Téli sörtúra

Decemberben Prága gyönyörű karácsonyi díszekbe öltözik. Az Óvárosi téren és a Vencel téren a kürtös kalács, a medovina és a forralt bor varázslatos illata keveredik a vaslapokon sercegő sült kolbászokéval. Ha kinézelődtük magunkat az adventi forgatagban, és megvettük a fa alá szánt ajándékokat, ideje sörért indulnunk. Nincs is távol az első célpont.

U Pinkasů

A Vencel tér melletti U Pinkasu decemberben kiváltképpen ünnepi megjelenésű. A ház elé rendszerint karácsonyfát állítanak, és az épületet homlokzatát is feldíszítik. A sörturisták elsődleges örömforrása azonban az ezerliteres tartályokból csapolt, mindig kitűnő pilzeni sör! Ha tehetjük, érkezzünk nem sokkal a tíz órai nyitás után, vagy kora délután. Ilyenkor még kisebb a nyüzsgés, így felfedezhetjük a több emeletes kocsma-komplexum minden rejtett zugát. Fizetéskor a pincér által kihozott számlát célszerű összevetni a valós fogyasztásunkkal.

Novoměstský Pivovar

Ne habozzunk, másodjára kóstoljunk „házi főzésű” sört Prágában. Remek alkalom kínálkozik erre az Újvárosi Sörfőzdében! A helyben készülő, tizenegy fokos szűretlen ászoksör mindenképpen megér egy próbát. A világos mellett csapon van barna változata is, és kérhetünk belőle mindjárt egy literes tuplákkal is. Ha pedig ízlett, akkor ötliteres hordóban haza is hozhatjuk, és odahaza csapra verhetjük baráti körben. Mindez csupán azon múlik, milyen vastag a pénztárcánk...

Klášterní Pivovar Strahov

Ha valahova mindenképpen el kell mennie a decemberi prágai sörturistának, akkor az a Várnegyedben lévő Kolostori Sörfőzde! Itt újabb helyben főzött remekműveket kóstolhatunk meg. Olyanokat, mint például a december elejétől, limitált mennyiségben árusított, enyhén zöld árnyalatú karácsonyi sör.

U Černého Vola

Már az őszi sörtúra-ajánlóban is szerepelt, és most itt a helye a téli legjobbak TOP-listáján is. Ha ugyanis végeztünk a Kolostori Sörfőzdében egy szelíd aláereszkedéssel máris a Loretánské náměstín, a legendás Fekete Ökör söröző előtt találjuk magunkat. A város legjobb Kozelje továbbra is ebben a klasszikus sörözőben kapható. A pincéreknek tessék megadni a kellő tiszteletet...

U Hrocha

A várnegyedből lefelé haladva tegyünk kísérletet a Thunovská utcában lévő Vízilóba való behatolásra. Általában telt ház van, így nem lesz egyszerű dolgunk. Ha viszont sikerrel járunk, a város legjobb pilzenije mellé kérjünk ki egy sült kolbászt mustárral, vagy egy pácolt, roston sült tarját. Hideg decemberi időben mindkettő kellemesen átmelegít. Nem is szólva a Becherovkáról...

  • Bővebb ismertető: U Hrocha
  • Weblap: nincs.

Beer Museum

Kilépve a Vízilóból húzzuk össze a kabátot, sapkát a fejre, sálat a nyak köré, és induljunk meg a Károly-híd irányába. Hatoljunk vissza Prága Óvárosába, és vegyük célba a Beer Museum nevű intézményt. Ez a jeles sörészeti közgyűjtemény harminc fajta vidéki cseh sörrel kényeztet. Igazi sörkülönlegességek várnak ránk Prága belvárosában.

Výčep Soukenická

Csupán néhány lépésre található a Beer Museumtól a Výčep Soukenická nevű műintézmény, ami egy teljesen más világ. Egyszerű kocsma, helyi arcokkal, ahol bepillanthatunk a prágai polgárok hétköznapjaiba. Kiváló és olcsó Staroprament kortyolva szusszanhatunk egyet a nyüzsgő turistaútvonalaktól távolabb, és összegezhetjük eddigi élményeinket. A fűszeres olajban pácolt camembert sajt (nakladaný hermelín) különösen finom, de vigyázat: hatalmas adagot adnak belőle!

Jelínkova Plzeňská Pivnice

Szintén legendás, autentikus prágai őskocsma, olyannyira, hogy a turistát nem egyszer kinézik innen. Ne törődjünk azonban ezzel, az itteni Pilsner Urquell kárpótol minden esetleges szúrós tekintetért. Van néhány kiváló sörkorcsolya is, igazán baráti áron. Látogatásunkat időzítsük valamelyik hétköznapra, mert szombaton csak este hatig, vasárnap pedig egyáltalán nincsenek nyitva.

Krčma U Parašutistů

Az Ejtőernyősökhöz címzett kocsma egy barátságos vendéglő, kiváló konyhával és remek csapolt sörökkel. Napközben éppúgy érdemes ide betérni, mint vacsora tájban. Igaz, esténként az előzetes telefonos foglalás ajánlott, főleg, ha négy-öt főnél többen jövünk. A szűretlen Gambrinust okvetlenül érdemes megkóstolni, akár több korsóval is. Az étlapról pedig majdem mindegy, mit választunk: a marhától, a csülkön át a szárnyas és knédlis ételekig minden falat a fogunkra való.

Ukrán MekkDonáldsz

A prágai köznyelv becézi eképpen a Vencel-téren lévő non-stop kolbász-sütőket tulajdonosi körükre és személyzetükre utalva. Mi azonban ne törődjünk ezzel, ezek az egységek ugyanis életmentő funkciót töltenek be, a nap teljes huszonnégy órájában. A Vencel-kolbász és a frissen sütött rántott sajttal töltött zsemle különösen finom ezekben a bódékban. Csapolt Budweisert, vagy a kihűlt ujjakat átmelegítő forralt bort hörpinthetünk az étkek mellé. S míg várjuk az éjszakai villamost, szemünket a Vencel-téri Betlehemen nyugtathatjuk... Elvégre is: jönnek az ünnepek!

(A Vencel-téri büfék döntő többségét 2013. év végén bezáratta Prága városa ilyen-olyan ürüggyel. Maradt azonban még néhány közülük a téren, illetve a részben a környező utcákba települtek át. Kóstoljuk meg a híres Vencel-kolbászt, de visszajáró aprót továbbra is alaposan számoljuk meg.)

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu