Sörözők

Hostinec U Rotundy (A Körtemplomnál)

Staré Město (Karolíny světlé 17.)

Megközelítés

  • H-P: 10.00-23.00
  • Sz-V: 11.00-23.00
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2010-03-20
Staropramen světlý 10°világos26 CZK

látogatások:

  • 2010. 03. 20.

Aki komolyan veszi magát, és igazi kocsmát akar látni Prágában, az a megérkezés után rögtön a Körtemplomi sörözőbe megy.

Azt nem állítjuk, hogy a Rotundyba belépő idegent nem bámulják meg a stamgastok, de ez az egészséges bizalmatlanság három-négy korsó sör, és a fakultatíve melléjáró almapálinkák elfogyasztása után újdonsült ismeretséggé szelídül.

Kiváló és olcsó a tízes Staropramen ebben a kopott, füstös kiskocsmában, amely derekasan állja az idők rohamát Prága csillogó belvárosának egyik csendesebb mellékutcájában. A közös érdeklődési kör hamar összekovácsolja a komoly szándékú sörturistát és a helybélieket. Hamarosan már mi is méregethetjük a betoppanó, megriadt, majd az ajtóból visszaforduló bamba külföldieket. Persze csak módjával tegyük, ne vegyük el az ide hazajárók kenyerét!

Ahogyan korábban több sörszakkönyv is megírta: a Rotundyban a pincér csoszog. Jelentjük még mindig! Illik azonban megadni neki a kellő tiszteletet. Ha ugyanis nem fogyasztunk kellő mennyiségben és ütemes menetrend szerint, legyinteni fog ránk, és nem tart majd komoly embernek.

Három korsó sör az alapmennyiség. Ha ennél kevesebbet iszunk, a személyzet a fizetéskor megfelelő arckifejezéssel jelzi majd, hogy csak az idejét raboltuk. Biztos, ami biztos alapon jobb négy-öt sört bevinni. De akkor sem haragszanak meg, ha záróráig maradunk.

Az egyik legjobb dolog Prágában, hétköznap délelőtt tízkor, vagyis a nyitáskor megjelenni a Rotundy előtt, és végignézni, ahogy a szakács a fekete utcai falitáblára krétával kiírja a napi menüajánlatot. És utána sms-ben megírni az otthon maradottaknak, hogy igen, pacalleves van, már megint, ráadásul hétfőn. És igen, még mindig huszonöt korona.

Aki szorgalmasan látogatja a Rotundyt, azt a pincérek megjegyzik, hónapokon át. Kevés nagyobb bókot képzelhet el egy prágai sörivó annál, mint amikor fél év után, este fél tízkor csapzottan belépve a csoszogó pincér számon kéri, hogy hol csavargott eddig! Velünk ez már megtörtént, és fülig ért a szánk.

Telente a Rotundyban a válaszfalból kitermelt téglák helyén kályha üzemel. A kályha melletti asztalnál szokott feltűnni az egyik szomszédos étterem szakácsa, aki szigorúan inkognitóban költi el itt a délelőtti sörét. Ahogyan vastag szemüvege mögül lopva körbe-körbe pillant, lerí róla, hogy engedély nélküli eltávon van. Szolgálati helyén bizonyára magukra hagyva rotyognak a fazekakban a knédlik, árván fő a vadasmarha.

A Rotundy a békebeli prágai kiskocsmák egyik utolsó hírnöke. Ha figyelünk rá, a Körtemplomi söröző magába fogad, ölel, szerelmes szavakat suttog a fülünkbe, akár egy szerető. Kalandorok kíméljék!

 

 

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó

Konyha

Délben klasszikus cseh napi menü, illetve sörkorcsolyák

Specialitás: olajban pácolt heringszeletek (matjesy) 30.- CZK

Hasznos információk

Nagyjából 2014. óta magyar nyelvű étlap is elérhető a Rotundyban! Ki tudja, meddig. Már csak a kisebb fordítói megingások és nyelvi leleményt is magukba hordozó kedves bakik miatt is érdemes egyszer áttanulmányozni.

Megközelítés

2-es, 9-es, 17-es, 18-as, és 22-es villamossal a Národní divadlo megállótól

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu