A cseh sörgyártás napjainkban

Csehországban manapság mintegy kétszáz sörfőzde működik. Természetesen közéjük tartoznak az ipari méretekben sört előállító nagy gyárak éppúgy, mint az évente csak néhány száz hektolitert produkáló, úgynevezett minisörfőzdék. Ráadásul ez utóbbiak száma és részesedése lassan, de biztosan növekszik a cseh sörpiacon.

Csehországban tavaly, ha mérsékelten is, de növekedett a sörgyártás. Az évi termelés tizennyolcmillió hektoliter volt, ami 2,75 százalékkal haladta meg a 2011-es szintet. A növekedést elsősorban a kivitel (kilenc százalékkal), illetve a radlerek és speciális sörök fogyasztásának növekedése (negyvennégy százalékkal!) segítette elő. A belföldi fogyasztás 1,42 százalékkal bővült - derül ki a Csehországi Sörfőzdék és Malátázók Szövetségének (Český svaz pivovarů a sladoven) március 28-án megjelent összesítéséből.

A gyártott mennyiség alapján hagyományosan három kategóriába sorolják a piaci szereplőket:

1. Nagy sörgyárak

Ebbe a csoportba az évi félmillió hektoliternél nagyobb termelést produkáló gyárak tartoznak. Erősorrendben ezek a következők: Plzeňský Prazdroj – 4 millió hektoliter, Staropramen – 2,4 millió hl, Radegast – 2 millió hl, Velkopopovický – 1,5 millió hl, Budvar – 1,34 millió hl, Starobrno – 1,18 millió hl, Krušovice – 700.000 hl, Ostravar – 640.000 hl , Svijany – 596.000 hektoliter.

2. Közepes nagyságú  gyárak

Ide az évi kétszázezer-ötszázezer hektoliter közötti mennyiséget előállító gyárakat sorolják, közelebbről: a Pivovar Černá Hora, a České Budějovice Samson, a Hanušovice Holba, a Humpolec Bernard, a Jihlava Ježek, a Litovel, a Nymburk, a Protivín, a Přerov Zubr, valamint a Velké Březno Březňák.

3. Kis sörfőzdék, illetve minisörfőzdék

Az évi mennyiségnek mindössze egy százalékát állítják elő a tízezer hektoliternél kevesebbet termelő miniserfőzdék, amelyekből manapság mintegy százötven műdödik Csehország-szerte. A minisörfőzdék az elmúlt tíz évben ugyan gombamód szaporodtak, de szakemberek véleménye szerint kétszáz körül stabilizálódik majd a számuk, ugyanis a cseh piac többet nem bír el. Érdekesség, hogy a rendszerváltás előtt mindössze egyetlen miniserfőzde működött. Ez a Magyarországon is jól ismert, 1499-ben alapított prágai U Fleků, amelynek éves kapacitása kétezer-egyszáz hektoliter. Ez a szám különösen akkor figyelemreméltó, ha figyelembe vesszük, hogy az U Fleků csak saját sörözőjében értékesíti tizenhárom fokos barna sörét, amely máshol nem kapható. (Egyébként Csehország legrégebbi sörfőzdéje az 1379-es alapítású, jelenleg is működő Pivovar Regent Třeboň városában.)

Számok és százalékok

A cseheknél főzött sörmennyiség hatvan százaléka kerül üvegbe, petpalackba, vagy dobozba, míg a fennmaradó negyven százalék hordóba. A sörözőkben fogyasztott sör aránya azonban ezzel együtt is csökkent. Míg 2009-ben ez az arány ötvenegy százalék volt, 2012-ben már csak negyvenhárom. A legnagyobb növekedést 2012-ben a pet-palackos kiszerelés könyvelheti el, egészen elképesztő, nyolcvan (!) százalékos emelkedéssel a 2011-es adatokhoz képest.

Az előállított cseh sörök kilencvennégy százaléka világos, ebből közel ötvenöt százalék a tízfokos világos sör, másnéven "výčepní". A tizenegyes, illetve tizenkettes sörök (ležák ) az össztermelés harmincnyolc százalékát adják. A maradék hét százalék pedig speciális sör, leginkább kis tételben készülő sörkülönlegességek, vagy radlerek.

Cseh Köztársaságban hozzávetőlegesen ötszáz márkajelzésű sört gyártanak. A legismertebbek közülük a Plzeňský Prazdroj (Pilsner Urquell), a Budějovický Budvar (Budweiser), a Staropramen, a Gambrinus, a Velkopopovický Kozel, a Starobrno, a Krušovice és a Radegast, de az igazi kincseket és különlegességeket nemritkán a miniserfőzdék sörei között találjuk.

Prágai körkép

Prágában 2013 tavaszán immár nem kevesebb, mint huszonegy helyen főznek sört. Az egyetlen nagy sörgyáron (Staropramen) kívül csak miniserfőzdék vannak. Ezek pedig a következők:  Břevnovský klášterní pivovar svatého Vojtěcha, Jihoměstský pivovar Praha, Pivovar Pivovarský dům, Pivovar U Bulovky, Pivovar SPŠPT, První novoměstský restaurační pivovar, Klášterní pivovar Strahov, Školní pivovar Praha – Suchdol, Pivovar VŠCHT, Staňkův rukodělný pivovárek Třebonice, Sousedský pivovar U Bansethů, Pivovar U Fleků, Pivovar U Dvou koček, Minipivovar U Medvídků, Pivovar a restaurace U Tří růží, Pražský most U Valšů, Pivovar Victor. Az idei évben eddig három új sörfőzde nyílt Prágában. A sort február közepén a Pivovar Marina Holešovice indította el, márciusban Prosek városrészben Pivovar Školička kezdte meg működését, majd április 2-án a Pivovar Hostivar nyitotta meg kapuit Prága tizenötödik kerületében.

 

Szerző: Kole

 2013. április. 17.

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu