Sörözők

První Pivní Tramway (Első Sörvillamos)

  • H-P.: 14.00-24.00???
  • Sz-V: 17.00-24.00???
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2011-05-09
Pardál 10°világos21 CZK
Matuška 13°világos34 CZK
Něžný Barbar 13°világos34 CZK
Primátor kvasnicový 12°világos szüretlen34 CZK
Kocour Stout 12°barna38 CZK
Kocour Scotish Ale 15°vörös/ír tipusú42 CZK

látogatások:

  • 2011. 05. 09.

Először is szögezzük le, hogy ez a hely nem a Vencel-tér közepén évtizedek óta veszteglő kávézó-villamos, és nem is a legújabb prágai őrület: a Výtopna Restaurace.

Ez utóbbi egységben (praha.vytopna.cz) a gyermekes családok, és a gyermeklelkületű sörbarátok legnagyobb örömére játék vasúti kocsikon fut be a sörrendelés az egyes asztalokhoz, ám az egész miliő összességében mégis „a hú de kínos”, vagy még inkább az „istenem, mennyire kínos” kategóriába tartozik – legalábbis, ha józanon térünk be. A První Pivní Tramway (www.prvnipivnitramway.cz) nem adja magát ilyen olcsón! De nem ám!

A tizenegyes villamossal a Vencel tér tetejétől, a Nemzeti Múzeumtól egészen Prága délkeleti részébe, a Spořilov végállomásig kell kizötykölődnünk. Amikor a villamos a sokadik állomás után egy éles balkanyart tesz, és egy kis erdős részen halad át, hát azt hihetnénk, hogy gépeltérítés áldozatai lettünk, mert urbanizációnak a nyomát sem látni a környéken. Aztán viszont akár egy fénylő tisztásra, befut a végállomásra a villamos, és előzékenyen mindjárt a kocsmaajtó előtt teszi le a húszperces utazástól kitikkadt utasokat.

Egyszerű és kopottas épület előtt állunk, amelyen méretes felirat hirdeti: První Pivní Tramway ütött tanyát a sokat látott falak között. A tér túloldalán Spořilov városrész néhány tízemeletes panelépülete tűnik fel: ez nem a prágai várnegyed, az már egyszer biztos! Szolgálati közlemények helyett kortárs cseh punk-rock recseg a megállóban a régi hangszórókból, mindjárt a kocsma felé terelve a bámész idegent. Ne recsegjen, ne prüszköljön hiába a vén Tesla, hatoljunk be a műintézménybe!

Álmos szombat délután van, délután öt óra múlt pár perccel, éppen most nyitottak csak. (Hétköznap kettőkor húzzák fel a rolót!) Csend honol és nyugalom, a pultos srác mélán szürcsöli aznapi első feketéjét. Mi vagyunk az első és az egyedüli vendégek. A söntést ellepő fényképek viszont arról árulkodnak, hogy népes, lelkes és igencsak szomjas törzsközönsége van ennek a remek tramway-pivnicének! Bár a P.P.T. csak 1997. március 17-én nyitott, rövid idő alatt legendás hellyé vált. Tulajdonosa indította útjára ugyanis az Intelligens Sörcsapok (Pivně Inteligentních Výčepů) mozgalmat, amelynek célja, hogy Csehország szerte népszerűsítse a kisebb vidéki sörgyárak és főzdék termésének legjavát. Jelenleg nyolc pipából folyik az éltető cseh lé!

Az egység hírnevének még az sem ártott, hogy 2006. februárjában egy politikus, méghozzá maga a cseh köztársasági elnök, Václav Klaus tett látogatást a műintézményben. Amint arról az étlapon feltűnő fotók is tanúskodnak, ha már itt járt, Václav Klaus is beült egy krigli szomjoltóra, majd igen frappánsan az alábbi kijelentést tette: „Uraim, ez a hely valóban csodálatos!” De honnan is kapta nevét a söröző? Nos, a válasz egyszerű. A beltérben lévő hosszú, lécelt padok és székek a régi fapados villamosok világát idézik. A bejárattól bal kéz felé eső, szűk folyosón át elérhető különterem pedig egy komplett villamoskocsi-belsőt mintáz, méghozzá igen hatásosan.

Nagy pártolói lévén a vidéki cseh sörfőzdéknek a kelet-csehországi Dvůr Královéban főzött, tizenegy fokos Tamborral kezdtünk, amely a szokatlan előnyári kánikulában remek kezdő(be)rúgásnak bizonyult. Ennél már csak akkor jártunk jobban, amikor másodjára a tizennégy fokos Kocour mellett döntöttünk. A Kocourt a német határ közeli Varnsdorfban, Csehország csaknem legészakibb csücskében főzik, és több díjat is elnyert már. Telt, gazdag íz, pompás habkorona lett a jutalmunk. Ennénk is, de a konyha csak délután öttől üzemel. Ezért újabb sör után kutatunk az itallapon! Elgyöngülünk, és itt sem tudunk ellenállni a náchodi sörgyár Primátor búzasörének, amely ágaskodó, délceg, hosszúnyakú korsóban kerül elénk.

Ekkor hirtelen robaj támad, már azt hisszük, hogy a sörösrekeszek dőltek egymásra a raktárban, vagy más hasonló szörnyűség történt, de szerencsére erről szó sincs: csupán bedöcögött az újabb tizenegyes szerelvény, figyelmeztetve az idő múlására. Elnézve az étlapon lévő fotókat felfedezzük, hogy kiszolgálónk maga a tulajdonos, Jirka Stehlíček úr, akit a törzsvendégek egyébként csak Bikucinak (Bejček) becéznek. A főnök igazán jópofa és bohém figura: a viszontlátás reményében intünk búcsút egymásnak. A Tamborral, a Kandúrral és a szűretlen Polgármesterrel a gyomrunkban már nehezebben kászálódunk fel a belváros felé induló első (sör)villamosra, de örömmel nyugtázzuk, hogy ismét egy kiváló helyen jártunk, amelyből minden prágai végállomásra kellene legalább egy!

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó

Italok

A júliusi csapolt sör kínálat:

1. KONRAD 10° světlá, Konrad, Vratislavice-Liberec;

2. PILSNER URQUELL 11° světlá, Plzeňský Prazdroj, Plzeň;

3. PRIMÁTOR WEIZENBIER 12° světlá pšenice, Primátor a.s., Náchod;

4. BAKALÁŘ ZA STUDENA CHMELENÝ 12,50-12,90° světlá, Tradiční piv. v Rakovníku, Rakovník;

5. HOPFULL IPA světlá 16°, Schlossbrauerei Au, Au/Hallertau;

6. MATUŠKA FASTBALL 9° světlá, Matuška, Broumy;

7. RAMBOUSEK KAŠTANOVOMEDOVÝ 13º polotmavá, Rambousek, Hradec Králové;

8. TRAMWAY Ale 11° polotmavá, Pivovarský dům, Praha.

Konyha

Cseh- és nemzetközi ételek

Az étlapról nem egyszerű választani, de mi a speciális kínálatban rátaláltunk egy magyar nyelvű ajánlatra: "Zsolti csabai kolbászára", amelyet ecetes almapaprikával és kenyérrel szolgálnak fel (Zsoltyho čabajka) 69. -CZK

Megközelítés

A 11-es, 14-es villamossal a "Spořilov" végállomásig

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu