Sörözők

Restaurace Zubajda (Zubajda Étterem)

Smíchov (Zubatého 5.)

Megközelítés

  • H-P: 11.00-24.00
  • Sz: 12.00-24.00
  • V: 12.00-23.00
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2015-03-17
Pilsner Urquell 12°világos35 CZK

látogatások:

  • 2015. 03. 17.

Elegánsan kitéglázott, kovácsolt vas csillárokkal gazdagított boltozatos sörpince kínálja ivóipari szolgáltatásait a Zubatého utcában.

A mindig nyüzsgő és üzletekkel megrakott Štefánikova utcáról nyílik a kisebb és szerényebb Zubatého ulice. Itt, a Hotel U Martina bejárata mellett lelhető fel a szóban forgó Restaurace Zubajda.

Az utcaszinten is üzemel ugyan egy átriumos modern étterem, a de a klasszikus pilzenis söröző-éttermet lent találjuk. A lefelé tartó lépcsősor ravaszul kanyarodik: csak óvatosan! Lent szemet gyönyörködtetőek a zöld fénnyel megvilágított, üvegfal mögül is igéző kétszázötven literes tartályok, ezekből csapolják a pilzeni sört. A sör pedig – talán mondani sem kell – elsőosztályú.

A pilzenit itt a Zubajdában meglepően sokféle módon mérik. A szokásos fél literes és poharas porción kívül kérhetünk egyliteres "Tuplák-ot". Ez eddig rendben is van. De (mennyiségben lefelé haladva) van még úgynevezett "Šnyt": ez pohárnyi mennyiség, de egyharmad sör, illetve bő kétharmad hab arányban elosztva.

Végül akad még "Mlíko" (Tej) is. Elnevezéséhez hűen ebben az esetben a korsó fenekétől a korsó szájáig gyakorlatilag teljes egészében hófehér sörhab tölti ki a kriglinket. Akik egészen fültőig elmerülnének a sörhabban, azok okvetlenül a Mlíko-t válasszák!

A pincehelyiséget ügyes megoldásokkal úgy alakították ki, hogy kisebb-nagyobb társaságok, de akár párban érkezők is hangulatosan eltölthessenek itt hosszabb-rövidebb időt. Ha csak egy sörre ugrunk be, akkor is szívesen látnak, de ha ebéd- vagy vacsorahelyszínnek szemeljük ki a Zubajdát, akkor is jól járunk. Nagyobb társaság esetén, ha biztosra akarunk menni, foglaljunk előre asztalt.

Olyan Prágában ritkaságnak számító fogásokat is kérhetünk itt, mint a marhapofa, mégpedig vörösborban párolt zöldségekkel és burgonyapürével. Jól hangzik a serpenyős bélszín és a sertésszűz párosítása is. Természetesen hagyományos knédlis ételek is szerepelnek a kínálatban.

Délben nagyjából száz koronába kerül egy két fogásos menü, de az állandó étlapon szereplő klasszikus cseh fogások, készételek és sültek árai is teljesen korrektek.

A Zubajda féltávon helyezkedik el a turistákkal elárasztott Kisoldal (Malá Strana), és Smíchov kerület központja, az Anděl között. Csak pár villamosmegállónyi kitérő a Károly-híd irányából.

A Restaurace Zubajdától pedig csupán néhány méterre működik egy másik söröző is. Ez a nevét a nyolcvanas évek végén alakult, hölgyekből álló és alternatív zenét játszó kultikus cseh együttesről kapta. A zenekar neve: Zuby Nehty. Magyarul: „Foggal-körömmel”.

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó
  • Egy üres korsó

Konyha

Cseh- és nemzetközi fogások

Marhapofa vörösborban párolt zöldségekkel, burgonyapürével (Hovězí líčka na červeném víně s kořenovou zeleninou, šťouchaný brambor) 135.-CZK

Tüzes serpenyőben sült bélszín és sertés szűzérme, ropogós hagymával (Ohnivá pánev s hovězí svíčkovou a vepřovou panenkou s křupavou cibulí) 165.-CZK

Megközelítés

Villamos: 9, 12, 15, 20, és az éjszakai 98, 99-es járat, "Arbesovo náměstí" megálló.

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu