Prágai kerthelyiségek - Nyári sörtúra

Most, hogy reménytelenül ránk tört a júliusi kánikula, épp itt az ideje szemlézni a legjobb prágai kerthelyiségeket. (Párás söröskorsók és langy szellő a gesztenyefák árnyékában, a pragaisorozok.hu-tól.)

Letná Beer Garden: Itt van mindjárt egy figyelemre méltó darab! Elképesztő panorámával és hűs, csapolt Gambrinussal várja a megpihenni vágyó Prága-járókat a Letná Beer Garden a Hradzsin látótávolságában. Lehet abban valami, hogy Prága száztornyú város, mert az egyik asztalhoz letelepedve konkrétan hetvenhét tornyot számoltunk össze csekély öt perc alatt. A cseh főváros legszebb kerületei, a Moldván átívelő hidak, a Kisoldal piros cserepes házai és prágai vár méltóságteljes épülettömbje egy hatalmas óriásképeslappá áll össze a szemünk láttára. Aki egyszer is járt a Letná sétálópark sörkertjében, nem felejti. A fényképezőgép legyen mindenkinél! Magát a sört konkrétan egy bódéból lehet vételezni, és bár műanyag pohárban adják, a környezet és a hely hangulata kárpótol ezekért az apróbb kellemetlenségekért. (Nincs hivatalos honlapja.)

Riegrovy sady Park Café: Prága Vinohrady városrészében található ez a sörkomplexum. Az őshonos prágaiak körében talán ez a legnépszerűbb szabadtéri sörfelvevő hely. Bár több százan is elférnek a hosszú fapadoknál üldögélve, gyakran megtelik a liget szomjazókkal. Ha a Nap már lemenőben, különösen sokan kortyolják itt a tizenegy fokos Gambrinus Excellentet és a csapolt Pilsner Urquellt. A ligetes, fás helyszínen, a tágas, nyitott sátorponyvák és napernyők hűvösében különösen jólesik a sör. Ha említésre méltó sportesemény zajlik, akkor az biztosan megy az óriáskivetítőn. Ételek is kaphatók: a startereken és a salátákon túl grillezett finomságokkal, elsősorban az olasz konyhát idéző fogásokkal kényeztethetjük a bendőnket, ha megéheznénk. (http://restauraceriegrovysady.cz/)

U Kotvy: Prága abszolút belvárosában, a második kerületben bújik meg az U Kotvy belső udvara. Ahhoz, hogy mi is felfedezzük csupán át kell hatolnunk a non-stop söntésen és a kapualjon. Galériás, fapados, dúslombú gesztenyefákkal ékesített gyöngyszem, csapolt Staropramennel, meleg konyhával. (http://www.restaurace-ukotvy.cz/fotogalerie.html)

Klamovka:  Ha leteszteltük Smíchovban a Staropramen sörgyár söreit, és ittunk rá egy kiváló pilzenit a Restaurace Anděl ezerliteres tankjaiból, ugorjunk fel a 4-es vagy a 7-es villamosra az Andělen, és hamarosan már a Klamovka teraszán sörözgethetünk tovább. A Klamovka park ismételten csak egy kedvelt kirándulóhely, egy újabb zöld pont Prága szívében. Ahhoz képest,  hogy sörkertről beszélünk (amelyhez egy szecessziós épület is kapcsolódik egy nem dohányzó étteremmel és a gyerekek számára kialakított játszósarokkal) meglepően széles a sörkínálat. A kifejezetten nyárra való, könnyű tízfokos világos Staropramen mellett, a tizenegyes fokos Bráník, Pilsner Urquell és szűretlen Staropramen is megtalálható a csapon. Sőt, újabban egy vendégcsapot is üzembeállítottak, amelyen rendszerint egy-egy vidéki főzde sörkülönlegességét árulják. Gyerekes családokkal, fiatalokkal, kutyasétáltató helyiekkel telepedhetünk itt egy asztalhoz. Az ebeknek vizes edénykék sorakoznak a fal mellett, a Klamovkában a négylábúakra is gondoltak. Délelőtt tizenegytől délután háromig olcsó napi menü kapható, de étlapról is választhatunk a konyha finomságai közül. (http://www.zahradnirestaurace.cz/)

U Džbánu: „A Kancsóhoz” címzett étterem és kerthelyiség remek lehetőség egy kiadós sörözésre. A Divoká Šárka felé tartó 26-os és 36-os villamos csaknem előtte tesz le a végállomáson. Világos és barna Staroprament csapolnak. Van nyári és fűthető téli kerthelyiség, nemdohányzó terem, étterem és egy harminc férőhelyes bár, úgyhogy elég nehéz volna kifogást találni, hogy miért ne ejtenénk útba. Az U Džbánu kitűnő célpont lehet, ha a Vad Sárkára megyünk kirándulni, vagy csak egyszerűen egy csendesebb, nyugodtabb helyet keresünk Prága turistás negyedein túl, de még bőven elérhető távolságban. A Kancsónak csupán egyetlen hibája van: néhány éve érthetetlen és meglehetősen barbár módon visszanyesték az udvarán lévő gesztenyefákat. A csaknem kopaszra nyírt fák így nem tudtak árnyékkal szolgálni a megfáradt sörvándoroknak. Azóta talán már ezt a csorbát is kiköszörülték. Teszteljük le mindenképpen. Ahogyan a Klamovkában, itt is van korrekt áru napi menü, levessel és főétellel. A napi ajánlatként szereplő egytálételek árai is száz korona alatt maradnak. Aki nagyban gondolkodik, kérhet az étlapról két-háromszáz grammos steak-et, sült oldalast, egészben sült csülköt és kacsát, mindent, mi szem-száj ingere. (http://www.udzbanu.cz/restaurace/)

Folytassa, Prága!

Természetesen számos egyéb hangulatos sörkert található Prágában, néhányat közülük még feltétlenül meg kell említünk. Az egyik a Žižkovban található Parukářka (http://www.parukarka.cz/), amely egy underground zenei- és kulturális központ is egyben. A második a Vyšehradra kirándulóknak jöhet kapóra. Ez nem más, mint a Hospůdka Na Hradbách, ami, ha nem is árnyas teraszairól híres, de egy életmentő pilzeni bevitelére mindenképpen alkalmas helyszín. (http://czechoutchannel.blogspot.hu/2008/07/hospdka-na-hradbch-vyehrad-beer-garden.html).  A harmadik egység Nusle kerületben található, a kiváló Bašta sörfőzdétől egy percre, ez a Restaurace Na Květnici. (http://www.nakvetnici.cz/) A Na Květnici tulajdonképpen egy söröző-étteremmel szimbiózisban élő, nagyméretű kerthelyiség. És végezetül még egy klasszikus, csupa nagybetűs beergarden: Břevnovban, a Bělohorská út 124. szám alatt működik az U Kaštanu komoly méretű, árnyas és hangulatos kerthelyisége.

Kellemes kortyolgatást mindenkinek!

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu