Tévhitek a sörről

Fok és alkoholtartalom

A cseh sörgyártók a magyarokkal ellentétben általában nem söreik alkoholfokát, hanem az egy liter sör elkészítéséhez felhasznált maláta-szárazanyag százalékos mennyiségét – szép magyar szóval extrakt tartalmát - tüntetik fel palackjaikon. Prágában járva leggyakrabban úgynevezett tízes és tizenkét fokos sörökkel találkozhatunk. A tízes sörök általában gyengébbek, a mi besorolásunk szerint 2,8 - 3,5 százalék alkoholtartalmúak, a tizenkettesek alkoholtartalma négy százalék körül alakul. Kelet-Csehországban, a lengyel határ mellett működő náchodi Primátor-sörgyár termékpalettája viszont a hagyományos típusokon kívül 13-as (5,5%), 16-os (7%), 21-es (9%), sőt 24 fokos (10%) sört is felvonultat.

Léteznek továbbá 40-45 százalékos sörpárlatok is – pivní aperitívek – is.

A több maláta felhasználásával készülő sörök általában erősebbek, de ez nem feltétlenül igaz minden esetben. Az alkoholtartalom ugyanis az extrakt megerjesztésének mértékétől függ. A Plzeňský Prazdroj 10-es Gambrinusának alkoholtartalma például 4,1 %, és ezzel a legerősebb tízfokosok egyike. A Pilsner Urquell alkoholtartalma 4,4%, ezzel a tizenkét fokosok között a gyengébbek közé tartozik.

Minél jobb a hab, annál jobb a sör

A korsó tetején kalapot képező kemény, szinte tejszínszerű, hófehér habkorona minden sörbarát álma, és ez így is van rendjén. Nem árt azonban néhány gyártó termékeivel óvatosan bánni, ugyanis egyes gyárak esetében előfordul, hogy a minél jobb optikai hatás érdekében habstabilizátort tesznek a sörbe. A valódi, természetes hab is véges életű. A sörfőzőmesterek szerint ha egy tízfokos sörnek a csapolás után negyed órával is olyan a habja, mint amikor a pincér elénk rakta, az bizony gyanús.

Az a bizonyos hetedik lépcső

Az „Én kis falum” című csehszlovák film - főszerepben a kiváló alakítást nyújtó Bán Jánossal - hosszú időre, nemzetközi szinten is kihatással volt a házi sörhűtés szokásaira. Jiři Menzel 1985-ös mozijában a filmbeli fuvarozó, Pavel Úr mindig a pince hetedik lépcsőfokára tette az otthoni fogyasztásra szánt seritalt, amely szerinte így nyerte el az optimális hőmérsékletet.

A cseh sörfogyasztók ötvenhat százaléka ma is úgy gondolja, hogy éppen a pince hetedik lépcsője a legjobb tárolási hely a sör számára. Egy közelmúltbéli felmérés azonban kimutatta, hogy ennek a szokásnak csak abban az időszakban volt reális alapja, amikor a parasztházak pincéinek lépcsőit még egyforma magasra építették. A később kialakított lépcsők már nem ilyen magasak. Ennek ellenére a hetes szám beleillik a sör hőmérsékletének szentelt bekezdésbe, a Plzeňský Prazdroj gyár például a szervírozáshoz ezt a hőmérsékletet, vagyis a hét Celsius-fokot ajánlja. A legtöbb sörfőzde azonban manapság kilenc fokos hőmérsékleten felszolgált sörre esküszik.

A sör legyen csípős, legyen éle

Őszintén szólva ezelőtt az állítólagos cseh sörmítosz előtt értetlenül állunk, hiszen a kinti csapolt sörök egyik legnagyobb erénye az, hogy nincsenek telepumpálva szén-dioxiddal. Több helyütt sűrített levegővel nyomják ki a sört a csapból, amely így csak az erjedés során keletkező természetes szén-dioxid mennyiséget tartalmazza. Csapolás közben egyébként is elvész a szén-dioxid mintegy fele. A kinti sörtúrákon ezért nem fújódunk fel olyan hamar, a szervezetünknek ugyanis kevesebb gázt kell feldolgoznia. Magyarországon gyakran találkozni olyan csapolt sörrel, amelyet tönkretesznek a szénsavval. Ennek az az oka, hogy a sört külön szén-dioxiddal (szénsavpalack, ajjé!) nyomják ki a hordóból. Különösen igaz ez azokra a helyekre, ahol nagy a hordó és csap közötti távolság. A túlzott szénsavtartalom ezenkívül annak is jele lehet, hogy az aktuális egységben ritkán fogy a csapolt sör.

A sör színe

Még a magukat sörnagyhatalomnak tekintő csehek harminc százaléka is úgy gondolja, hogy minél világosabb egy sör, annál haloványabb az íze. Ez is tévedés, bár egyes főzdék kihasználják ezt a tévhitet és reklámjaikban gyakran hangsúlyozzák a teltebb színt, mint a gazdagabb ízvilág biztos garanciáját. Az íz azonban nem a színtől, hanem a receptúrától függ. A mélyebb árnyalatú szín sok márka esetében helyénvaló, de egyre gyakrabban előfordul, hogy ezt az árnyalatot mesterséges színezőanyagokkal érik el. Nem kell megijedni: itt nem a cseh sörökre gondolunk.

Aki pedig egyébként karakteres világos söröket keres, annak tudjuk ajánlani a kesernyés Plzeňský Prazdrojt, a Primátor gyár világos portersöreit, a Vyškovi gyár termékeit, vagy a Svijany gyár remek világosát.

Felhasznált irodalom: Az AISA ügynökségnek a Plzeňský Prazdroj számára végzett 2008-as felmérése

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu