Sörözők

U Houmra (Homer sörözője)

Vinohrady (Šumavská 20.)

Megközelítés

  • H-V: 11.00-23.00
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2020-02-03
Staropramen světlý 10°világos35 CZK
Staropramen Granát 12°vörös/ír tipusú38 CZK
Staropramen nefiltrovaný 12°világos szüretlen38 CZK

látogatások:

  • 2020. 02. 03.

Minden idők legsárgább fejű sörimádójának prágai kocsmájában jártunk. Bár itt nem a legendásan életvidám Moe áll a pult mögött, Homer sörözője megér egy betérőt.

Eredetileg a közelben lévő Restaurace v Korunni (Étterem a Korunni utcában) lévő kedélyjavító műintézményt vettük célba, ám itt hétköznap délelőtt tizenegy óra előtt pár perccel még zárt kapukkal szembesültünk. Így hát jókedv helyett egyre növekvő sörszomjjal barangolni indultunk a környező utcákba, hátha ránk mosolyog a szerencse. Kezdetben semmi nem utalt üzemelő söröző jelenlétére a közelben, aztán pár perc múlva hamisítatlan kocsmai zsivaj ütötte meg a fülünket.

Bár elvileg az U Houmra is tizenegykor nyit, itt már javában zajlott az élet! Rátermett csapos kisasszony perdítette ki a dús habú söröket a törzsvendégek elé, az áruszállító éppen újabb hordó söröket hozott kézikocsiján, az éhesszájú környékbeliek pedig elviteles edényekkel érkeztek sorban egymás után, az előre megrendelt napi menüjükért. Micsoda vérpezsdítő nyüzsgés a néhány perccel ezelőtti sörtelen csönd után!

Ebben a sörözőben minden a legendás rajzfilm-hősökről, a Simpson családról szól. A bejárati lépcsőnél a pultra támaszkodó Homer fogad bennünket fali festmény formájában, a wc-ajtón Bart éppen gördeszkázik, a benti nagyobb helyiségben az egész család egy kabrióban autókázik. Odébb pedig szólóban is feltűnik Lisa, nem meglepő módon egy iskolatáskával a kezében.

Ám még ez a kiváló társaság sem lenne igazi jó sör nélkül. Könnyű, tízes-, valamint szűretlen Staroprament, és egy igazi ritkaságot, a gyár jubileumi sörét, Staropramen Granátot csapolnak, méghozzá kifogástalan minőségben. Az, hogy ez a kis söröző csapon tartja a Staropramen Granátot már önmagában megsüvegelendő tény, hiszen több híres (és jóval nagyobb forgalmú) prágai staropramenes söröző nem mondhatja el magáról ugyanezt. Üveges kiszerelésben kipróbálható továbbá a Duff sör, hiába is pereskedik hosszú évek óta a rajzfilm sorozat jogait tulajdonló amerikai Fox csatorna. A korábban nem létező Duff márkanevet ugyanis a sorozat írói kreálták, és nem szerették volna, ha valaha is kereskedelmi forgalomba kerül ilyen néven sör. Ám az élet és a remélt üzleti haszon ezt a forgatókönyvet akaratukon kívül átírta.

Aki vidéki árakon szeretne jót enni, tizenegy és délután négy között jöjjön, akkor a köretet is beleértve nyolcvankilenc koronáért akciózzák a frissensülteket. Aki pedig egy kiadósat lakmározna, kérje az étlapról Homer kedvencét. Ez a harminc dekás vegyes tál rántott húsból, csirkéből, rántott eidamiból, és kék sajttal töltött gombából áll – maga a főhősünk is megnyalná mind a tíz ujját, ha látná, ráadásul százharminc koronánál ez sem kerül többe.

A sör is olcsó (huszonnégy, illetve huszonkilenc korona), finom és friss, nemcsoda, ha újabb Granátokat kértünk ki, s közben irigykedve néztük, ahogy az egyik törzsvendég homer simpsonos korsóban kapta meg a frissen csapolt seritalát. Estére bizonyára Homer is megérkezik, hogy Barney, Carl és Lenny társaságában, a tőlük megszokott kulturált módon múlassa az időt. Moe pedig a rendelések közti szünetekben bizonyára újra kitessékeli majd a pókot - a hálójával együtt - az évek óta üresen árválkodó borravalós üvegből.

Ha szeretitek a sárgafejű sörimádót és a jó Staroprament, ne mulasszátok el Homer prágai sörözőjét!

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó

Konyha

Cseh-, és nemzetközi konyha

Homér tálja (rántott hús, csirke, eidami sajt, kék sajttal töltött gomba) Houmrův čtyřboj: kuřecí + vepřový řízek, eidam, plněné žampiony s nivou 179.-CZK

Rántott sajt tartárral, steak burgonyával (Smažený sýr, tatarka, americké brambory) - 185. CZK

Pácolt tarja grillen, steak burgonyával (Marinovaná krkovička, americké brambory) - 185. CZK

Megközelítés

Metró: Zöld (A) vonal, "Náměstí Míru" megálló

Villamos: 10-es, 16-os, "Šumavská" megálló

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu