Sörözők

U Špirků (Špirekéknél)

Staré Město (Kožna 12.)

Megközelítés

  • H.-V.: 11.00-24.00
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2010-12-03
Krušovice světlé 10°világos30 CZK
Krušovice černé 10°barna30 CZK
Krušovice Polotmavý ležák - MALVAZ 13°félbarna40 CZK

látogatások:

  • 2010. 12. 03.

Az U Špirků elsősorban - ha jobban meggondoljuk, kizárólag - azért érdemli meg, hogy szóljunk róla, mert Prága Óvárosában jószerivel itt találunk egyedül elfogadható áru, mégis kiváló minőségben csapolt barna és világos Krušovicét.

Sok magyar sörturista Prágába érkezve alig várja, hogy belemártsa a bajszát a Prágától ötvenöt kilométerre található krušovicei gyár tökéletesség határát súroló, - és azt nem egyszer el is érő - söreibe, aztán egyik utcából a másikba vándorolva csalódottan veszi tudomásul, hogy sehol sem tűnik fel a számára oly kedves krušós cégér. (Vagy, ahol mégis, oda nem megy be szívesen, mert bárok, játéktermek, pizzériák, éjszakai lokálok szaga csapja meg.)

Induljunk most tehát el a Špirků irányába a Vencel tér aljától (értékeket jó helyre tenni, mert dolgoznak a zsebesek) a Na můstku és a Melantrichova utcákon, és mielőtt a tömeg kisodorna bennünket az Óváros térre (Staroměstské náměstí), egyenesen az Orloj falának préselve, forduljunk le jobbra a Kožná utcácskába. Még néhány lépés, és a sarkon túl feltűnik Špirekék hajdani vendéglője, amely ma egy elegánsnak szánt, jobbára harmadházzal üzemelő étterem. De ha már itt vagyunk, és garatunkon érezzük kedvenc sörünk semmivel sem összetéveszthető zamatát, hatoljunk be, és válasszunk ki egy ablak melletti asztalt, ahonnan kényelmesen bámulhatjuk az utcán sétálókat, amíg a sörünk megérkezik.

És jöjjön most már a sör! A legtöbben barnát rendelnek, hiszen Magyarországon többnyire ez kapható, és valljuk be, a černé Krušovice határozottan karamellás és kávés íze, telt zamata, ébenfekete színe még a legkritikusabb sörbarátok elismerését is kivívta világszerte. Ezek után kissé félve ajánljuk, hogy ha már itt járunk, szorítsunk helyet világos párjának is, mert ez legalább olyan finom, higgyék el!

Egy ideje a világos és barna Krušovice mellett vendégsöröket is kínálnak. Tavaly Szent Patrik napján zöld sört kóstoltunk, legutóbb pedig egy kiváló, fekete borssal főzött, enyhén csípős világost próbáltunk ki, és egyáltalán nem bántuk meg. Ehetünk is Špirekéknél. Hatalmas tálakon pompásan díszített ételek kerülnek elénk, igaz, az árakat inkább a nyugat-európai turistákra szabták. A csapolt Krušovice viszont olcsónak mondható, legutóbb harminckét koronáért mérték a világost és a barnát egyaránt. Ennél olcsóbban csak a Vyšehradon található "Krušovicei kunyhóban" kaphatjuk meg, ami viszont legalább négy-öt kilométerre esik innen...

A Špirku további előnye, hogy vele szemben pár évvel ezelőtt egy apró, de kellemesnek mondható hely nyílt néhány asztallal, Staroměstsky Club néven, jó csapolt Staropramennel. Ha nincs kedvünk elhagyni a Kožna utcácskát, ide is beülhetünk, ha pedig a Krušók és Starók elfogyasztása után pilzenire vágyunk, hörpintsünk fel egy korsóval a Špirku közvetlen szomszédságában álló Mlejnice (Malom) étteremben. Ha ezt a kis kört teljesítjük, ne lepődjünk meg, ha kilépve az Óváros térre úgy látjuk, mintha megbillenne az Orloj tornya!

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó
  • Egy üres korsó
  • Egy üres korsó

Konyha

Nemzetközi-, és klasszikus cseh konyha

Specialitás: Házi tyúkhúsleves, kerti zöldségekkel (Domací kuřeci vývar) 40. - CZK

Hasznos információk

Sajnos a Staroměstsky Club időközben bezárt, átalakult. A kis kör teljesítéséhez ajánljuk, hogy egy helyett két korsóval igyunk a Malom remek pilzenijéből, amelynek csupán egyetlen hibája van: negyven korona felett van már az ára

Megközelítés

Gyalogosan az Óváros tértől

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu