Sörözők

Restaurace Na Květnici (Étterem a Květnicén)

Nusle (Na Květnici/1A)

Megközelítés

  • H-V: 11.00-23.00
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2020-02-12
Kozel Medium 11°világos44 CZK
Kozel nefiltrovaný 10°világos szüretlen44 CZK
Pilsner Urquell 12°világos49 CZK

látogatások:

  • 2020. 02. 03.

Itt, a pragaisorozok.hu-n szűken mérjük a maximális, öt korsós minősítést a kocsmajárások során, de a Restaurace Na Květnici kétségtelenül rászolgált a legjobb osztályzatra.

A Pivovar Baštával szemközt lévő dombra kaptatunk fel erős hegymenetben. Igen-igen reméljük, hogy nem néztük el a térképet, és valahol a domb tetején tényleg működik az a kerthelyiséges söröző, amelyre az interneten bukkantunk rá. Minden egyes megtett lépés fokozza a szomjúságunkat, márpedig itt még menni kell, ráadásul most egy lépcsősor következik. A sor tehát megvan, de hol itt a sör?! S lőn világosság! Dús lombú gesztenyefákat pillantunk meg, árnyékukban előre kitervelt, csoportosan és folytatólagosan elkövetett sörivás zajlik, hogy még nézni a gyönyörűség! Ennyi mosolygós és jókedvű embert még Prágában is ritkán látni egyszerre, természetesen élve a kínálkozó lehetőséggel, csatlakozunk mi is.

A Restaurace Na Květniciben minden ok megvan az örömre! Az ezerliteres tartályokból csapolt Kozel Medium elsőosztályú, hordóból pedig Pilsner Urquellt és tizenegy fokos szűretlen Kozelt választhatunk. A fiatal és kedves személyzet nem hagyja, hogy kiürüljön előttünk a korsó. Folyamatosan gondoskodnak az utánpótlásról, pedig a nagy kerthelyiségben legalább nyolcvanan-százan üldögélünk - hétköznap délben. Főként környékbeliek jönnek ilyenkor elkölteni az ebédjüket ezen a kellemes helyen. Azt, hogy többen hamarosan indulnak vissza a munkahelyükre, házi limonádék jelzik az asztalokon.

Nem terveztük, hogy a Restaurace Na Květniciben eszünk is, de itt képtelenség megállni, hogy valamit meg ne kóstoljon az ember a konyha finomságai közül. Annyira gusztusosak az ételek, és olyan jóízűen falják a szomszédos asztalnál a cseh kolleginák és kollégák, hogy nem bírjuk tartani magunkat tovább. A napi ajánlatból negyed sült kacsát kérünk, amelyet háromfajta knédlivel és kétféle párolt káposztával tesznek elénk, és most kapaszkodjon meg mindenki: mindössze kilencvenkilenc koronát kérnek érte. A sült kacsa omlós és szaftos, a knédlik tökéletesek, hogy a párolt káposztáról már ne is beszéljünk. A társaság másik fele rántott sajtra szavaz, ezt snidlinges párolt burgonyával és házi tartármártással hozzák – nyolcvankilenc koronáért.

A kacsa és a sajt az utolsó falatig eltűnik a tányérainkról, de vajon jut-e még hely újabb söröknek? Szorítunk! A Kozel Medium után szűretlen bakkecskével folytatjuk, s mivel sörszakmai kérdésekben nem ismerünk tréfát, többször is rápróbálunk. A szűretlen nem hogy jó, hanem egyre jobb lesz, minden korsóval nő az ereje.

Nem néztük az órát, de az bizonyos, hogy hosszasan elidőztünk ebben a kiváló nuslei sörvendéglőben, ahol telente két belső helyiség szolgálja a vendégseregletet. Talán eljövünk majd ide akkor is, amikor már hullanak a levelek gesztenyefákról, de a legjobb tavaszi-nyári helyek között mostantól egészen biztosan ott a helye a Restaurace Na Květnicinek.

A történtek után elégedetten ballagtunk le a dombról, amikoris a szomszédos kerületi városházáról násznép tódult ki a szabadba. Boldog volt az ifjú pár, és boldogok voltunk mi is, igaz, más okból. Szemközt ugyanis újra feltűnt a Pivovar Bašta, ami garanciát jelentett arra, hogy kiválóan folytatódik a napunk.

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó

Konyha

Klasszikus cseh konyha

Hagymás-ecetes krinolin (Utopenec) - 49. CZK

Házi töpörtyűkrém (Domácí škvarková pomazánka) - 79. CZK

Pácolt-rakott hermelín sajt (Nakládaný hermelín) - 89. CZK

Ó-prágai ruszli (Staropražské grundle) - 112. CZK

Csípős sült krinolin barna sörön (Pikantní vuřty pečené na černém pivu) - 118. CZK

Hagyományos cseh kolbász, grillezve (Grilovaná staročeská klobása) - 129. CZK

Marhavadas (Hovězí svíčková) - 216. CZK

Pilzeni sörös morva veráb (sertéspecsenye), párolt káposztával és burgonyás knédlivel (Moravský vrabec na plzeňském pivu, bílé zelí a bramborové knedlíky) - 209. CZK

Rántott sajt péárolt burgonyával, tartármártással (Smažený Eidam s vařenými brambory maštěnými máslem a domácí tatarská omáčka) - 178. CZK

Megközelítés

2, 3, 4, 5, 6, 7, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 20, 21-es villamos: "Palouček megálló"

2, 3, 4, 5, 6, 7, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17-es villamos: "Náměstí Bratří Synků" megálló

193-as busz: "Palouček megálló"

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu