Sörözők

Pardubická Pivnice U Járy (Pardubicei söröző Járához )

Žižkov (Jeronýmova 2. )

Megközelítés

  • H-Sz: 11.00-23.00
  • V: 11.00-22.00
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2020-02-09
Pernštejn Vilém 11°világos35 CZK
Pernštejn Kvasňák 12°világos37 CZK
Pernštejn Granát 13°világos37 CZK
Pardubický Porter 19°barna55 CZK

látogatások:

  • 2020. 02. 03.

Egyike azon kevés helyeknek, ahol pardubicei sört mérnek Prágában. Ne óvatoskodjunk: kóstoljuk meg a tizenkilenc fokos, ébenfekete színű portert is!

Volt még egy kimondottan pardubicei sörökkel éltető pivnice Prága Óvárosában, de az két éve bezárt, így a Žižkov kerületben működő maradt meg utolsó hírmondónak - legalábbis jelen állás szerint.

Pedig a Pardubický Pivovar Pernštejn sörei jófélék, a porterjük pedig egyenesen szenzációs. A Pivnice U Járy a kellemes hangulatú Kostnické tér egyik saroképületében végzi áldásos tevékenységét, a hivatalos cím Jeronýmova utca 2.

Hétórás buszozás után az első célpontunk volt legutóbbi prágai sörtúránkon az U Járy, így érthető, hogy feszült várakozással, a még nálunk lévő útipoggyásszal, de legfőképpen mindent elsöprő sörszomjjal léptük át a küszöbét.

Szerencsére a személyzet felmérte, hogy azonnali elsősegélynyújtás szükséges, így aztán pillanatok alatt előttünk voltak az első sörök.

Egy szolíd Pernštejn Vilémmel indítottunk, amelyet a tizenhárom fokos, szűretlen Kvasňák követett. A kínálatban szerepelt a barna Granát is, közelebbről is megismerkedtünk vele. A harmadik korsó sör után pedig örömmel állapítottuk meg, hogy határozottan javul a közérzetünk. Ezt persze még tudtuk fokozni! A napi ajánlatból kértünk egy fokhagymás sertés aprópecsenyét, amelynek gusztusos szaftjában párolt káposzta, és vajpuha burgonyás knédli úszott.

Morva verébnek (Moravský vrabec) becézik ezt a klasszikus cseh eledelt. A név ne tévesszen meg senkit, verébről szó sincs, négylábú jószág szolgáltatta a hús alapanyagot. Az ebéd megkoronázását a tizenkilenc Balling-fokos, nyolc százalékos (!) Pardubický Porter jelentette, amely ezúttal is fenséges és kifogástalan volt.

Az étel- és ital örömeinek nemcsak mi hódoltunk természetesen. Ahhoz képest, hogy hétköznap kora délután érkeztünk, elég nagy volt a jövés-menés az U Járyban. Az éppen csak huszonéves punkoktól, a zakós, vasalt inges köztisztviselőig mindenfajta népek útba ejtik a helyet. Lüktetett, pezsgett az élet, ahogy kell.

Ez volt a második látogatásunk az U Járyban, és mindkét alkalommal elégedetten távoztunk. Žižkov kerület egyébként továbbra is úszik a kocsmaáradatban, a környéken számos ivászati célobjektum található. A legismertebb közülük a Kilőtt szem egy utcával lejjebb, de közel van a kerületi sörfőzde, a Pivovar Victor is. Aki erre jár, garantáltan nem fog unatkozni.

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó

Konyha

A napi ajánlatban (11.00-14.00) klasszikus cseh fogások, az állandó étlap viszont inkább nemzetközi.

Házi töpörtyű, zsírjában, hagymával (Domácí škvarky v sádle, hořčice, cibule) - 52. CZK

Ördögpirítós (Ďábelské topinky) - 65. CZK

Sült első csülök (Pečené vepřové koleno) - 255. CZK

Palacsinta fagylalttal és tejszínhabbal (Palačinka se zmrzlinou a šlehačkou) - 55. CZK

Falusi marharostélyos, paprika mártással, tojással és szalonnával. (Vesnická roštěná 200g roštěná pepřovým přelivem, vejce se slaninou.) - 217. CZK

Megközelítés

Villamos: 5, 8, 9, 15, 26, ill. az éjszakai 92, 95, 98-as, Husinecká megálló - onnan gyalog.

Busz: 133, 175, 207, 509, U Památníku megálló.

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu