Sörözők

U Vystřelenýho oka (A Kilőtt Szemhez)

Žižkov (U božích bojovníků 3.)

Megközelítés

  • H- Sz.: 16.30-01.00
  • V.: szünnap
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2020-02-09
Gambrinus světlý 10°világos37 CZK
Kozel černé 10°barna38 CZK
Pilsner Urquell 12°világos44 CZK

látogatások:

  • 2020. 02. 03.

Bár a hely nevét magyar nyelvhez szokott hangképző szervekkel kockázatos kiejteni (valahogy így hangzik egyébként: vüsztrzselenyíhó oká), gyakoroljuk szorgalmasan, hátha útbaigazítást kell kérnünk, amikor Žižkovon a pontos helyét kutatjuk.

A Kilőtt Szemet ugyanis mindenképpen fel kell keresni, különösen a fiatal – és a magát annak érző – korosztálynak. A prágai underground mozgalom főhadiszállásán járunk, egyetemistákkal, negyvenbe csúszó életművészekkel, bohém figurákkal, kísérleti zenével kísérletező fellépőkkel. Na, és persze a híres akváriumos pultból csapolt Gambrinusszal, Pilsnerrel, és barna Kozellel.

Ne lepődjünk meg, ha belépve ismerős arcokat látunk. Egyrészt lehetséges, hogy a csehországi utazásukat eltitkoló hűtlen barátaink éppen itt buknak le előttünk, másrészt a pult mögött álló egyik úriember is ismerős lehet. Martin Bauerról van szó, aki hajdanán a honi gasztro tévén futó egyik cseh sorozatban főzte rendszeresen a knédlit, és aprította a számára szokatlanul csípős magyar hagymát. Kocsis Péter kiváló, „Prágai capriccio” című könyvéből (Korona Kiadó, 2006.) azt is tudhatjuk, „Mártyinunk” összehasonlító vallástörténetet és filozófiát végzett a Károly Egyetemen. Nem tudni, köze van-e ehhez, mindenesetre elképesztő magabiztossággal és sebességgel kezeli a csapokat.

A hely a fél szemére megvakult lázadó parasztvezérről, Jan Žižkáról kapta a nevét. Žižka gigantikus lovasszobra a kocsma mellett emelkedő hegy tetején áll, de mi inkább az étlapot vettük szemügyre. „Hústenyér hazai kolompársalátával”, „Kirántott karfióka hasábfával és tatárjárással”, „Fogdhagymás tésztás csibecsöcs zöldövezettel és hasábfával” – ilyen és ehhez hasonló nevű fogásokkal kényeztet a Szem magyar nyelvű (!) étlapja.

Ebben a žižkovi kocsmában garantáltan barátságos a személyzet és a vendégkör. A helyiek nem győznek ámulni kézzel készített kerületi sörtérképünkön, és elégedetten bólogatnak, látva, hogy komolyak a szándékaink.

Egy alkalommal megtörtént, hogy egy helyi vendég visszautasított egy sört. Pedig régi jó szokás szerint külön kérés nélkül vitte az asztalához a csapos, amikor meglátta üresen árválkodó korsóját. Felkeltünk e szép cseh kocsmai hagyomány védelmében, és rögtön jeleztük, hogy igényt tartunk arra a Gambrinusra. A szomorkodó körszakállas csapos először nem is értette, mit akarunk, de aztán csak elmagyaráztuk neki. Fülig érő szájjal hozta a kiöntéstől megmentett, „alig használt” söröcskét, és azonnali árleszállítást alkalmazott: huszonkét korona helyett tizenhat koronáért számolta fel, és még a barátság is megmaradt, mi több, elmélyült.

A Kilőtt Szem híres és kedvelt hely a prágaiak körében, ezért jól tesszük, ha a délutáni öt órai nyitás után nem sokkal megérkezünk. Minden héten csütörtökön este élő koncertek vannak, jelképes belépő megfizetése ellenében. Tavasztől-őszig a koncerteket gyakran az udvari kis színpadon tartják, de a kerthelyiségben egyébként is nagyon kellemes az üldögélés.

A megfáradt férfivendégeket a vécében nem remélt figyelmesség - a piszoárok föle elhelyezett bőrből készült fejtámasz - várja. Jan Žižka kocsmája csupán egyetlen veszélyt rejt magában: aki ide betér, lehet, hogy aznap már nem hagyja el a harmadik kerületet!

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó

Konyha

Klasszikus cseh konyha - különleges magyar nyelvű étlappal!

Hogy miért különleges az étlap? Íme néhány fogás róla, betűhíven!!

Hústenyér hazai kolompársalátával - 50. CZK

Kirántott eidami hasábfával és tatárjárással (főtt kolompárral netán) - 99. CZK

Kirántott karfióka hasábfával és tatárjárással - 99. CZK

Zsusza néni gulyása - 69. CZK

És régebben ilyen is volt: Tengeri csiki-csuka hasábfával és tatárjárással

80.- CZK

Megközelítés

A 133-as és 175-ös busszal a "Tachovské náměstí" megállóig, illetve az 5-ös, 8-as, 9-es, 15-ös, 26-os, valamint az éjszakai 92, 95, 98-as villamossal a "Husinecká" megállóig

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu