Sörözők

Beer Museum Dlouha (Sörmúzeum)

Bezárt kocsmáink (Smetanovo nábř. 22.)

Megközelítés

  • H-V.: 12.00-03.00
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2011-07-12
Rampušák 12°világos szüretlen42 CZK
Museum 13°világos54 CZK
Mazlíček 18°vörös/ír tipusú55 CZK
Kocour Samurai 14°vörös/ír tipusú65 CZK
Pardubický Porter 19°barna69 CZK

látogatások:

  • 2011. 07. 12.

(BEZÁRT, pontosabban új helyre költözött. Az új egység az Óváros menüpontban fent van a weblapon.) Kekeckedő magyar barátaink évek óta piszkálnak azzal, hogy a prágai sörtúrák során miért nem iktatunk be legalább egy-egy múzeumot, színházi előadást, esetleg képtárat. Most megadjuk számukra a méltó választ: igen, egy múzeumban jártunk! Egészen pontosan a Beer Museum nevű pubban tettünk látogatást...

Egyik kedvenc óvárosi sörözőnktől, a Výčep Soukeníckától éppen csak elbúcsúzva álmoskásan bandukoltunk a Dlouhá utcában. Az előző látogatás hozadékaként két korsó fenséges Staropramen és egy zseniális pácolt camambert nyugtatta bendőnket, így nagyon is jóban voltunk a világgal. Ám amikor megpillantottuk ezt a különleges intézményt, egy szempillantás alatt életre kelt bennünk a szunnyadó sörvadász-ösztön, és a bejárat felé vettük az irányt. Szerencsére ebben a múzeumban nincs jegyszedő néni, és tárlatlátogatásra sem kell előzetesen bejelentkezni. Ami viszont rögtön szembetűnik, az a bejárattól jobbra elhelyezkedő, három méter hosszúságú sörcsap, amely nem kevesebb mint harminc fajta csapolt sörkülönlegességet kínál a műértő látogatók számára.

A Beer Museumban a sörlap hosszabb, mint az étlap! Azért, hogy megkönnyítsék a választást, minden sörről rövid ismertetővel szolgálnak. A sörlapon feltüntetik, hogy melyik gyár termékéről van szó, milyen típusú az árpalé, és persze azt is, hány százalék alkoholtartalommal vértezték fel a serfőzőmesterek. Egyenként is tesztelhetők a sörök, de még jobban járunk, ha a kóstolás mellett döntünk. Tetszésünk szerint öt vagy tíz tételt próbálhatunk ki egy menetben. A kiválasztott sörök másfél deciliteres poharakban, és praktikus, fából készült „kóstolólécbe” fogva érkeznek meg az asztalra. Akkor tehát, sörínyencek, előre!

Az ötös kiszerelést választva mi először a dobruškai gyár tizenkettes szűretlen ászoksörét, a Rampušákot tettük próbára. Már ezért az egy sörért is érdemes lett volna betérni ide! Ám ez még csak a kezdet volt, hiszen következett a „ház söre”, az India Pale Ale (IPA) típusú „Museum”. Ennél ragyogóbb sört tán nem is ittunk még - ízleltük ámulva. Ezt a remekművet a Starokladenský Pivovar kifejezetten a prágai Beer Museumnak főzi, csak itt lehet megkóstolni. A testes malátaízt és a komló keserűsségét remekül ellensúlyozza benne a megjelenő enyhén fenyős, citrusos ízvilág – ezt nem magunktól találtuk ki, a sörlap írta, és valóban így is volt. A harmadik pohárban a Pivovar Kocour tizennégy fokos „Samurai” söre vitézkedett, amelynek egyetlen hibája volt csupán: mégpedig, hogy sorrendben a csaknem felülmúlhatatlan „Museum” után következett.

A végére azonban tartogattunk magunk számára még két igazi nagyágyút! Méltóságteljesen, borostyán színt öltve, tömör és ízletes habbal hívta fel magára a figyelmet a Starokladenský sörgyár tizennyolc fokos prémium söre. A nemes egyszerűséggel Kényeskedőre (Mazlíček) keresztelt sör valójában igen barátkozós típus. Aki ért a nyelvén, hamar megszelídítheti. A Mazlícek mélykeserű ízét érdekes módon könnyű virágillat kíséri. Több érzékszervet egyszerre felvillanyozó, kreatív sörkülönlegességről van szó. Az utolsó tétel pedig ugyan mi más is lehetett volna, mint a jó öreg, tizenkilenc (!) fokos Pardubický Porter! Valaha ezt a fekete sört a kelet-csehországi Pardubicéből az angol kikötők dokkmunkásainak is exportálták, hogy gyorsabban haladjon a tengerjáró hajók ki- és berakodása. A porter pompás zárása volt rendhagyó múzeumi sörkóstolónknak.

Be kell, hogy valljuk, bár összességében az egy litert sem érte el a próbára tett sörök mennyisége, kissé megbillentett bennünket ez a fajta megkapó sokszínűség. Rögtön találtunk azonban megfelelő medicinát bajainkra: kikértünk még egyet a ház söréből, és egy csapásra minden gondunk tovatűnt. A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy a Beer Museum nem éppen a legolcsóbb hely Prágában. Egy-egy prémium sör korsójáért akár a hatvankilenc koronát is elkérnek. A másfél decis kóstolók ára pedig tizenkilenc-huszonhét korona között változik tételenként, a sör típusától függően. Mégis megéri ide betérni, mert Prága belvárosában igazi sörritkaságokkal kényeztetnek, ráadásul a kiszolgálás is kedves és szívélyes volt ottjártunkkor. Arról pedig már nem is szólva, hogy ha majd megkérdezik otthon, mit láttunk Prágában, nyugodtan rávághatjuk, hogy múzeumban (is) jártunk. Minden részletet persze nem kell a kíváncsiskodók orrára kötni...

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó

Konyha

Cseh-, és nemzetközi fogások

Ecetes-hagymás pácban érlelt krinolin (Utopenec) 65.- CZK

Marhapörkölt, knédlivel és hagymával Hovězí guláš, s houskovým knedlíkem a cibulí) 169.-CZK

Hasznos információk

Egyre többen dicsérik a konyhát, mások viszont azt jegyzik meg, hogy a harmincas csapolt kínálat néha bizony észrevehető a minőségen is, és nem feltétlenül előnyére. Ha csapost megkérdezzük, miből adott el sokat az utóbbi időben, melyik sör forgott jól, nagy hibát talán nem véthetünk.

Megközelítés

Gyalogosan az Óvárosban. Legközelebbi metro megállók: "B" (sárga) vonal: Náměstí Rebubliky, vagy az "A"(zöld) metróvonalon: Staroměstská

Villamos: Dlouha trída megálló, 6, 8, 15, 26-os

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu