Sörözők

Bar Napalmě (Bár a Palmovkán)

Libeň (Na Žertvách 32.)

Megközelítés

  • H-P: 15.00-23.00
  • Sz-V: 17.00-23.00
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2016-07-05
Únětická 10°világos szüretlen29 CZK
Úněticka 12°világos szüretlen35 CZK
Clock Rye IPA 14°világos52 CZK
Matuška California 12°világos56 CZK

látogatások:

  • 2016. 07. 05.

Jó arcú fiatalok népszerű törzsivója ez a hétsörös kocsma Libeň kerületben. Az úněticei pivók mellett folyamatosan frissülő, izgalmas kínálattal.

A Palmovka metróállomásról a Na Žertvách utcára feljőve hamisítatlan libeňi életkép fogad: kocsma kocsma hátán!

A metrófeljáró mindjárt az U Jagušky nevű pilzeni söröző teraszához csatlakozik, hogy a szomszéd sarkon – a prágai Vinohradský Pivovar söreit csapoló – Cafe Decadaban folytatódjon. Ha ezen a húsz méteres járdaszakaszon sikeresen átverekedtük magunkat, már meg is érkeztünk a Bar Napalměba.

Bent barátságos emberek fogadnak bennünket, barátságosak a pultosok is. Értő tekintetünket mindjárt a kínálat felé irányítják. A söntés fölött A/4-es lapokra van kinyomtatva a napi sörmenü, ígéretes tételekkel: Muflon, Nomád, Matuška, Crazy Clown, Valášek, Clock, Albrecht és persze az állandóan csapon lévő úněticeiek.

Tavaly még a söntés fölé helyezett élő webkamera (!!) segítségével az interneten is folyamatosan nyomon lehetett követni, mit csapolnak az adott napon. Hasonlóval még nem találkoztunk korábban, ám ez a szolgáltatás jelenleg nem érhető el.

Sebaj. Szerencsére bőven van itt egyéb szolgáltatás! Főként környékbeli, szimpatikus fiatalok, duzzadó jókedv, minőségi sörválaszték, ritkán kifogható sörínyencségek. Az étlapon pedig a jó sörök mellé meleg és hideg sörkorcsolyák sorakoznak szintén a jobbik fajtából: grill kolbász, sörben sült krinolin, főtt debreceni, utopenec, ruszli, disznósajt, öt fajta hideg pácolt sajt, köztük a bevállalósoknak fokhagymával érlelt romadur.

Ilyen előzmények ismeretében nem meglepő, hogy telt ház-gyanús az összes este, annál is inkább, mert az életvitelszerű sörivásnak komoly hagyományai vannak ezen a környéken. Libeň ugyanis a világhírű cseh író, Bohumil Hrabal legkedvesebb prágai kerülete, egyben írásainak egyik visszatérő színhelye.

Hrabal itt élt feleségével a hatvanas évek végéig egy egyszerű, fürdőszoba nélküli, udvari vécés lakásban. És itt sörözte végig a kerület összes kocsmáját Egon Bondy társaságában.

Ha kiülünk a Napalmě söröző kis utcai teraszára, szemközt éppen az íróról elnevezett teret (náměstí Bohumila Hrabala), pontosabban a téren működő buszpályaudvart láthatjuk. Ha viszont a már fent említett metróállomásról a Na Hrázi (Gát) utca felé jövünk ki, akkor az író tisztelőinek egyik fontos prágai zarándokhelyére érkezünk meg. Bár a Gát utca híres 24-es számú házát már régen eldózerolták, ma az épület helyén egy hosszú emlékfal mutatja az erre járóknak, hol lakott egykor az egyetemes irodalom egyik jeles alakja.

Az emlékfalon Hrabal két – a legendás libeňi sörszlalomban is szereplő – kedves kocsmájának irányát nyíl is jelzi: az egykori U Hausmanů felé jobbra, U Horkých felé pedig balra kell elindulni. Igaz, Hausmanék sörözője időközben már bezárt, de Horkýék Sörszanatóriuma (Horkých Pivní Sanatorium) dacolva az időkkel még várja a szomjazó vendégeket.

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó

Konyha

Hideg és meleg sörkorcsolyák

Sült kolbász (Grilovaná klobása) 30.-CZK

Hasznos információk

Csak délután nyitnak, hétvégén 17.00 órakor!

Megközelítés

Metró: Sárga (B) vonal, Palmovka megálló

Villamos: 1, 3, 6, 8, 10, 14, 16, 24, 25-ös járat, Palmovka megálló

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu