Sörözők

Točíme Svijany (Csapolt Svijany)

Staré Město (Náměstí Republiky 8.)

Megközelítés

  • H-V: 10.00-21.00
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2016-06-17
Svijanský máz 11°világos35 CZK

látogatások:

  • 2016. 06. 17.

Különleges büfé vendégei voltunk Prága belvárosában. Sörözés, falatozás, kollektív délelőtti katzenjammer-űzés a Lőportorony szomszédságában.

Vegyes érzésekkel távoztunk az OD Kotva áruház ötödik emeleti tetőteraszán lévő T-Anker nevű sörözőből, amikor váratlan szerencse ért minket. Az áruház oldalában feltűnt egy „Točíme Svijany” felirat, amelyet egy fa bódé mondhatott magáénak.

Egy szimpatikus figura vigyorgott egyfolytában a pult mögül, és azonnali, határozott igennel válaszolt kérdésünkre, hogy tényleg van-e csapolt söre. Korsó a kézbe, már húzta is le a Svijanyt, és adta kifelé, mint valami kiskocsmában. Ezt már szeretjük!

Talán a nagy nyári forróság az oka, de egészen egyszerűen parádés a söröcske! Társaságunk több tagja szívós másnapossággal küzd még délelőtt tizenegy óra magasságában, ők is rápróbálnak egy gyógypivócskára. Az első, óvatos kortyok után kissé megkönnyebbülnek. A tapasztalt vendéglátós szem persze rögtön kiszúrja, mi is a helyzet, az emberünk kikap az egyik edényből egy savanyított uborkát és a pulton átnyújtva ekképpen kínálja: - Okurka, medicina, medicina! Nincs mit tenni: görnyedve röhögünk…

És valóban, nemcsak a sör, az okurka is életmentő. Ilyen szíveslátásnál persze kérünk még egy kör Svijanyt. A tetőterasz szubtrópusi klímájához képest kellemesen hűs a faház terasza az áruház árnyékában, megmozdul egy kicsit a levegő, fellélegzünk. Az okurka egy perc alatt elfogy, de szerencsére van utánpótlás: ezúttal már papírtálcán érkezik a savanyú káposzta, úgyhogy nem várt módon gyakorlatilag megreggelizünk. Helyre áll a világ rendje, a katzenjammer lógó orral eloldalog.

A söröktől és a savanyúságtól új erőre kapunk, visszatér belénk az élet. S közben már jókedvűen nézelődünk. A bódét üzemeltető ember egészen sajátos módszert alkalmaz. Az utcáról szólítja le az járókelőket, de mindezt olyan jófejséggel és kedvesen teszi, hogy tízből hat ember fellép a járdáról a kis teraszra, és megiszik egy kávét, egy üdítőt, vagy egy sört, tehát vendég válik belőle. Egy orosz lánynak előzékenyen a pohár sör mellé mindjárt egy kis Becherovkát is kínál.

Az általunk csak Točíme Svijanyként elnevezett helyen ráadásul falatozni is lehet. Roppant gusztusos sült kolbászt rendelt valaki a terasztól, él, virul, működik ez a parányi, de kivételes hangulatú üzlet a nagy konkurensek szomszédságában. Ha az Óvárosban a Lőportorony felé sétálnánk, és kedvünk támadna egy jó csapolt Svijaníra és némi jókedvre, ejtsük útba ezt a kis büfét az OD Kotva áruház oldalában. Azt a bódét keressük, amelyikben folyamatosan vigyorognak a pult mögül. A többi már jön magától...

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó

Konyha

Büfé ételek

Sült kolbász (Klobása XL) 70.-CZK

Hasznos információk

A mosolygós úriembert egy hölgy szokta váltani - jelezték olvasóink. Okurka és sült kolbász, valamint csapolt sört továbbra is rendelkezésre áll.

Megközelítés

Gyalogosan az Óvárosban, vagy Sárga (B) metró: "Náměstí Republiky" állomás. Villamos: 6, 8, 15, 26, Náměstí Republiky megálló.

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu