Sörözők

U Parašutistů (Az Ejtőernyősökhöz)

Nové Město (Resslova 7.)

Megközelítés

  • H-P: 11.00-23.00
  • Sz: 12.00-23.00
  • V: 12.00-22.00
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2020-02-03
Gambrinus světlý 10°világos36 CZK
Kozel černé 10°barna36 CZK
Řezané 11°vágott36 CZK
Gambrinus Nefiltrovane 12°világos szüretlen40 CZK
Pilsner Urquell 12°világos44 CZK

látogatások:

  • 2020. 02. 03.

Híres, jól bejáratott sörözőt kerestünk fel Prága második kerületében. Az Ejtőernyősökhöz címzett sarki vendéglőre szűretlen csapolt söre és remek konyhája miatt érdemes odafigyelni.

Enyhe, szokatlanul kellemes novemberi időben haladunk a forgalmas Resslova utcán a Moldva irányába, amikor feltűnik az egyik sarkon „Krčma U Parašutistů”, vagyis „Az Ejtőernyősökhöz” címzett söröző.

Szerencsénk van, akad egy szabad asztal, méghozzá éppen a söntéssel szemben. A csapolt sör kínálatban tízes Gambrinus, tizenkét fokos pilzeni, barna Kozel, továbbá barna és világos sör egymásra csapolásával készülő rigó, valamint szűretlen Gambrinus szerepel.

Nem kérdés, hogy „nefiltrovaný” Gambácsot rendelünk, és közben szemügyre vesszük az asztalra helyezett napi ajánlatot. Leves, és öt-hat fajta vonzó készétel szerepel rajta, jutányos áron. Mi azonban szentségtörő módon egy rántott sajt elkészítésére teszünk indítványt, mire ezt meghallva a felszolgáló kisasszony csaknem rosszul lesz, meg kell kapaszkodnia az egyik szék támlájában.

Prága hasonló kisvendéglőiben ugyanis nem szokás déltájt a napi ajánlatban nem szereplő étellel próbára tenni a szakács türelmét. Ebédidőben az étlapokat a legtöbb helyen beszedik az asztalokról, és az aktuális napi ajánlatból (denní menu) lehet választani. Láthatóan kissé sápadtan, remegő lábakkal a kisasszony mégis elindul a konyha felé leadni a rendelést, és belépve nyilván elmagyarázza a séfnek, hogy elmeháborodott magyar turisták érkeztek, és ezegyszer tegyen kivételt.

Amíg rendelésünk sorsa felől töprengünk, szemügyre vesszük a csapszék melletti törzsasztalt. A napi rendszerességgel betérőknek elegáns réztáblájuk van, névvel vagy becenévvel ellátva, látszik, hogy itt megbecsülik a vendéget.

Még minket is. Elkészült ugyanis a rántott sajt, amely mellé zöldfűszeres, snidlinges tartármártást, káposztasalátát és hasábburgonyát álmodott meg a szakács. A hajnali Vencel téri kolbászozástól elgyötört gyomrunknak igazi orvosság ez a kiváló húsmentes csemege. Befaljuk az ételt, majd egy újabb szűretlen Gambrinus mellett emlékezünk meg a söröző névadóiról. Vagyis azokról az Angliában élő cseh emigránsokról, akiket a második világháborúban ejtőernyővel dobtak le Csehország területére, ahol sikeres merényletet hajtottak végre a német birodalmi helytartó ellen 1942 tavaszán.

Az ejtőernyősöket heteken át a szomszédos Szent Cirill és Metód templomban bujtatták, míg egy besúgó fel nem fedte hollétüket. A náci Németország bosszúja rettentő volt. Szent Cirill és Metód templomában ma is található egy emlékhely, amelyet évről-évre szépszámú turista keres fel.

Sörünk vége felé járunk, amikor megjelenik egy ötfős társaság. Már sehol nincs szabad hely, ezért aztán átengedjük az asztalunkat, hiszen tulajdonképpen mi már végeztünk.

Azért csak tulajdonképpen, mert a söntés bárszékeire ülve búcsúzóul még rendelünk egy rigót is. Onnan nézzük, ahogyan a három közepes méretű helyiséget megtöltő vendégsereglet jóízűen kanalazza a forró levest, hófehér knédliket tunkol a gazdag pörköltszaftba, és jóféle sörökkel kíséri ebédjét.

A kérdés legvégül mindig ugyanaz: vajon visszajövünk-e még az Ejtőernyősökhöz? A válaszon nincs mit gondolkodni: ha erre járunk, mindenképpen.

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó

Konyha

Klasszikus cseh-, illetve nemzetközi konyha

Mézes sült oldalas: PEČENÁ ŽEBRA v marinádě 1kg - 225 Kč

Egészben sült csülök: PEČENÉ KOLENO 1kg g - 220 Kč . 1 kilón felül tíz dekánként + 22 korona

Cseh pörkölt krumplis tócsnival: STAROČESKÝ GULÁŠ s domácími bramboráčky 200 g - 180 Kč

Sörfőzők sertésapróecsenyéje, knédlivel, párolt káposztával: PIVOVARSKÝ VEPŘOVÝ VRABEC se zelím a bramborovým knedlíkem 200 g - 180 Kč

Füstölt hússal és káposztával töltött tócsni: PLNĚNÝ DOMÁCÍ BRAMBORÁK s uzeným masem a kysaným zelím 150 g - 180 Kč

Tatárbifsztek, cseh pirítóssal, fokhagymával : TATARSKÝ BIFTEK, 8 ks topinek s česnekem 200 g - 290 Kč

Konfitált kacsacomb, zsömlés és krumplis knédlivel, párolt káposztával: KONFITOVANÉ KACHNÍ STEHNO se zelím, houskový knedlík, bramborový knedlík - 205 Kč

Megközelítés

A Jiráskovo náměstí és a Karlovo náměstí érintésével közlekedő villamosokkal, autóbuszokkal, vagy a "B" metróval a Karlovo náměstíig

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu