Sörözők

U Kata (A Hóhérnál)

Staré Město (U Radnice 6.)

Megközelítés

  • H-Sz.: 12.00-00.30
  • V.: 12.00-23.00
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2020-02-09
Pilsner Urquell 12°világos51 CZK
Kozel černé 10°barna49 CZK

látogatások:

  • 2020. 02. 03.

Ha a kitekergettük a nyakunk az Óvárosi-téren, és végigfotóztuk a bámulatos szépségű hely összes látnivalóját, ideje megpihennünk egy kicsit. Nincs is erre megfelelőbb hely, mint az innen a Moldva felé csak pár lépésre található U Kata söröző.

Az ivót az egykori királyi hóhérlakban rendezték be, innen származik az elnevezés is. 

Az Óvárosi-térrel való szomszédság praktikus megoldásnak bizonyult, ugyanis a Týn templom és az Orloj környéke többször volt véres kivégzések helyszíne, így a bakónak nem kellett messzire mennie, hogy teljesítse kötelességét.  

Dr. Kotász jogelődjétől azonban már nem kell tartanunk az U Kata söröző boltíves falai között. Állami ítéletvégrehajtók helyett ma főként turisták és néhány helybéli üli végig a világos fapadokat. 

Az egyedüli veszélyt tán az jelenti, hogy a fali díszek közül az ölünkbe hullhat egy-egy méretesebb szablya vagy bárd, nézzük meg tehát, hova ülünk!

Pilsner Urquellt és barna Kozelt ont magából a sörcsap a vendégek örömére. A söntésbe és törzsasztalokhoz felvezető lépcsőnél (tessék vigyázni!) lévő falon tábla hirdeti a kérhető sörkorcsolyákat és más nyalánkságokat.

Nem feltétlenül az U Kata lesz minden idők legjobb prágai sörözője, de kétségtelenül van egy sajátos, kellemes hangulata, a világos boltíves falakkal és világos asztalokkal.

Arra éppen alkalmas, hogy erőt gyűjtsünk, mielőtt elmerülünk a Károly-híd felé hömpölygő tömegben. Illetve éjfél után - hiszen fél egyig tartanak nyitva - egy stabilan jó minőségű csapolt pilzeni bedöntésére mindig is alkalmas helyszín.

Csülköt is adnak, ami az általános prágai gyakorlattal szemben füstölt, ám ettől még igen jóféle lakoma.

Fizetéskor a pincérek a brifkó hangos és látványos rázásával jelzik, ha nem akarják visszaadni az aprót. Nézzük el nekik, elvégre a vendéglátónk ezúttal maga a hóhér volt!

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó
  • Egy üres korsó

Konyha

Klasszikus cseh konyha

Specialitás: Hagymás-ecetes disznósajt (Tlačenka) 85.- CZK

Füstölt sült csülök (Pečené uzené koleno) 260.- CZK

Hasznos információk

Egyszer hajnali fél egyre estünk be ide, és nem lehettünk túl meggyőzőek, a pulthoz támaszkodva a csapos már nem szolgált ki bennünket, asztalhoz pedig nem fértünk oda. (Mondjuk szomjasak sem voltunk éppen...)

Megközelítés

Gyalogosan az Óvárosban. A 2-es, 17-es, 18-as villamos Staroměstská megállójától vagy az„A” (zöld) metró, „Staroměstská” állomásától.

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu