Hol kocsmázzunk Krumlovban?

Hol kocsmázzunk Krumlovban?

Szeretitek a várost, lenyűgöz a szépsége, évek óta visszajártok, de nem találtok egy tisztességes csehót? Ha ismerős ez az alaphelyzet, nektek szól ez a bejegyzés. Elindultunk igazi kocsmákat keresni Krumlovban, és nem tértünk haza üres kézzel.

Amikor az ember kocsmát keres egy nem kimondottan kocsmás helyen, mondjuk ki, egy alapvetően turistás városban, helyesen teszi, ha természeti alaptörvényekhez, örök létigazságokhoz folyamodik útmutatásért. Ilyen sarokpont például az, hogy minden vasútállomáson kell hogy legyen legalább egy ivó. Szerencsére Krumlovban sincs ez másképp. Itt kezdtük a keresgélést, és akadt is egy szemrevaló öntöde. Így hát az első ajánlott helyünk:

Hostinec U Nádraží (Vendéglő az Állomáson): Ezért a restiért bizony sétálni kell. Vagy mégsem. Mi például a sofőrünket vettük rá (első szóra) hogy a szállásra való becsekkolás helyett (előtt) rögtön itt kezdjük a krumlovi kirándulást. Vagyis autóval mentünk. Aki Krumlovban igazi kocsmát keres, annak időnként ki kell mozdulnia a komfortzónából és az óvárosból. Éppúgy, mint Prágában.

Szóval, a Hostinec U Nádraží. Olyan mint a jó bor: szépen hozza a műfaji jellemzőket. Kellően kopottas, elnyelte a rámért felújítási kísérleteket. Közepes cseh konyhaszag terjeng a levegőben, de a csapolt sörök hidegek, itatják magukat. Klasszikus választék, vidéki árakon: Gambrinus, Kozel, Pilsner. Barna sörük sajnos nincs, talán nyárra lesz az is. Hideg sörkorcsolyák és egyszerű cseh fogások az étlapon, helyi erők az asztaloknál. A vonatok érkezésétől függően néhány külföldi, szórványban a beltérben. Korsóját magasba lendítő, barátkozós törzsvedég. Remek délutáni kezdőállomás. Cím: tř. Míru 2. Nyitva tartás: H-V: 10.00-23.00.

Bistro U Slepé Koleje (Bisztro a Vakvágányhoz): Ilyen névvel érdemes ivót nyitni a kötött pálya szomszédságában! Névadásból csillagos ötös! A Hostinec U Nádražíval éppen szemben található a túloldalon, csak át kell sétálni. Kozelt csapolnak és amikor mi ott jártunk, egy közepes méretű jószágot forgattak éppen nyárson az udvar közepén. Aki kijön a vasúthoz, kukkantson be ide is. Cím: tř. Míru 269. Nyitva tartás: H-V: 12.00-20.00.

Hostinec U Dušků  (Dušekék Vendéglője): Egész úton odafelé azért fohászkodánk (na, jó, meg már egy héttel előtte), hogy csak ez a hely nyitva legyen, és eredeti állapotában találjuk még. És így is lett. Nagybetűs kocsma, és bent a városfalnál, de olyan, hogy Prágában is topkategóriás, maximális ötkorsós besorolású lenne.

A Dušků az Ökör és a Kilőtt Szem együttes krumlovi kiadása, dél-csehországi kocsma-eszencia, minden részletében megismételhetetlen és egyszeri remekmű. Amikor az ember itt fotóz (a harmadik sör után) nem fénykép készül, hanem egyenesen freskó, az élet egy hatalmas tablója, a végtelen univerzum lenyomata. Hibátlan helyi arcok, egy maroknyi túlélő oázisa a világörökségi státuszban lassan önfelemésztő Krumlovban. El se akartunk jönni. Nem is jöttünk. Beragadtunk jó pár sörre. Meg egy fél délutánra. Kifelé menet a szellős teraszon ugyanúgy megbillent a vicces cigaretták füstje, mint befelé jövet. Szeretnénk az összes törzsvendéggel összetegeződni. Ja, hogy ez már is meg is történt? Akkor viszlát, fiúk, hamarosan, tudjátok, a hátsó asztalnál és a söntésben! Sziasztok! Cím: Latrán 147. Nyitva tartás: 09.00-21.00. Pénteken és Szombaton: 22.00-ig.

U Bejka (A Bikánál):  Tisztességes ivó, a helyiek gyülekezőhelye, a turisták irányában közönyös, majd később megenyhülő, hölgyekből álló kocsma-személyzettel. Nagy előnye, hogy sokáig nyitva tart, így a fények forrását követve este tíz után a krumlovi éjszakában csámborgó külföldiek közül is betérnek néhányan ide. A kéksajtos topinkájuk kiváló, a söreik (Gambrinus, barna Kozel, Radagest, Pilsner) hidegek és frissek. A krumloviaknak is ez jut eszükbe, amikor főszezonban sem (tényleg, vajon miért?) találunk már nyitva kocsmát tizenegy óra után egy hermelínre és egy utolsó előtti sörre. Kellemes teraszt üzemeltetnek, ahol napközben és napnyugta után is jól esik az üldögélés. Cím: Linecká 41. Nyitva tartás: H-V: 11.30-24.00.

Pivovarská Prodejna (Sörgyári Bolt): Pár asztalos bögréző az Eggenberg Sörgyár épületében, amit a turisták sörboltként is használnak. Már reggel nyolckor felkészült asztaltársaságok várják az első csapolást. Akadnak köztük matróz inges vízitúrázók, napi betevőért idejárók és a helyi sörkultúra haladó szintje iránt fogékony külhoniak egyaránt. Remek az itteni Krumlov sör, itt érdemes a városban megkóstolni, kihozzák belőle a maximumot. A nyitvatartás is figyelemreméltó: 8-tól este 8-ig várják az érdeklődőket. A Prodejna terasza a sallangmentes sörfogyasztás avatott helyszíne. Cím: Pivovarská 27. Nyitva tartás: 08.00-20.00.

Chalupka U Pivovaru (Kunyhócska a Sörgyárnál): Az ötven koronás sült kolbász és a kilencven koronás rántott sajt emeli be válogatásunkba a Pivovarská Prodejnával sréhen található szabadtéri fapadost, ahol Krumlov belvárosának valószínűleg legolcsóbb ételválasztékával találkozhatzunk. Merthogy a Chlaupka egy büfé. Ahol papírtálcán landol ugyan a kolbász, de már az első megvágás után szép zsíros foltot hagy maga után a tálcán, az íze finom, a mustár és a barna kenyér is teljesen rendben van mellé. Egy kóstoló erejéig tesztelhetjük a Kunyhó sörét is, de akik biztosra akarnak menni, azok a kolbász elfogyasztása után visszaülnek a Prodejna teraszára és ott öblítik le az ebédet. Nyitva tartás: szintén napközbeni.

Pivovar Eggenberg (Eggenberg Sörgyár) - Pivovarská Restaurace (Sörgyári Söröző): Az Eggenberg Sörgyárat 1560-ban alapították, viszont az Eggenberg sört már évek óta nem itt, hanem Pardubicéban főzik, és a város kocsmáiban sem csapolják. De a fentebb említett sörgyári boltban üvegesben azért még kapható. Eggenberg sörsamponnal együtt. Nem biztos, hogy jól jár, aki ezen nevet, ugyanis a sörboltot egy roppant szigorú asszonyság felügyeli manapság. Lehet, hogy van humora, de ennek semmi jelét nem mutatta, amikor zárás előtt tíz perccel meglátogattuk.

A Sörgyári Étteremben sem az Eggenberget, hanem az új(abb) sört, a Krumlovot mérik. Ezt a régi gyár egy kisebb, felújított részén főzik helyben, kóstolásra és üzemlátogatásra is be lehet jelentkezni.

Ha őszinték akarunk lenni, márpedig szokásunk, akkor a Krumlov sör a Pivovarská Restauracében épp olyan, mint bárhol máshol a városban. Nem jobb ugyan, de szerencsére nem is rosszabb.

Eszünk is, mi több, derekasan megvacsorázunk: a párolt káposzta ezen az estén lehetne édesebb, a csülök pedig puhább, de azért a Pivovarská Restaurace-ba el kell jönni, ha már  itt vagyunk. Ez mégiscsak a régi sörgyár épülete, tekintélye, kisugárzása van a helynek, pontosabban maradt még belőle. Cím: Pivovarská 27. Nyitva tartás: 11.00-23.00.

Elszakadva a sörgyár közvetlen környezetétől végül még egy, a magyarok által is jól ismert klasszikus hospodáról essen szó, mert megérdemli:

Hospoda Na Louži (Vendéglő a Pocsolyához): Az emeleten mindjárt saját panzióval csalogat ez az egység, ha megcsúsznának a sörök. Csúsznak egyébként, de máshol alszunk.

Az utolsó asztal utolsó négy helyére csapunk le egy szempillantás alatt. Az ámuló pincérhölgy nyilván nincs tisztában prágai előtanulmányainkkal. Aki az Ökrön és Vízilón edződött, az feltalálja magát a Na Loužiban is. Az asztaltársaság kiváló. Hamarosan újdonsült cseh ismerőseinkkel közösen magyar dalokat éneklünk. - You are the Hungarian Simon & Garfunkel – buggyan ki egy sörtől áztatott kolléga szájából az értő kritika. Bevalljuk jól esik, bár a valósághoz semmi köze sincs. A Na Louži a helyiek által is megbecsült, klasszikus hospoda, krumlovi Krumlov sörrel, fölöttébb biztató ételekkel, köztük gusztusos frissen sültekkel és pisztráng fogásokkal.

Ha csónakkal jössz...

Krumlov környékén vízitúrázni maga a varázslat! A folyamatos hurkokat dobó, fenyő erdők mentén kanyargó folyó partjai megannyi remek partmenti kimérdét, sörözőt, kempinget rejtenek. Mindegyik kincs! Szóval, ha csónakot bérlünk, és a folyón érkezünk meg a városba, egészen más arcát ismerhetjük meg ennek a csodás környéknek.

Oké, de mi van a Banyával??

És még mielőtt befutna a jogos kérdés, hogy oké, mindez rendben, de mi van a legendás krumlovi Banyával, vagyis az U Bábyval, Csehország és a Galaxis legjobb egészben sült, ropogós-omlós csülkével, kinyitott-e végre, vagy legalább van-e bármiféle biztató jel, mozgolódás a környékén (Rooseveltova 66.), le kell hogy hűtsük a kedélyeket. Sajnos nincs. A Báby nem mutat életjeleket. Pedig az U Duškůval olyan párost alkotnának, amiért érdemes volna bármikor Krumlovba jönni.

Persze így is érdemes. Csak picit keresgélni kell. Keresgéljetek Ti is. Ha pedig találtok, akár meg is írhatjátok nekünk, hogy tudjanak róla a hasonszőrűek.

Végül néhány hely még, ami érdekes lehet: Restaurace Vyšehrad, U TrojiceU dwau Maryí .

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu