Sörözők

Bernard Pub Jeseniova (Bernard Söröző Jeseniova)

  • H-V: 14.00-02.00
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2020-02-10
Bernard světla 12°világos szüretlen39 CZK
Bernard nefiltrovaná 10°világos szüretlen40 CZK
Bernard polotmavá 12°félbarna44 CZK
Bernard Černá lavina 11°barna44 CZK

látogatások:

  • 2020. 02. 03.

Bernard márkasörözővel gyarapodott Žižkov kerület amúgy sem szegényes kocsmakínálata. A humpoleci sörgyár ezzel hivatalosan is megvetette a lábát a cseh fővárosban, mi pedig mindjárt le is teszteltük a helyet.

A Bernard márka egyebek között arról lett ismert, hogy a sörgyár tulajdonosai már hosszú évekkel ezelőtt harcot hirdettek az egységesített, unalmas, egyenízű, úgynevezett "eurósörök" ellen. Élen jár ebben a kampányban a névadó-tulajdonos Stanislav Bernard, aki a Prágába vezető autópálya mellett, Humpolec magasságában tűnik fel egy meghökkentő óriásplakáton. A plakáton palotaőri egyenruhában egy őrbódé előtt strázsál, jelezve ezzel is: gátat kívánnak szabni az eurósörök csehországi térnyerésének! A Bernard Sörgyárban tényleg csak kiváló alapanyagokkal dolgoznak, és söreiket a mai napig csatos üvegekben lehet megvásárolni a boltokban.

Nem feltétlenül volt azonban könnyű dolguk azoknak eddig, akik Prágában akartak jó csapolt Bernard sört inni. Az Óvárosban a Benediktská utcában megbúvik ugyan egy „Restaurace U Benedikta” fantázia névre hallgató bernardos étterem, de az komoly csalódást okozott ottjártunkkor, mind söreiben, mind pedig ételeiben, ezért lehúztuk a listáról. Jobb híján a Kisoldalon, a Kandúrba ültünk be eddig egy-egy korsó Bernardra, az U Kocoura úgyis mindig útba esik a várból lefelé jövet.

A szűkölködésnek mostantól azonban vége, igaz ehhez el kell menni szépen Žižkovba, ott is a Jeseniova utca 93. szám alá, ami nem feltétlenül tartozik a fő turistacsapások közé. Onnan nem látni a Károly-hidat, de még a Szent Vitus székesegyház égbeszökő hatalmas tornyait sem. Viszont négy villamos is közlekedik arrafelé, és a „Biskupcova” megálló ott van mindjárt a Jeseniova sarkán.

Már első pillantásra is érdekes hely a Bernard Pub! A söröző terasza meglepő módon ugyanis az úttest túloldalán lévő járdán helyezkedik el! Kiszolgálás az utcán át! A pincér gondosan körbenéz minden egyes kinti rendelésnél, hogy nem jön-e éppen autó. Csak remélni tudjuk, hogy a vendégek figyelme sem lankad a sokadik sör utáni átkelésekkor…

Bent négy féle Bernardot csapolnak, valamennyi pasztörizálatlan, és úgynevezett mikrofilterezési eljárással készül. Van könnyű tízes, tizenegyes és tizenkét fokos világos, és tizenkét fokos barna sör, de ha a vendég úgy kéri, szívesen csinálnak rigót, azaz vágott sört. Fele barna, fele rácsapolt világos, amit a csehek „řezané”-nak neveznek.

A fekete sört az itallapon „fekete lavinának” becézik és valóban: közvetlenül a korsóba csapolás után olyan, akár egy hógörgeteg, aztán persze elcsitul, és beáll a kívánt és sztenderd sörhab mennyiség. Az így keletkezett hab egészen selymes, a sör pedig rendkívül lágy, hiszen csak kevés szénsav marad meg benne. A másik ok, amiért hamarabb elfogy, mint a világos az az, hogy a barnából pimasz módon csak négy decis korsóval adnak.

Üveges kiszerelésben megkóstolhatjuk még a Bernard borostyán színű Jantorový Ležákját, valamint a tizennégy fokos „Speciálni Pivo Ox”-ot is. Ezzel azért csak óvatosan, mert közel hat százalék az alkoholtartalma. Ha valaki netán vezet, vagy absztinens kerül a társaságba, akkor csábítsuk őket ide a – valószínűleg prágai rekordot jelentő - négyfajta alkoholmentes sörrel.

Konyha sem rossz, bár a szakácsnak egy nagyjából fél négyzetméternyi helyen kell megoldania a sütés-főzést. Nekünk egy angol szalonnával töltött, sajtmártással tálalt grill csirkemellre esett a választásunk, egészen kellemes volt. A kínálat elfér egy mindössze egyoldalas étlapon, de a hideg sörkorcsolyától a marha sztékig több féle típusú étel szerepel rajta. Az árak elfogadhatóak.

A pub berendezése egyébként modern, a dizájn huszonegyedik századi. Valószínűleg a žižkovi Bernard Pub csak az első, a mintadarab a majdani újabb Bernard márkasörözők sorában.

Ha minket kérdeznének, milyen legyen a folytatás, azt mondanánk: bátrabban a csapolt sörökkel, minden további nélkül tegyék be a csapolt sörök közé a gyár különlegességeit is, és négy decis kölyök korsóban ne adjanak semmilyen sört, a szegény szakácsnak pedig legyen legalább két négyzetméternyi helye.

Ja, és legyen mindig valaki, aki átsegíti az ittas vendégeket az úttesten.

Egyébként hajrá Bernard!

Update! (2015. 02. 11.) Közhírré tétetik, - amint azt meg is jósoltuk anno -, hogy újabb Bernard Pubok nyíltak Prágában! Az egyik Smíchovban, az Anděl metrómegálló közelében található Radlická utcában (22-es szám). A másik pedig Břevnov kerületben, a Bělohorská út 76. szám alatt, az egykori Fehér Oroszlán (U Bílého Lva) helyén.

Update! Jelenleg ötnél tart a prágai Bernard Pubok száma. A legújabb a Bruselská utca 8. szám alatt kezdte meg működését az Újvárosban.

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó
  • Egy üres korsó

Konyha

Cseh-, és nemzetközi fogások

Házi utopenec (Domácí utopenec) - 80. CZK

Pácolt hermelín sajt (Nakládaný hermelín) - 80. CZK

Konfitált kacsacomb zsömlés knédlivel és párolt káposztával (Konfitované kachní stehno se zelím a houskovým knedlíkem)- 200. CZK

Barna sörben pácolt sertéstarja, süét burgányával BBQ mártással (Vepřová krkovice marinovaná v černém pivu, s opečeným bramborem a BBQ omáčkou) - 170. CZK

Hasznos információk

Délután kettőkor nyitnak csak ki, de hajnali kettes zárást ígér a nyitvatartási idő.

Megközelítés

Villamos: 9, 10, 11, 16, (éjszakai 95, 98-as járat) Biskupcova megálló

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu