Hol kocsmázzunk Krumlovban?

Hol kocsmázzunk Krumlovban?

Szeretitek a várost, lenyűgöz a szépsége, évek óta visszajártok, de nem találtok egy tisztességes csehót? Ha ismerős ez az alaphelyzet, nektek szól ez a bejegyzés. Elindultunk igazi kocsmákat keresni Krumlovban, és nem tértünk haza üres kézzel.

Amikor az ember kocsmát keres egy nem kimondottan kocsmás helyen, mondjuk ki, egy alapvetően turistás városban, helyesen teszi, ha természeti alaptörvényekhez, örök létigazságokhoz folyamodik útmutatásért. Ilyen sarokpont például az, hogy minden vasútállomáson kell hogy legyen legalább egy ivó. Szerencsére Krumlovban sincs ez másképp. Itt kezdtük a keresgélést, és akadt is egy szemrevaló öntöde. Így hát az első ajánlott helyünk:

Hostinec U Nádraží (Vendéglő az Állomáson): Ezért a restiért bizony sétálni kell. Vagy mégsem. Mi például a sofőrünket vettük rá (első szóra) hogy a szállásra való becsekkolás helyett (előtt) rögtön itt kezdjük a krumlovi kirándulást. Vagyis autóval mentünk. Aki Krumlovban igazi kocsmát keres, annak időnként ki kell mozdulnia a komfortzónából és az óvárosból. Éppúgy, mint Prágában.

Szóval, a Hostinec U Nádraží. Olyan mint a jó bor: szépen hozza a műfaji jellemzőket. Kellően kopottas, elnyelte a rámért felújítási kísérleteket. Közepes cseh konyhaszag terjeng a levegőben, de a csapolt sörök hidegek, itatják magukat. Klasszikus választék, vidéki árakon: Gambrinus, Kozel, Pilsner. Barna sörük sajnos nincs, talán nyárra lesz az is. Hideg sörkorcsolyák és egyszerű cseh fogások az étlapon, helyi erők az asztaloknál. A vonatok érkezésétől függően néhány külföldi, szórványban a beltérben. Korsóját magasba lendítő, barátkozós törzsvedég. Remek délutáni kezdőállomás.

Bistro U Slepé Koleje (Bisztro a Vakvágányhoz): Ilyen névvel érdemes ivót nyitni a kötött pálya szomszédságában! Névadásból csillagos ötös! A Hostinec U Nádražíval éppen szemben található a túloldalon, csak át kell sétálni. Kozelt csapolnak és amikor mi ott jártunk, egy közepes méretű jószágot forgattak éppen nyárson az udvar közepén. Aki kijön a vasúthoz, kukkantson be ide is.

Hostinec U Dušků  (Dušekék Vendéglője): Egész úton odafelé azért fohászkodánk (na, jó, meg már egy héttel előtte), hogy csak ez a hely nyitva legyen, és eredeti állapotában találjuk még. És így is lett. Nagybetűs kocsma, és bent a városfalnál, de olyan, hogy Prágában is topkategóriás, maximális ötkorsós besorolású lenne.

A Dušků az Ökör és a Kilőtt Szem együttes krumlovi kiadása, dél-csehországi kocsma-eszencia, minden részletében megismételhetetlen és egyszeri remekmű. Amikor az ember itt fotóz (a harmadik sör után) nem fénykép készül, hanem egyenesen freskó, az élet egy hatalmas tablója, a végtelen univerzum lenyomata. Hibátlan helyi arcok, egy maroknyi túlélő oázisa a világörökségi státuszban lassan önfelemésztő Krumlovban. El se akartunk jönni. Nem is jöttünk. Beragadtunk jó pár sörre. Meg egy fél délutánra. Kifelé menet a szellős teraszon ugyanúgy megbillent a vicces cigaretták füstje, mint befelé jövet. Szeretnénk az összes törzsvendéggel összetegeződni. Ja, hogy ez már is meg is történt? Akkor viszlát, fiúk, hamarosan, tudjátok, a hátsó asztalnál és a söntésben! Sziasztok!

U Bejka (A Bikánál): Vasárnap reggel, indulás előtt egy sarkon túl tűnt fel és égett váratlanul a retinánkba, de sajnos még zárva volt. Ami látható volt belőle, roppant ígéretes, ezért említjük. Személyes bevizsgálása javasolt.

És akkor kettő, a magyarok által gyakran koptatott egységről is szót ejtünk. Először a klasszik cseh hostinec kategória megkerülhetetlen krumlovi bázispontja, a

Hospoda Na Louži (Vendéglő a Pocsolyához): Az emeleten mindjárt saját panzióval csalogat ez az egység, ha megcsúsznának a sörök. Csúsznak egyébként, de máshol alszunk.

Az utolsó asztal utolsó négy helyére csapunk le egy szempillantás alatt. Az ámuló pincérhölgy nyilván nincs tisztában prágai előtanulmányainkkal. Aki az Ökrön és Vízilón edződött, az feltalálja magát a Na Loužiban is. Az asztaltársaság kiváló. Hamarosan újdonsült cseh ismerőseinkkel közösen magyar dalokat éneklünk. - You are the Hungarian Simon & Garfunkel – buggyan ki egy sörtől áztatott kolléga szájából az értő kritika. Bevalljuk jól esik, bár a valósághoz semmi köze sincs. A Na Louži a helyiek által is megbecsült, klasszikus hospoda, krumlovi Krumlov sörrel, fölöttébb biztató ételekkel, köztük gusztusos frissen sültekkel és pisztráng fogásokkal.

Pivovar Eggenberg (Eggenberg Sörgyár) - Pivovarská Restaurace (Sörgyári Söröző):  Egyszerre szólunk róluk, hiszen egy helyen vannak. Kiegészülve a legendásan slampos - akarom mondani autentikus - sörgyári bolttal (prodejna).

Az Eggenberg Sörgyárat 1560-ban alapították, viszont az Eggenberg sört már évek óta nem itt, hanem Pardubicéban főzik, és a város kocsmáiban sem csapolják. De a sörgyári boltban üvegesben azért még kapható. Eggenberg sörsamponnal együtt. Nem biztos, hogy jól jár, aki ezen nevet, ugyanis a sörboltot egy roppant szigorú asszonyság felügyeli manapság. Lehet, hogy van humora, de ennek semmi jelét nem mutatta, amikor zárás előtt tíz perccel meglátogattuk.

A Sörgyári Étteremben sem az Eggenberget, hanem az új(abb) sört, a Krumlovot mérik. Ezt a régi gyár egy kisebb, felújított részén főzik helyben, kóstolásra és üzemlátogatásra is be lehet jelentkezni.

Ha őszinték akarunk lenni, márpedig szokásunk, akkor a Krumlov sör a Pivovarská Restauracében épp olyan, mint bárhol máshol a városban. Nem jobb ugyan, de szerencsére nem is rosszabb.

Eszünk is, mi több, derekasan megvacsorázunk: a párolt káposzta ezen az estén lehetne édesebb, a csülök pedig puhább, de azért a Pivovarská Restaurace-be el kell jönni, ha már  itt vagyunk. Ez mégiscsak a régi sörgyár épülete, tekintélye, kisugárzása van a helynek, pontosabban maradt még belőle.

Oké, de mi van a Banyával??

És még mielőtt befutna a jogos kérdés, hogy oké, mindez rendben, de mi van a legendás krumlovi Banyával, vagyis az U Bábyval, Csehország és a Galaxis legjobb egészben sült, ropogós-omlós csülkével, kinyitott-e végre, vagy legalább van-e bármiféle biztató jel, mozgolódás a környékén (Rooseveltova 66.), le kell hogy hűtsük a kedélyeket. Sajnos nincs. A Báby nem mutat életjeleket. Pedig az U Duškůval olyan párost alkotnának, amiért érdemes volna bármikor Krumlovba jönni.

Persze így is érdemes. Csak picit keresgélni kell. Keresgéljetek Ti is. Ha pedig találtok, akár meg is írhatjátok nekünk, hogy tudjanak róla a hasonszőrűek.

Végül néhány hely még, ami érdekes lehet: Restaurace Vyšehrad, U TrojiceU dwau Maryí .

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu