Szállás

Hosteltől az öt csillagig

Az 1,2 millió lakosú Prága évente több mint ötmillió turistát fogad. Ennek megfelelően a városban számtalan szálláslehetőség közül választhatunk az olcsó kempingektől, hostelektől az ötcsillagos luxus-szállodákig.

A Prágába készülőknek azt javasoljuk, hogy ha busszal érkeznek, lehetőleg valamilyen belvárosi hostelt, vagy elfogadható árú panziót keressenek. Az ember ugyanis nem azért utazik a száztornyú városba, hogy a szobában üldögélve a kábelcsatornákat nézze, és kiigya a minibárt. Ha pedig az egész napos (sör)túrázás után éjjel hazaesünk, már majdnem mindegy, hogy a Four Seasons Hotelben, vagy egy kollégiumban hajtjuk álomra fejünk. Az autókkal utazóknak szívből ajánljuk, hogy olyan olyan szálláshelyet próbáljanak keresni, amelynek van saját parkolója.

Folyamatos főszezon

Prágában a késő őszi (november), valamint az év eleji (januári-február) időszak kivételével folyamatos főszezon van. Különösen sok a turista tavasszal és ősszel. Ez persze korántsem jelenti azt, hogy a nyári hónapokban kiürülne a Károly-híd. Extra szezonnak számít a Húsvét, a Karácsony, és a Szilveszter, ami a szállásárakban is azonnal észrevehető. (A csúcsidőszakokat a legtöbb helyen feltüntetik, de nem árt az óvatosság). Fokozott turistainvázióra – többek között a magyarokéra is - számíthatunk ezenkívül minden olyan nemzetközi állami ünnepen, munkaszüneti napon, amely alkalmas egy péntektől vasárnapig tartó hosszú hétvége kialakítására. A legfontosabb szabály ezért az, hogy időben - két-három héttel korábban - foglaljunk le a szállásunkat, már ha válogatni szeretnénk az ajánlatok között.

Díjszabás

Már az Óvárosban (Staré Město) is találhatunk négy-ötezer forinttól olcsó hosteleket. A szobák és a mosdók a legtöbb helyen tiszták. Ha külön zuhanyzót és vécét szeretnénk, akkor hat-hétezer forintos díjjal számolhatunk fejenként, egy éjszakára. Egy belvárosi hostel azért jó választás, mert gyalog is könnyedén elérhető az összes fontos látnivaló. Nem kell tömegközlekedésre költenünk, és ha sörtúránkat úgy tervezzük meg, hogy valamelyik óvárosi sörözőben zárjuk a napot, akkor megfáradt testünket és felebarátainkat könnyen hazafelé irányíthatjuk. A hostelek egy részében az ár tartalmaz egy korrekt reggelit is. A hostelek külön csoportját jelentik a csak nyáron nyitvatartó menedékek. Ezeket általában iskolák tornacsarnokaiban rendezik be. A csak függönnyel elválasztott közös „lakrészekben”, dormitorykban háromezerért is meghúzhatjuk magunkat végszükség esetén.

A panziók ötezer forinttól „indulnak”, de érdemes előtte az interneten böngészni egy kicsit, megnézni például a helyről készített fotógalériát. Néhány panzió ugyanis éppen olyan színvonalú szolgáltatást nyújt (ágy, asztal, szék a szobában és kész) mintegy hostel, csak a nagyobb bevétel reményében felsőbb kategóriájú szállásnak hirdeti magát, és árait is ehhez igazítja. Általános tapasztalatként elmondható, hogy a szállások fotógalériái az adott egység szebbik arcát mutatják, de azért mutatnak hasonlóságot a valósággal.

Praktika

A szállást foglalni az interneten a legegyszerűbb. Ma már több magyar nyelvű utazási iroda foglalkozik kimondottan cseh, illetve prágai szállásközvetítéssel. Általában olcsóbban kijövünk a segítségük révén, mintha csak úgy esnénk be az utcáról valahová. (Ezt is meg lehet próbálni, nekünk többször is szerencsénk volt.)

A szállásdíjat az utazási irodáknál általában előre kell kifizetni. Sokan megijednek ettől, pedig nincs mitől tartaniuk. A díj rendezése után ugyanis e-mailen rögtön megkapjuk a „vouchert”, ezt a nagy tekintélyű okiratot, amelyet kinyomtatva, a helyszínen bemutatva hajbókolni fognak előttünk a recepciósok.

Arra érdemes odafigyelni, hogy ha nem a szállásközvetítő cég számlavezető bankjánál fizetjük be a díjat, tranzakciós költséget számolhat fel az iroda.

Csoportos

Nagyobb iskolai csoportoknak érdemes valamelyik külvárosi, vagy nyáron a sztrahovi kollégiumot választaniuk, ahol van elegendő hely, és csoportos foglalás esetén kedvezményeket adnak. Smíchovban ugyancsak akad néhány olyan olcsó panzió, ahol akár komplett osztályok is megszállhatnak. 

Prágában kiváló az éjjeli közlekedés, hajnalban is bárhova eljuthatunk. A külvárosban éjszakázóknak nem kell attól tartaniuk, hogy éjfél után bent ragadnak a belvárosban.

Néhány szállóhely a szoba elfoglalásakor két-háromszáz koronás kauciót kér. Cserébe saját kulcsot kapunk, amellyel szabad be-és kijárásunk van éjjel-nappal. A kauciót az utolsó nap reggelén visszakapjuk (Ez nagyon jól jön, ha már fogyóban a koronánk!). Prágában egyébként minden recepciós beszél legalább angolul.

Amire érdemes figyelni: ugyancsak elvétve, de egyes szálláshelyeken előfordul, hogy éjféli érkezés után száz koronás díjat számolnak óránként. Ezért mindig kérdezzük meg, hogy non stop-e a portaszolgálat, vagy kapunk-e saját kulcsot.

De hol alszik az autó?

Vannak panziók, amelyeknek saját garázsuk-, vagy parkolásra alkalmas belső udvaruk van, ezért azonban minden esetben különdíjat számolnak fel. Néhány hotel előtt van ingyenes utcai parkoló is, a készlet erejéig. A "C" jelzésű metró "Háje" végállomásánál van egy nagy parkolóház, ahol jutányos áron tehetjük le az autót megőrzésre, és innen a metró segítségével negyedóra alatt bejuthatunk a belvárosba.

Szállást foglalhatunk közvetlenül telefonon is. Ilyenkor azonban az indulás előtt egy nappal kérdezzünk rá, valóban fenntartják-e a szobát, nehogy kellemetlen meglepetés érjen bennünket.

Az autósoknak a történelmi városrészektől távolabb kell próbálkozniuk, az Óvárosban és az Újvárosban lévő úgynevezett Kék Zónában ugyanis reménytelen kísérlet a szállásuk közelében parkolóhelyet találniuk.

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu