Szállás

Legutóbbi frissítés: 2018. június 19.

Hosteltől az öt csillagig

Az 1,2 millió lakosú Prága 2017-ben nem kevesebb, mint 6 és fél millió turistát vonzott. Ennek megfelelően a városban számtalan szálláslehetőség közül választhatunk az olcsó kempingektől, hostelektől az ötcsillagos luxus-szállodákig.

A Prágába készülőknek azt javasoljuk, hogy ha busszal érkeznek, lehetőleg valamilyen belvárosi hostelt, hotelt, vagy elfogadható árú panziót keressenek. Az ember ugyanis jellemzően nem azért utazik a száztornyú városba, hogy a szobában üldögélve a kábelcsatornákat nézze, és kiigya a minibárt. Ha pedig az egész napos (sör)túrázás után éjjel hazaesünk, már majdnem mindegy, hogy a Four Seasons Hotelben, vagy egy kollégiumban hajtjuk álomra fejünk.

Tipp: Az autókkal utazóknak szívből ajánljuk, hogy olyan olyan szálláshelyet próbáljanak keresni, amelynek van saját parkolója.

Folyamatos főszezon

Prágában a késő őszi (november), valamint az év eleji (januári-február) időszak kivételével folyamatos főszezon van. Különösen sok a turista tavasszal és ősszel. Ez persze korántsem jelenti azt, hogy a nyári hónapokban kiürülne a Károly-híd. Extra szezonnak számít a Húsvét, a Karácsony, és a Szilveszter, ami a szállásárakban is azonnal észrevehető. (A csúcsidőszakokat a legtöbb helyen feltüntetik, de nem árt az óvatosság). Fokozott turistainvázióra – többek között a magyarokéra is - számíthatunk ezenkívül minden olyan nemzetközi állami ünnepen, munkaszüneti napon, amely alkalmas egy péntektől vasárnapig tartó hosszú hétvége kialakítására. Ha nagyobb koncert, sportesemény vagy sörfesztivál van a városban, az is azonnal észrevehető az aktuális szállásdíjak alakulásában.

Tipp: A legfontosabb szabály ezért az, hogy ha biztosak vagyunk az indulási dátumunkban akkor időben, legalább három-négy héttel az érkezésünk előtt foglaljuk le a kiszemelt szállást. Karácsonyra, Szilveszterre, Húsvétra érdemes legalább másfél-két hónnapal a dátum előtt elkezdeni a keresgélést.

Díjszabás

Már az Óvárosban (Staré Město) csak különösen szerencsés esetben találunk négy-ötezer forintos olcsó hosteleket. A szobák és a mosdók a legtöbb helyen tiszták. Ha külön zuhanyzót és vécét szeretnénk, akkor hat-hétezer forintos minimum díjjal számolhatunk fejenként, egy éjszakára. A jellemző ár tíezer forint környékén van a belsőbb részeken.

Egy belvárosi foglalás azért jó választás, mert gyalog is könnyedén elérhető az összes fontos látnivaló. Nem kell tömegközlekedésre költenünk, és ha sörtúránkat úgy tervezzük meg, hogy valamelyik óvárosi sörözőben zárjuk a napot, akkor megfáradt testünket és felebarátainkat könnyen hazafelé irányíthatjuk. Újra megismételjük ugyanakkor: akármilyen vonzó is egy adott belvárosi ajánlat, ha autóval érkezünk, és nincs hozzá valamilyen parkolási lehetőség, nem jövünk ki jól a dologból.

A panziók hét-kilencezer forinttól „indulnak”, de érdemes előtte az interneten böngészni egy kicsit, megnézni például a helyről készített fotógalériát. Néhány panzió ugyanis éppen olyan színvonalú szolgáltatást nyújt (ágy, asztal, szék a szobában és kész) mintegy hostel, csak a nagyobb bevétel reményében felsőbb kategóriájú szállásnak hirdeti magát, és árait is ehhez igazítja.

Tipp: Általános tapasztalatként elmondható, hogy a szállások fotógalériái az adott egység szebbik arcát mutatják, de azért mutatnak hasonlóságot a valósággal.

Praktika

A szállást foglalni az interneten a legegyszerűbb. Magyar nyelvű, magyaországi utazási irodák foglalkozik kimondottan cseh, illetve prágai szállásközvetítéssel. Általában olcsóbban kijövünk a segítségük révén, mintha csak úgy esnénk be az utcáról valahová. (Ezt is meg lehet próbálni, nekünk többször is szerencsénk volt.)

A Booking-os foglalás előnye a nagy adatbázis és a célirányos keresési lehetőségek mellett a térképes áttekintési lehetőség és az azonnali árösszehasonlítás. Továbbá, hogy bizonyos határidőig még az előre kifizetett szállás is ingyenesen lemondható, a szállásdíj pedig visszaigényelhető. Ha pedig letöltjük az applikációjukat az okostelefonra, minden szállásfoglalással kapcsolatos információt és visszaigazolást szó szerint is kézben tarthatunk.

Csoportos

Nagyobb iskolai csoportoknak érdemes valamelyik külvárosi, vagy nyáron a sztrahovi kollégiumot választaniuk, ahol van elegendő hely, és csoportos foglalás esetén kedvezményeket adnak. Smíchovban ugyancsak akad néhány olyan olcsó panzió, ahol akár komplett osztályok is megszállhatnak. 

Prágában kiváló az éjjeli közlekedés, hajnalban is bárhova eljuthatunk. A külvárosban éjszakázóknak nem kell attól tartaniuk, hogy éjfél után bent ragadnak a belvárosban.

Néhány szállóhely a szoba elfoglalásakor két-háromszáz koronás kauciót kér. Cserébe saját kulcsot kapunk, amellyel szabad be-és kijárásunk van éjjel-nappal. A kauciót az utolsó nap reggelén visszakapjuk (Ez nagyon jól jön, ha már fogyóban a koronánk!). Prágában egyébként minden recepciós beszél legalább angolul.

Amire érdemes figyelni: ugyancsak elvétve, de egyes szálláshelyeken előfordul, hogy éjféli érkezés után száz koronás díjat számolnak óránként. Ezért mindig kérdezzük meg, hogy non stop-e a portaszolgálat, vagy kapunk-e saját kulcsot.

Telefonos foglalás

Szállást foglalhatunk közvetlenül akár telefonon is. Ilyenkor azonban az indulás előtt néhány nappal kérdezzünk rá, valóban fenntartják-e a szobát, nehogy kellemetlen meglepetés érjen bennünket.

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu