Sörözők

Baráčnická Rychta (Zsellérkocsma)

Nagyobb térképre váltás

Malá Strana / Hradčany (Tržiště 23.)

Megközelítés

  • H-Sz.: 11.00-23.00
  • V.: 11.00-21.00
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2011-02-19
Svijanský máz 11°világos33 CZK
Svijanský černý karamel 13°barna szüretlen33 CZK
Svijanský kvasničák 13°világos szüretlen35 CZK

látogatások:

  • 2011. 02. 19.

Frissítés: - Bezárt, aztán újra nyitott, új sörökkel! - Pompás látvány Svijany városának híres sörgyára, amelynek kéményét gigantikus méretű söröskorsóvá lényegítették át az ipari alpinista dekoratőrök. Aki azonban nem tervez hosszabb autós kiruccanást Prágából, az a Kisoldalon üzemelő Zsellérkocsmában is megismerkedhet a legnagyobb észak-csehországi gyár zászlós sörével.

Bizonyára szomjasak leszünk, mire helyet foglalunk: a Baráčnická Rychtát ugyanis nem egyszerű megtalálni. Pedig központi helyen van, talán túlságosan is: a várba tartó Nerudova utca 13-as számú házának árkádja felől lehet megközelíteni egy passzázson át. Lentről, a Kisoldali tér felől pedig a Tržistě utcán haladva lelhetünk rá. Ne bizonytalanodjunk el, ha az első métereken söröző működésére semmilyen jel nem utal. Előbb utóbb feltűnik a kis terasz, mögötte pedig a Zsellérkocsma, barátságosan világító ablakaival. A berendezést a fa uralja, a söntést pedig egy középkorú csapos, aki nagy műgonddal légteleníti az elé kerülő krigliket. A dús habkorona megremeg, amikor tompa koppanással az asztalunkon landol várva várt szomjoltónk.

Érdemes volt idejönni: a Svijany valóban kiváló! Világos és barna változata is figyelemre méltó, nem valamiféle tucatsör. Rendelünk is újabbakkal, csakhogy biztosra menjünk. Szétnézünk, mint Besenyő Pista bácsi. Zsellérkocsma nem is kocsma, inkább étterem. Vendégköre kiforratlan, ha úgy tetszik változatos: az öltönyösektől az egyetemistákon át a kisnyugdíjasokig mindenféle ember megfordul itt. Enni is lehet, méghozzá igen-igen jókat, és igen-igen drágán! A levesekkel sem hibázunk nagyot, de az olasz mártással tálalt tócsnis főétel viszi a prímet, csak a nevére nem emlékszünk már. Nagyon gusztusosak a sörkorcsolyák, de csülköcskét is falatozgathatunk, ha éppen ahhoz támad kedvünk. Elmenőben, néha már megbillenünk a göröngyös macskaköveken, szerencsére nincs messze a Glaubiců terasza, ott megpihenhetünk.

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó
  • Egy üres korsó

Konyha

Cseh konyha

Specialitás: Baráčnicka-nyárs, roston sült sertés- és marhahússal, paprikával, hagymával, és fokhagymával (Baráčnická jehla) 185.- CZK

Darált húsos, olajban sült pirítós (Topinka) 75.-CZK

Hasznos információk

Napi menü kapható: leves és főétel 99.-, és 109 korona közötti áron

Megközelítés

Gyalogosan a Malostranské náměstítől vagy a Vár felől. Villamos: 12, 20, 22-es villamos "Malostranské náměstí" megállóig

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu