Sörözők

Staropramen Visitor Centre (Staropramen Látogatóközpont)

Smíchov (Pivovarská 9.)

Megközelítés

  • H-V: 10.00-18.00
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2020-02-09
Staropramen Ležák 12°világos55 CZK
Staropramen černý 12°barna55 CZK
Staropramen Granát 12°vörös/ír tipusú55 CZK
Staropramen nefiltrovaný 12°világos szüretlen55 CZK

látogatások:

  • 2020. 02. 03.

Micsoda szerencse, hogy ilyen hatalmas a Staropramen Sörgyár épülettömbje - simán elfér az egyik felében egy komplett látogatóközpont, és mellé egy méretes sörbár.

A „régi” sörgyári sörözőt – Potrefená Husa Na Verandách – a magyar sörturisták már jól ismerik. Egy sarokkal odébb, az épület másik oldalán, a Pivovarská utcában található a 2013-ben átadott, „új” látogató központ, és a hozzátartozó sörbár.

A Staropramen Visitor Centre a hét minden napján nyitva tart, délelőtt tíztől este hat óráig fogadja az érdeklődőket. Az utolsó vendégek a zárás előtt egy órával, délután ötkor indulhatnak virtuális sörgyári kirándulásra.

A kiállítás során először a sörgyár történetével ismerkedhetünk meg, választható angol, német, cseh, illetve orosz nyelven. Aztán megcsodálhatunk különböző antik serfőző eszközöket, valamint azt a patinás régi laboratóriumot, ahol összeállították a Staropramen sör eredeti receptjét, amely alapján 1871. május 1-jén elkészült az első főzet a gyárban. Ezt követően réz főzőüstök között járva fél falnyi képernyőkön mutatják be, hogy az árpa és a maláta betakarításától kezdve, a főzési folyamaton át, miként születik meg végül az a sör, ami a korsónkba kerül.

Van még a kiállításon számos egyéb látnivaló is, de nem lövünk le minden poént, inkább nézze meg, akinek felkeltette az érdeklődését. A kétszáz koronás belépő árában egyébként egy pohár sör is benne foglaltatik, amit a szomszédos bárban lehet a végén leinni.

Akik esetleg kihagynák a kiállítást, és egyből a sörivásra koncentrálnának, azok számára remek hír, hogy a visitor centre sörözője az utcáról is bevehető, vagyis nem kell hozzá jegyet venni, és végignézni a tárlatot. Az előtérbe belépve eldönthetjük, hogy balra, a „Beer Tour meeting point” irányába, vagy jobbra, rögtön a söntés felé indulunk. Célszerű ezen a ponton megjegyezni, hogy a bárban a sör nem éppen olcsó, igaz, nem is vállalhatatlanul drága: a csapolt kínálatban szereplő világos, barna, granát és a szűretlen világos korsója is egységesen negyvenöt korona. És itt, a gyár területén természetesen megbízható minőségű.

A habos italokon túl a sörcikkgyűjtők különböző relikviákra, régi plakátok másolataira, alátétekre, poharakra és sörös kelyhekre is lecsaphatnak. Ez utóbbiak közül nem egyszerűen szépek, hanem egyenesen igézőek azok a gömbölyded, vékony falú korsók, amelyeket hagyományos módon, üvegfúvó mesterek készítenek a Staropramen részére. A pultos lányok állítják, hogy ezek a korsók egyediek, a hagyományos üvegfúvó eljárásnak köszönhetően nincs két teljesen egyforma közöttük.

Sajnos ezekbe a gyönyörűségekbe még itt, a látogató központ bárjában sem csapolnak alapból sört, előbb meg kell őket vásárolni. Kétszázötven koronába – átszámítva háromezer forintba – kerül darabja. Ha valaki beszerez egyet, vigyázzon rá! A sörbár nyitva tartása lényegében azonos a látogatóközpont nyitva tartásával (ha van este hatkor végző csoport, nyilván tovább üzemel a bár is), aki tehát betervezi a prágai programjába, napközben ejtse útba.

 

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó
  • Egy üres korsó

Konyha

Hideg- és meleg sörkorcsolyák, készételek

(Előzetesen Catering szolgáltatás is megrendelhető.)

Sörfőzők pörköltje csípősen (Pikantní Pivovarský guláš): 169.-CZK

Pácolt camembert sajt (Nakládaný hermelín) 95.-CZK

Hasznos információk

Napközbeni programnak ajánlott, hat óra után zárnak

Megközelítés

Metró: „B” (sárga) metróval az "Anděl" megállóig

Villamos: 4, 5, 7, 12, 20-as járat: "Na Knížecí" megálló

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu