Sörözők

U Slovanské Lípy (A Szláv hársfához)

Žižkov (Tachovské náměstí 6. )

Megközelítés

  • H-V: 11.00-23.00

látogatások:

  • 2020. 02. 03.

Aki szereti a fiatalos, lendületes helyeket, és ritkán kóstolható vidéki cseh söröket, mindenképpen ejtse útba Žižkovban az U Slovanské Lípy nevű kimérdét.

A kerületben bóklászva igazán nem lehetett okunk panaszra. Előbb az Intelligens Sörcsap mozgalom egyik bázispontján, (az azóta már sajnos bezárt) Pivní Klub Merendában időztünk el hosszasabban, majd innen betértünk régi kedves helyünkre, a Kilőtt Szemhez (U Voka) címzett klasszikushoz. Két korsó serecskét itt is teljesítettünk, és azt terveztük, hogy Vinohrady kerületben folytatjuk a kalandozást. A sors azonban még tartogatott számunkra egy meglepetést.

Villamosjegyet is árusító vegyesboltot kutatva határozottan kocsmára emlékeztető saroképületre lettünk figyelmesek ott, ahol a Husitská utca Koněvovára változtatja a nevét.

U Slovanské Lípy – hirdette a felirat. A hirtelen ránk törő, bődületes sörszomj rögtön eldöntötte, hogy közelebbről is megvizsgáljuk a műintézményt. Mint kiderült, igazi különlegességeket csapolnak a Lípyben. 2013-ig a Kout sörök prágai mekkája volt a kimérde, aztán új idők következtek, szerencsére semmivel sem rosszabbak. A Kout sörök már csak időnként tűnnek fel a kínálatban, viszont a pipák száma örvendetesen bővült. Manapság már kilenc féle vidéki sört csapolnak, a kínálat itt is mindig változik.

Egy hűtőből elvitelre további sörök is vételezhetők. A budapesti Főzdefeszten már sikerrel bemutatkozott Minipivovar Kocour ötféle főzete érhető el literes kiszerelésben. Ott van közöttük a Catfish és az IPA Samuraj is.

A lényeg az elmúlt évek csapváltásai során sem változott: minőségi cseh csapolt kisüzemi sörök kóstolhatók, ráadásul tíz körüli mennyiségben.

A Szláv Hársfához címzett egység egyébként három helyiségből áll. Jól belakott, kopottas, mégis kellemes sörhelyszín. A söntésben egy asztal van csupán, feltehetőleg ez a törzsvendégeké, bár simán le tudtunk ülni oda is, pedig egyszerű betérő vendégek voltunk. A belső, nagyobb teremhez egy dobogón újabb asztalok csatlakoznak. Összesen ötvennél többen is kényelmesen elférnek itt.

Az épületben azonos néven olcsó hostel is működik. Akinek záróra táján már nincs kedve elindulni sehová, az első emeleten kivehet egy szobát. Délelőtt tizenegyre pedig leballaghat a nyitásra, ha éppen ahhoz támad kedve.

A konyhát ezúttal mi nem teszteltük a Lípyben, a társaság másik fele ugyanis már korgó gyomorral várakozott a kiszemelt vacsorahelyszínen. Azért, amikor a csapos srác megkérdezte, hogy kérünk-e még egy tizenkettes szűretlent, igenlően bólintottunk.

De csak azért, mert Bob és Bobek-es póló volt rajta.

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó

Konyha

Cseh finomságok

Pácolt hermelín sajt (Nakládaný hermelín) - 89. CZK

Pácolt krinolin (Utopenec) - 79. CZK

Házi töpörtyűkrém (Domácí škvarková pomázánka) - 85. CZK

Napi leves (Polévka dle denní nabídky) - 65. CZK

Barna sörös sült csülök (Vepřové koleno pečené na černém pivě) - 245. CZK

Negyed sült csülök, lila káposztával, burgonyás és karlovy vary-i knédlivel (1/4 Pečené kachny, červené zelí, bramborový a karlovarský knedlík) - 195. CZK

Megközelítés

Villamos: 5, 9, 15, 26-os, Lípanská megállóig. Busz: 133-as, 175-ös, 207-es, Tachovské náměstí megálló

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu