Sörözők

U Dudáka (A Dudásnál)

Žižkov (Rokycanova 10.)

Megközelítés

  • H-V: 11.00-23.00
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2016-05-21
Staropramen světlý 10°világos26 CZK
Staropramen Ležák 12°világos28 CZK
Staropramen nefiltrovaný 12°világos szüretlen29 CZK
Bernard světlé kvasnicové 12°világos szüretlen34 CZK
Pilsner Urquell 12°világos36 CZK

látogatások:

  • 2016. 05. 21.

„Az olcsó és klassz kisvendéglő kategória” végső győzelemre is esélyes jelöltje Žižkovban nem más, mint A Dudáshoz címzett egység. Csaknem nosztalgia-árakon lehet enni és inni. (Kozeles hely lett és megújult időközben, de még mindig jó!)

Alighanem beépül a stabil prágai programjaink közé az U Dudáka felkeresése – főleg, ha Žižkovban akad dolgunk. Több ok miatt is. Huszonhat koronába kerül a csapolt tízes Staropramen, ráadásul árban és minőségben a Rotundy színvonalát hozza, sőt, utóbbiban tán meg is haladja azt. (Csak nekem tűnik úgy, hogy mostanában a Rotundyban mintha kissé szénsavasabb lenne a Staro a kelleténél és a megszokottnál...?)

A napi ajánlatban kőkemény húsz (!) korunkáért kínálják a leveseket, a főételek árai – körettel együtt – nem haladják meg a nyolcvan koronát.

Délben sertéspecsenyében, marhavadasban és knédlikben úszik a konyha, de mi a délutáni érkezésünk okán már az állandó étlapról szemeltünk ki egy sajttal és sonkával töltött sertésszeletet, párolt vajas burgonyával. Oké, nem éppen egy cseh klasszikus, de ha egyszer azt kívántuk meg, mi mást tehettünk volna. És nem bántuk meg!

Fantasztikusan volt elkészítve a hús és a krumpli is, csakúgy habzsoltuk befelé, és igyekeztünk közben néha rágni és normális módon nyelni is egyet-egyet. Féltávnál felpillantva vettük észre, hogy a szakács kiült a söntésbe, és elégedetten nézte a produkciót. Turistát amúgy is ritkán lát.

Az ebédre magától értetődően kérni kellett még egy kör tízes Staroprament.

Ha valaki azt kérdezné, mi különbözteti meg az U Dudákát egy kocsmától, habozás nélkül rá lehetne vágni, hogy semmi több, mint az asztalokon elhelyezett színes terítők. Csupán az a tipikus hang hiányzik, ahogy a korsó a vastag fa asztalhoz érve koppan, de semmi egyéb. Mert valójában az U Dudáka nem más, mint egy tisztességes kiskocsma, ahol van meleg konyha is. Nem pedig egy kisvendéglő, ahol sör is kapható. Ez lényeges különbség.

Annyi még erősíti a vendéglői státuszt, hogy ebédidőben – fél tizenegytől fél kettőig – a dohányzás tilos. Ez pedig teljesen korrekt, elvárható dolog.

A törzsvendégek egyébként nagyjából tíz perc után szokták meg, hogy az egyik asztalnál nem cseh beszédet hallanak, ami egy ilyen helyen határozottan a nyitottság jele. Ételben és italban feltöltődve remek hangulatban hagytuk el a Dudást, kifelé a söntésben lepacsiztunk a vigyorgó szakáccsal. Nem kérdés, hogy visszajövünk még.

Ez a málló vakolatú házban megbúvó žižkovi söröző tökéletes felkészülési pont, mielőtt az óvárosi, kisoldali és várnegyedbeli klasszikusok felé vesszük az irányt.

Frissítés: 2018. augusztus 6. Többen is jeleztétek, hogy az U Dudáka átalakult. Szerencsére rosszakat nem írtatok a megújult helyről sem. Csaba nevű olvasónk járt pórul, neki egy alkalommal langyos Kozelt csapoltak a Dudásban... Fokozott óvatosság, körültenkintés!!

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó

Italok

Borovička 0,4 cl: 26.-CZK

Konyha

Cseh-, és nemzetközi fogások

Marhahúsleves, hússal és tésztával ( Hovězí vývar s masem a nudlemi) 20.-CZK

Sajttal-sonkával töltött sertésszelet, párolt burgonyával (Smažený plněný vepřový řízek šunkou a sýrem, vařené brambory) 135.-CZK

Hasznos információk

Bár a hivatalos cím Rokycanova 10., a bejárat a Lupáčova utca felől van!

Megközelítés

Villamos: 5, 8, 9, 15, 26, ill. az éjszakai 92, 95, 98-as járat, "Lipanská" megálló.

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu