Sörözők

Baráčnická Rychta (Zsellérkocsma)

Malá Strana / Hradčany (Tržiště 23.)

Megközelítés

  • H-V: 12.00-23.00
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2018-10-19
Svijanský máz 11°világos45 CZK
Svijanský kvasničák 13°világos szüretlen46 CZK
Malastrana Original Pils 12°világos44 CZK
Pilsner Urquell 12°világos55 CZK

látogatások:

  • 2011. 02. 19.

Pompás látvány Svijany városának híres sörgyára, amelynek kéményét gigantikus méretű söröskorsóvá lényegítették át az ipari alpinista dekoratőrök. Aki azonban nem tervez hosszabb autós kiruccanást Prágából, az a Kisoldalon üzemelő Zsellérkocsmában is megismerkedhet a legnagyobb észak-csehországi gyár zászlós sörével.

Bizonyára szomjasak leszünk, mire helyet foglalunk: a Baráčnická Rychtát ugyanis nem egyszerű megtalálni.

Pedig központi helyen van, talán túlságosan is: a várba tartó Nerudova utca 13-as számú házának árkádja felől lehet megközelíteni egy passzázson át. Lentről, a Kisoldali tér felől pedig a Tržistě utcán haladva lelhetünk rá. Ne bizonytalanodjunk el, ha az első métereken söröző működésére semmilyen jel nem utal. Előbb utóbb feltűnik a kis terasz, mögötte pedig a Zsellérkocsma, barátságosan világító ablakaival.

A berendezést a fa uralja, a söntést pedig egy középkorú csapos, aki nagy műgonddal légteleníti az elé kerülő krigliket. A dús habkorona megremeg, amikor tompa koppanással az asztalunkon landol várva várt szomjoltónk.

Érdemes volt idejönni: a Svijany valóban kiváló! Világos és barna változata is figyelemre méltó, nem valamiféle tucatsör. Rendelünk is újabbakkal, csakhogy biztosra menjünk. Aki helyi sört kóstolna, annak a Malastrana Original Pils-t ajánljuk.

Szétnézünk, mint Besenyő Pista bácsi. Zsellérkocsma nem is kocsma, inkább étterem. Vendégköre kiforratlan, ha úgy tetszik változatos: az öltönyösektől az egyetemistákon át a kisnyugdíjasokig mindenféle ember megfordul itt. Enni is lehet, méghozzá igen-igen jókat, és igen-igen drágán! A levesekkel sem hibázunk nagyot, de az olasz mártással tálalt tócsnis főétel viszi a prímet, csak a nevére nem emlékszünk már. Nagyon gusztusosak a sörkorcsolyák, de csülköcskét is falatozgathatunk, ha éppen ahhoz támad kedvünk.

Elmenőben, néha már megbillenünk a göröngyös macskaköveken, szerencsére nincs túl messze lefelé a Glaubiců terasza, ott megpihenhetünk.

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó
  • Egy üres korsó

Konyha

Cseh konyha

Specialitás: Baráčnicka-nyárs, roston sült sertés- és marhahússal, paprikával, hagymával, és fokhagymával (Baráčnická jehla) 185.- CZK

Darált húsos, olajban sült pirítós (Topinka) 75.-CZK

Hasznos információk

Napi menü kapható: leves és főétel 99.-, és 109 korona közötti áron

Megközelítés

Gyalogosan a Malostranské náměstítől vagy a Vár felől. Villamos: 12, 20, 22-es villamos "Malostranské náměstí" megállóig

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu