Sörözők

Balbínova poetická hospůdka (Balbín úr poétikus kiskocsmája)

Vinohrady (Balbínova 6.)

Megközelítés

  • H.-P: 17.00-24.00
  • Sz.-V.: 18.00-24.00

látogatások:

  • 2020. 02. 03.

Ha valaha ilyen (vagy ehhez hasonló) névvel kis hazánkban söröző nyílik, ígérjük, látatlanban is a törzsvendégei leszünk! Ráadásul a prágai Balbínova azt is nyújtja, amit a cégérén ígér: poétikus bájt, a költészet és zeneértés tapintható közellétét, és mindenek előtt kiválóan kezelt Pilsner Urquell és Gambrinus söröket!

E szerencsés kombináció adja a Balbínova Poetická Hospůdka varázsát, amely híressé tette a városban és azon túl is, és amelynek bárki a bűvkörébe kerülhet, ha megmássza a Vencel tér fölötti utcákat a Nemzeti Múzeum mögött. Csak pár perc séta, és garantáltan megéri!  

Ha idejövünk, a keménykalapos úriembert ne kacagjuk ki gúnyosan: ő ugyanis a tulajdonos!

Balbín úr Prága-szerte ismert, közvetlen és mókás figura. Ritkábban vegyül el a kocsmai tömegben, inkább az első, amolyan előtérként szolgáló helyiség egyik asztalánál iszogatja sörét, ugyancsak felkészültnek tűnő baráti társasága körében. 

Nem tudni, van-e sejtelme róla, mindenesetre a polcokon közszemlére tett töményeken kívül a pult alól remek házi szilvapálinka kérhető, amely különösen téli időben segít az ártó szellemek, és egy esetleges kezdődő megfázás távol tartásában.

Aki külföldi sörturistaként netalántán elpilled, és átmeneti tér-, és időzavarba kerül, annak nem kell kimennie az utcára, hogy újra benavigálja magát. A szaggatott rongyból készült balbínos "zászló" mellett ugyanis az utcatábla is díszítőelemként szolgál a beltérben. Elég ha felemeljük a fejünk, és nyugtázhatjuk, hogy még rajta vagyunk a térképen.

Esténként rendre élő zenével szolgál az egység. A műfajok meglehetősen változatosak. A country-tól kezdve az undergroundon át egészen a "pivní blues"-ig minden megtalálható a zenei palettán, a kis pódiumon pedig színi jeleneteket is előadnak időnként.

Általában a törzsvendégeknél is van valamilyen hangszer, így nem ritka, hogy a zárás előtti órákban alkalmi formációk verődnek össze egy-egy asztal köré ülve. Ezeknek mi is tagjai lehetünk, ha van minimális zenei jártasságunk (márpedig a sör ezt is előhozza!).

A vendégkört főként a húszas éveikben járó egyetemista lányok és fiúk alkotják, így akik szeretnék szorosabbra fűzni a népeink közötti barátságot egy-egy hétvégi prágai kiruccanás alkalmával, itt megtalálhatják a számításukat.

(A kocsmával szemközt Balbín Úr "Naproti" néven éttermet is üzemeltet, ahol a Staropramen sörön kívül, a libeňi Pivovar U Bulovky sörfőzde tizenkettes és tizennégyes sörét is csapon tartja, Balbínův světlý ležák, illetve Balbínův povolební ležák néven. S Balbín úr nyitott az Óvárosban egy klasszikus sörözőt is, amelynek neve: Restaurace U Balbínů.)

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó

Konyha

Cseh sörkorcsolyák

Specialitás: Hagymás-ecetes krinolin (utopenec) 55. -CZK

Megközelítés

Megközelítés: „A” és „C” metró, „Muzeum” megálló, vagy I. P. Pavlova megálló, vagy gyalogosan a Vencel tér felett

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu