Sörözők

Hospůdka U Báby (Kiskocsma a Banyához)

Karlín (Za Poříčskou bránou 14. )

Megközelítés

  • H-P: 10.00-22.00
  • Hétvégén: 14.00-22.00
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2020-02-03
Staropramen světlý 10°világos27 CZK
Braník světlý 10°világos25 CZK

látogatások:

  • 2020. 02. 14.

Csehországban nem is város az, ahol nincs legalább egy Banya (Báby) névre hallgató kocsma. Prágában több is akad, mi most a Florenc Buszpályaudvar mellett lévő ötödosztályút látogattuk meg. Minimál projekt, tisztes kispolgári ivó, vidám cimborák, hagymás utopenec.

A Křižíkova és a Sokolovská utcák Karlín negyed kocsmasugárútjai, ezek közé beékelődve, velük párhuzamosan fut a kisebb, göröngyös-macskaköves „Za Poříčskou bránou” ulice, ami ennek az eldugott lokalitásnak a helyszínéül szolgál.

Hospůdka U Báby a név, és ilyenkor egy sokat megélt sörturista szíve nagyobbat dobban, lelkébe remény költözik, hogy a név alapján talán ez is egy neki való, becsületes, ízig-vérig csehes kiskocsma lesz, ahogy ez az ilyen Bábykkal már csak lenni szokott.

A karlíni Banya kiállja a próbát. Nem olyan híres ugyan, mint a Rotundy, és nem olyan patinás, mint a Žaludů, de szerethető.

Kint az utcán dohányzó törzsvendégek a csapos úr kitüntető társaságában, bent kőpadló, barna asztalok, megkezdett sörök, zöld terítők. Utóbbiak hirdetik, hogy ezen a helyen Staroprament mérnek. Meg Braníkot. A tízes Staropramen itt egészen kiváló kocsmasörnek bizonyul. Vacsora előttre való, étvágygerjesztő hatású, amennyiben újabb söröket kíván meg tőle az ember.

Ebben a Banyában tizenegy és délután kettő között szerény, de kiváló ételek vételezhetők. Egyebek között mustár és torma között kanyarodó "pikantní klobása" és párba fogott főtt virsli (párek) a déli kínálat. A nap többi szakában pedig hideg sörkorcsolyák apaszthatják az éhet: tlačenka (disznósajt) és utopenec (pácolt szafaládé) kerülhet a tányérunkra.

Az élet persze a Bábyban sem volt mindig felhőtlen. Ezt jelzi a falon bő mellmagasságban, pontosan 165 centiméternél meghúzott vízjel is, amely arra emlékeztet, hogy bizony egészen ilyen magasságig állt a kocsmában a Moldva, amikor a medréből kilépő folyó 2002-ben elöntötte Prága alsóbb részeit és a fél kerületet.

Áradások, természeti katasztrófák jönnek-mennek, de úgy látszik ez a kocsma örök. Vizet itt ma már legfeljebb csak a mosogatáshoz használnak, annál több folyik sörből a nap során. Alkonyatkor a kocsma fényei az ablakokon át kisurrannak a belvárosi macskaköves utcára, jelet mutatva az egyszeri vándornak, hova érdemes betérni egy pofa sörre. Meg egy hagymás utopenecre.

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó

Olcsó és jó kis hely a belvárosban. Az ételekben lehetnének erősebbek.

Italok

Becherovka: 45.- CZK

Konyha

Hideg sörkorcsolyák. A déli órákban főtt virsli és sült kolbász.

Utopenec: 55.-CZK

Hasznos információk

Hétvégén kettőtől vannak nyitva.

Megközelítés

Prága, Florenc. Onnan pedig irány a kocsma utcája!

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu