Tavaszi sörtúra

Prága minden évszakban elbűvöli szépségével látogatóit. Különösen igaz ez a tavaszi időszakra, amikor a Moldva partján már virágzanak a gesztenyefák, és a téli szendergés után ismét kipakolják a sörözők teraszait.

Következzék a tavaszi Prága TOP-10 sörözője!

A kellemesnek ígérkező időt kihasználva kezdjük tavaszi sörtúránkat a prágai királyok ősi székhelyén, Vyšehradon. Az UNESCO Világörökségi Listáján is szereplő Vyšehradon kellemes sétapark, valamint galériák, kiállítások várják az érdeklődőket. Itt található Csehország nemzeti sírkertje, a Slavín, de fotózhatunk gótikus pincéket, románkori kőkápolnát, a Szent Péter és Pál templomot, a magas szikláról pedig a Moldvára nyílik pazar kilátás.

Mielőtt azonban nekivágnánk az erődnek, térjünk be egy sörre és némi harapnivalóra a Krušovicei Kunyhóba!

Krušovicka Chalupa

Kitűnő minőségben csapolják a névadó sört a Kunyhóban, amely napközben rendre csendesebbik arcát mutatja. A remek világos és barna Krušovice tartályokból érkezik, így az íze mindig tökéletes. Kérjünk mellé az étlapról házi töpörtyűkrémet lilahagymával, ropogós kenyérrel, esetleg egy adag gőzölgő pacallevest. Ha így teszünk, máris készen állunk majd a sörtúra megkezdésére. A piros (C-jelzésű) metró Vyšehrad megállójától két perces gyaloglással elérhető a Kunyhó, amelynek nem csupán a hangulata, de az árai is nagyon barátságosak.

U Zlaté kotvy

Vyšehradról a hangulatos V Prevností sétányon ereszkedjünk le következő célpontunk felé. Az Arany Horgonyba mindenképpen érdemes betérni egy korsó Staropramenre, vagy az újabban ugyancsak kapható kiváló Svijany sörre. Huszonnégy-huszonöt koronáért légtelenítik a korsóinkat a Vratislavova utca 21. szám alatt. Az erődbeli séta után garantáltan jólesik majd hűvös csapolt sör, amelyet akár az utcai teraszon is elfogyaszthatunk.

U Libuše

És ha már így belendültünk, ne vacakoljunk sokat, hiszen az Arany Horgonytól nagyjából három perc sétára hamisítatlan prágai kisvendéglő vár ránk. A Plávecka és a Podskalská utcák sarkán, az U Libušeban vidéki díjszabás mellett kóstolhatunk csapolt szűretlen Staroprament. Még jobban járunk azonban, ha egy korsó Bráník mellett döntünk, hiszen a törzsvendégek többsége is ezt issza.

  • Bővebb ismertető: U Libuše
  • Weblap: nincs

Pivovar Bašta

Vyšehradról egy merész húzással tegyük át a székhelyünket Nusle kerületbe! A Libušból bandukoljunk el a közeli Ostrčilovo náměstín‎ található villamosmegállóig, ahonnan a tizennyolcas készségesen elvisz a Nuselskai városházáig. Az impozáns városházával éppen szemközt található az egyik legjobb prágai sörfőzde. A Pivovar Bašta saját készítésű sörei több rangos díjat elnyertek már, és a Bašta konyhája is elsőosztályú. Októberben a vendéglátóhelyet két új, ízléses teremmel bővítették. Ezzel együtt is ajánlott az előzetes asztalfoglalás, még hétköznapokon is. Az egyik új helyiség egyben kis sörfőző-múzeumnak lett berendezve, ahol - ha szerencsénk van -, testközelből megleshetjük, miként tüsténkedik a főszakács.

Budweiser Bar U Medvídků

Ha a Baštában elidőzünk kissé, megtörténhet, hogy ott lep meg az este, az éjszaka. (Az egység egyébként tizenegyig van nyitva.) Érjük el az utolsó tizenegyes villamost, mert azzal Nusleről bejuthatunk egészen a Vencel-tér „tetejéig”. Kényelmesen sétáljunk egyet az esti forgatagban, majd a viszonylag kevés, éjfél után is nyitva tartó kocsma közül válasszuk ezúttal a Budweiser Bar U Medvídkůt. Bár ez a bár nem éppen olcsó, vigasztalásul itt csapolt formában is megkóstolhatjuk a szomszédos minipivovarban főzött remek, félbarna, barrique Oldgottot, valamint a több mint hatszázalékos alkoholtartalmú „1466”-ra keresztelt sörkülönlegességet. Az sem egy utolsó szempont, hogy hajnali három előtt nem dobnak ki minket a bárból pincérek, - legalábbis hétfőtől szombat estig. Vasárnap már hajnali egykor bezárnak.

U Žaludů

Tavaszi sörtúránkat másnap akár az Újváros (Nové Město) kellemes sörözőiben is folytathatjuk. Ezek közül az egyik gyöngyszem vitathatatlanul „A Makkhoz” címzett búfelejtő. Hétköznap olcsó déli menüből választhatunk, amely mellé jól esik a remekül csapolt tízfokos Staropramen. Aki szeretné kockáztatni felhőtlen jókedvét, egy korsó erejéig benézhet a szomszédos utcában lévő U Flekůba is. Mi mégis inkább azt ajánljuk, hogy a Moldva partra kisétálva nézzék meg a Máneš épületét, és járjanak egyet a Slovanský ostrovon, amely egyike Prága romantikus hangulatú szigeteinek.

U Rotundy

A tavaszi – pláne sörnélküli - andalgást azonban nem szabad azonban túlzásba vinni, ezért vegyük célba az U Rotundyt! Moldva parton menjünk el Nemzeti Színházig, majd hatoljunk be a Karoliny Světlé utcába. Békebeli kiskocsmához érkezünk, amelyet egyre több magyar sörturista is felkeres, ha Prágában jár. A törzsközönség zömét természetesen a helyiek adják, akik elégedetten kortyolják a tízfokos Staroprament. Enni is lehet. Szilveszterkor például kiváló kolbászos káposztalevest (želnáčka) kaptunk az U Rotundyban.

  • Bővebb ismertető: U Rotundy
  • Weblap: nincs

Klašterní Pivovar

Jártunk már Vyšehradon és Nusleban, megfordultunk az Újvárosban, barangoltunk az egyik prágai szigeten, éppen itt az ideje felkeresni a prágai Várnegyedet. A Nemzeti Múzeumtól a huszonkettes villamos felvisz egészen a Sztrahovi-kolostorig, a Pohořelec megállónál szálljunk le. A kolostor udvarában kiváló, több száz éves múltra visszatekintő sörfőzdét találunk. A Klašterní Pivovar megszépült teraszára kiülve kóstoljunk meg néhány helyben főzött sört. Például az itt készülő, kiváló IPA-t.

U Černého vola

A Fekete Ökör megmentéséért a közelmúltban komoly csatát vívtak meg sikerrel a cseh és magyar sörbarátok. Többek között honlapunk állt a tiltakozók élére. S bár már harminc koronára emelkedett az itteni Kozel ára, arassuk le a babérokat, és üljünk be néhány korsó sörre, ha a Sztrahovi-kolostorból lefelé tartunk a Vár irányába. Figyelem: az Ökör továbbra is szigorúan este tízkor zár! Háromnegyed tíz után már csak a nagyon szép mosolyú lányok próbálkozzanak meg egy utolsó sör kikérésével.

U Parlamentu

Ha van rá lehetőségünk, hazaindulás előtt még csatangoljunk egyet az Óvárosban. Ha pedig történetesen megéheznénk, vagy megszomjaznánk, keressük fel a Parlamenthez címzett éttermet. Jó a "sörfőző pörköltje", és azt mondják a krumplis knédlis, spenótos morva veréb sem utolsó. Az ezerliteres tankokból csapolt pilzeniről és barna Kozelról már nem is szólva...

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu