Sörözők

U Zajíce (A Nyúlnál)

Staré Město (Michalská 12.)

Megközelítés

  • H-V: 12.00-24.00
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2020-02-09
Kynšperský světlé výčepní 10°világos szüretlen47 CZK
Kynšperský světlé ležák 12°világos szüretlen49 CZK
Kynšperský polotmavý ležák 12°félbarna51 CZK
Kynšperský vídeňský speciál 13°vörös/ír tipusú51 CZK
Kynšperský tmavý ležák 12°barna szüretlen51 CZK
Kynšperský zelený ležák 12°világos szüretlen51 CZK

látogatások:

  • 2015. 06. 10.

Hűsítő sörbarlang rejtőzik az Óváros közepén, a Michalská utca 12. szám alatt. Igen az lesz az, amelyik előtt egy embernagyságú nyúl ugrál!

Kevés eldugottabb utcát lehet elképzelni a Michalskánál az Óvárosban, de ez akár még kapóra is jöhet nekünk, ha a főszezonban kényelmesen szeretnénk sörözni, ebédelni vagy vacsorázni. Az U Zajíce elsőosztályú sörökkel vár az 1595-ben alapított Kynšperský Pivovar jóvoltából. A Nyugat-Csehországban működő gyárnak mindössze két márkasörözője van Prágában (lásd legalul a másikat), újdonságokra szomjazó sörturistáknak már csak ezért is ajánljuk.

A Nyúlban a kynšperskýek valamennyi pivója csapra van verve: a tíz Balling-fokos alapsörük, a tizenkettes világosuk, a félbarna ászokjuk, a feketéjük, nem utolsósorban pedig két különlegesség: egy vörös bécsi sör, és egy – jó eséllyel – egész évben főzött zöld sör is! Ha valamennyit próbára tennénk, kérjünk „degustation set”-et, így egy decinként kóstolhatjuk végig a teljes kínálatot, hetven jó cseh koronáért.

Aki ennél is többre vágyik, az több mint negyven fokos, csaknem pálinkának is beillő sörpárlatokat szólíthat magához. A háromfajta „pivovice” alapanyagát a kynšperský világos, félbarna és fekete sör biztosítja.

A sörözőben balra vannak a füstölgők, jobbra pedig a nemdohányzó rész. (Bár ennek hamarosan nem sok jelentősége lesz, hiszen Csehországban is éppen most van napirenden a dohányzás jogáltali kitessékelése a vendéglátóipari egységekből.) Ám ami elsőre szembetűnik a pincehelyiségbe leereszkedőnek, az a söntés fölött pózoló, meghökkentő nyulak tablója. A Kynšperský Pivovar címerállatai középkori nemesi ruhákban, szerzetesi csuhában láthatóak, kezükben söröskorsót emelve ösztökélnek az ivásra.

Ha kiámuldoztuk magunkat a különös nyulak láttán, vegyük szemügyre az étlapot is! Áfonyás pástétommal, házi töpörtyűkrémmel indítanak, tejszínes-húsos cseh káposztalevessel folytatják, majd jönnek szépen sorjában a különböző húsok: mézben pácolt sült sertésoldalas, káposztával és füstölt hússal töltött palacsinta, marhavadas, sült kacsa, egész csülök, rántott csirke, grillezett lazac, és, - hogy ne maradjon ki a felsorolásból ezen a helyen - természetesen nyúlpecsenye is.

Ha új dimenzióba helyeznénk a sörrel való eddigi kapcsolatunkat, akkor a szuvenír boltban a söröskorsók mellett sörsampont és sör-tusfürdőt is beszerezhetünk.

Az U Zajíce a közelmúltban nyílt, keményen dolgoznak azért, hogy ezen az eldugott helyen rájuk találjanak. Ennek köszönhető a felvezetésben már említett, utcán bolondozó nyúlember is. Éppen olyan, mint a Valami Amerika opus legendás kék majma. Tetőtől-talpig bélelt hacukában ugrabugrál a söröző előtt.

Bevalljuk őszintén, megsajnáltuk a nyári nagy melegben, és mindjárt a legelején meghívtuk egy sörre. És a nyúlember elfogadta! Egy korsó félbarnát ivott, - egészségére! Ennél izgalmasabb már csak az volt, amikor magánakciónkról a főnök úr is értesült. Aki erre mit tett? Viszonzásképpen ő hívott meg egy barna sörre minket, és személyesen vezetett körbe a sörözőben.

Sergej Černičkint innen is üdvözöljük, az U Zajícének pedig sok elégedett vendéget kívánunk!

Frissítés (2018. február 2.): Az U Zajíce sörbárt nyitott

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó

Konyha

Cseh- és nemzetközi ételek

Cseh sörpörkölt (Pivovarský guláš) - 199. CZK

Cseh vadas (Svíčková na smetaně) - 199. CZK

Sült kacsa, több fajta knédlivel, párolt káposztával (Staročeská pečená kachna, mix knedlík, zelí) - 249.CZK

600gr Sült oldalas (žebírka) - 269.CZK

Megközelítés

Gyalogosan az Óvárosban. 1. Melantrichova utca felől. 2. A Vejvodova utca és az Uhelný trh irányából.

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu