, és nyolc hónapon át tartott. Tekintettel arra, hogy egy teljesen új és eddig nem alkalmazott receptúráról volt szó, a fejlesztés alatt minden egyes részletre maximálisan oda kellett figyelnünk. Az új sör előkészítésekor például a búza esetében új beszállítót kellett keresnünk. A sör végleges ízét nyolc tapasztalt degusztáló segítségével alakítottuk ki. Legnehezebb feladat ugyanis a megfelelő íz eltalálása volt. Az egyik utolsó fázisban a harmonikus, kicsit érdesebb ízvilág kiemelése érdekében megpróbáltunk a napjainkban már nem túl gyakran használt koriandert hozzáadni. Ez a változat rendkívül pozitív visszhangra talált a degusztálóink körében. A koriander be is került a receptúrába, így most a hazai búzasörök hagyományait követő szűretlen búza ászoksört kínálhatunk fel a cseh sörbarátoknak. A fogyasztók az új sörrel néhány héten belül az ország egész területén megismerkedhetnek, hiszen az üzleteken kívül a sörözőkben és az éttermekben csapolt formában is elérhető lesz - hangsúlyozta Zdeněk Lux.

A Staropramen ugyancsak a közelmúltban jelentkezett citromos sörével, ezt megelőzően, 2010-ben pedig egy tizenegy fokos, karamell malátával készülő sört dobott piacra, a Staropramen Jedenáctka-t. Termékpalettájukon ezenkívül „Děčko” néven diabetikus sör is megtalálható.

A Staropramen termékcsalád az új jövevénnyel immár kilenc tagúra bővült.

Hartai Ilona - Szigeti Sándor

2011. július. 22.

Megszületett a "Borsodi Kozelja"!

Vannak még meglepetések! A napokban Győr környéki rokonok érkeztek látogatóba, és több más sör mellett hoztak magukkal egy dobozos Braníkot is ajándékba. Már éppen azon kezdtünk morfondírozni, elképzelhető-e, hogy az ország nyugati részén lévő üzletekbe valamiképpen eljut a Prágában főzött Braník, amikor gyanút fogva a doboz oldalára pillantottunk. Sejtésünk beigazolódott: ezt a Braníkot bizony Bőcsön, a Rákóczi út 81. szám alatt található Borsodi Sörgyár Kft. főzte! Úgy bizony!

A Borsodi Sörgyár ugyanis megszerezte a Staropramentől a magyarországi gyártás jogát. Különösebb meglepetés nincs is ebben, hiszen a két sörgyárnak ugyanaz a tulajdonosa: a több sör-óriás összeolvadásából 2009-ben megalakult Starbev nemzetközi vállalatcsoport.

Valaki igen találóan ezt írta a szárnyait bontogató Borsodi-Braníkról az interneten: „Megszületett a Borsodi Kozelja!”

A megjegyzés arra vonatkozik, hogy 2005. óta a Borsodi egyik legfőbb magyar konkurensénél, a Dréher Sörgyárak Zrt-nél ugyancsak cseh licenc alapján meg Velkopopovický Kozelt főznek. Egészen pontosan Csepelen készítik a Kozel világos változatát. E két utóbbi sörgyár közötti kapocs szintén egy közös tulajdonos. A világ második legnagyobb sörvállalata, a Kozelt és a Pilsner Urquellt is birtokló SABMiller 1993-ban kebelezte be ugyanis a Dréhert.

Az egyik érdekes kérdés most az, melyik piaci szegmensben próbál meg rést találni a Braníkkal a Borsodi a szűkülő magyar sörpiacon. A Bőcsön gyártott Braník forgalmazása májusban kezdődött el itthon, és az első tapasztalatok szerint az új cseh igazolás fogyasztói ára a bevezetéskor együtt mozog a klasszikus Borsodi sörével. A nagy áruházakban nagyjából százhatvan-száznyolcvan forintért lehet hozzájutni mindkét márka dobozos kiszereléséhez.

Többen már most kíváncsian várják, vajon a Borsodi a Dréherhez hasonlóan csapolt formában is megversenyezteti-e termékeit a fővárosi és vidéki kocsmákban, mint ahogyan történt az korábban az Arany Ászok és a Kozel esetében. Bizonyára sokan emlékeznek még rá, amikor az arany ászokos helyeken hirtelen feltűntek a kozeles sörcsapok, és a korábbi egy helyett két sört kezdtek el csapolni. Sőt, megtörtént, hogy az Arany Ászokot vették le a csapról, és a Kozelt favorizálták. A két konkurens sör házi párbajából akkor az Arany Ászok került ki győztesen, nem annyira a minőségbeli különbség, mint a vendégek márkahűsége miatt.

Bármiként is alakul, ha a Borsodinál a „cseh hagyományok alapján főzött sör” szlogenre építik fel a reklámkampányt, akkor még a Kozelénél is nagyobb marketing-attackra lesz szükség. Amíg ugyanis a Kozel márkanév már a rendszerváltás előtti időszakban is ismerősen csengett a cseh sörrajongók számára, addig a Braníkról nem feltétlenül mondható el ugyanez. (Más kérdés, hogy a Magyarországon főzött Kozel klasszisokkal elmarad minőségében az eredeti cseh változattól.)

Könnyen lehet, hogy a közeljövőben a Borsodi a Braníkot indítja csatába a Dréher Kozeljével szemben. Ezért megnéztük, mit is nyújt a magyar Braník a sörfogyasztóknak. Hét fokra lehűtöttük, majd felpattintottuk az ajándék dobozos Braníkot!

Folyt köv...

És már itt is a folytatás!

A Prága Braník kerületéről elnevezett sör habja még a dobozból kiöntve is meglepően tartós, szinte kemény. A sör ízére sem lehet panaszunk: határozottan letisztultabb mint a magyar Kozelé. Úgy tűnik, valóban csak víz, maláta és komló van benne, és a kezdő tételeknél nagy gonddal segítették világrajövetelét a sörfőzőmesterek. Ettől függetlenül a vengerszkoje Braníktól piaci áttörést várni valószínűleg hiú ábránd. Ám arra éppen jó, hogy megkóstoljuk egy cseh sörnek az újabb itthoni változatát. Aztán viszont siessünk ki Prágába tesztelni az eredetit! :-)

2011. június 30.

A IV. Budapesti Cseh Sörfesztivált szemléztük

Saját tanácsunkat megfogadva kora délután érkezünk meg a Városháza Parkba, és az egyik fa házikóban hét korsó sörre való tikettet igénylünk: - De ezek csak a mai napon válthatók be, holnap már más színű jegyek lesznek! – aggodalmaskodik a kedves eladó hölgy, látszik, nem tudja kivel van dolga. Megnyugtatjuk, hogy el fogy az a hét, csak tessék gyorsan ideadni, mert már igencsak kérgesedik a torkunk.

Indítónak valami könnyű világos sört keresünk a standokat körbejárva, ám az éppen nincsen. A Heroldnál még szerelnek, a Litovelt feltűnés nélkül elkerüljük, a Primátor a búza, a vörös és prémium barna sörét hozta el a fesztre, a nymburki Hrabal-sörből meg a múltkor alaposan beszippantottunk. Végül a fesztivál egyik sarkában megbúvó Pivo Söröző (www.pivo.hu) kitelepülésénél kötünk ki. Nincs más hátra, a magunk részéről egy szűretlen Bernarddal indítjuk útjára a IV. Budapesti Cseh Sörfesztivált! A Bernard kitűnő, jól hűtött, és friss, ahogyan azt az anyaintézményben, a Pivo-ban is megszokhattuk már.

Roppant szerencsénkre összefutunk a Pivo egyik társtulajdonosával, Simkó György úrral, aki szerkesztője és társ-szerzője volt a minden magyar nyelven íródott cseh kocsmakalauzok ősatyjának, a Prágai sörkalauznak (Kelenföld Kiadó 1989.). Érdekes beszélgetés alakul ki. Kiderül, hogy a szépemlékű Csehszlovák Államvasutak három éven át szabadjeggyel támogatta a szerzőket, akik ily módon utazási költségek nélkül térképezhették föl a rendszerváltás előtti években a prágai kocsmák világát. Meghívást is kapunk a Pivo-ba egy későbbi sörözgetős beszélgetésre, amelyet természetesen rögtön elfogadunk, és nagy örömmel veszünk.

Folytatjuk tovább az ismerkedést a kínálattal, és Aschenbrenner Sanyi barátunkkal megerősítve a Ferdinand csapjai felé vesszük az irányt. Az öt és fél százalék alkoholtartalmú Sedm Kuli hozza magát, a tradicionális négyes Starobrno nem jó választás rá, de ez a mi hibánk. A sörkóstolásnál nem árt némi tervezettség: például a világos, könnyű söröktől haladni a nehézveretű, magasabb alkoholtartalmú árpalék irányába.

Egyébként meg örülünk, hogy nekünk legalább van sörünk, mert a tikettes bódéknál időközben tizenöt méteresre hízott a várakozók sora, pedig még csak délután fél hatot mutat az óra. A szervezők tartották a szavukat, hogy a csapoknál nem lesz hosszas várakozás, ám arra kevesen gondoltak, hogy azért nem, mert a tikettekért kell majd harminc-negyven percen át kígyózni a sorban. Külföldiek és honi elsőbálozók képednek el őszinte ábrázattal a csapoknál, amikor kiderül, készpénzzel nem tudnak fizetni. A summázat? Ezt az egész tikettes rendszert át kellene gondolni, vagy legalább nyolc-tíz elárusító helyre volna szükség.

Közben jönnek szépen sorba a söröcskék: megkívánjuk a Krušovice világos változatát, hiszen csapolva csak elvétve kapható itthon. Dicsérjük a Jarošovot, amelyet legutóbb a Joe Cocker koncert előtt, az aréna melletti Ypsilon Étteremben teszteltünk. Tisztességes sör a Jarošov, hadd jöjjön belőle még egy korsóval! Az igazi meglepetés azonban ezen a napon a kelet-csehországi Havlíčkův Brodban főzött Rebel, annak is a 4,7 százalékos barna változata. Egészen kiváló ajánlat az édesebb, testes söröket kedvelők számára. A Primátor búzasörére is megérett már az idő: ez is rendben van, mint mindig.

Közben örömmel látjuk, hogy az értő honi sörfogyasztók a cseh ritkaságokkal kezdték meg az alaposabb ismerkedést. A nagy gyárak kimérdéinél szellős az érdeklődés, az itthon ritkán kapható pici főzdék söreire annál többen kíváncsiak. A közönség el van kényeztetve: akinek „csak” Pilsner Urquell vagy barna Staropramen jut, szinte lógatja az orrát.

Borzavári Csabi barátunk hatékony közreműködésével egy asztalhoz vet a jó sorsunk a kiváló Folyékony Kenyér blog (www.folyekonykenyer.blog.hu) szerkesztőjével, Tony Caviarral, aki a permanens sörforradalom szükségességéről nemcsak hatalmas átéléssel beszél, de maga is sör-forradalmár! Főszervezője volt ugyanis a „másfeledik” budapesti Főzde Fesztnek, ahol kis magyar főzdék mutatkoztak be, zajos és habos sikert aratva.

Švejk is megjelenik a sátorban: néhány perc után többen sörért indulnak, mi pedig utopenciért, amelynél ettünk már jobbat is. Ellenben a fesztiválon kapható pácolt camembert sajt (nakladaný hermelin) egészen finom, még ha átlátszó műanyagdobozból is kell villázni.

Este tíz órára a fesztivál reménytelenül tele, hiszen már az első évben kinőtte a helyét, és azóta csak fokozódott az érdeklődés a kortárs cseh söripar budapesti seregszemléje iránt.

Jövőre talán egy nagyobb helyszínnel, és legalább féltucat tikettes faházzal, no meg a helyszínen megvásárolható üveg korsókkal tér vissza a cseh sörfeszt – bizakodunk elfelé menet, és közben kissé pironkodunk: hiszen a végére a hét tikett is kevésnek bizonyult... Ha ezt most látná az a délutáni eladó kisasszony...

2011. június 12.

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu