Sörözők

U Parlamentu (A Parlamenthez)

Staré Město (Valentinská 8./ Kaprova 6.)

Megközelítés

  • H-V: 11.00-23.00
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2020-02-09
Pilsner Urquell 12°világos49 CZK
Kozel černé 10°barna49 CZK

látogatások:

  • 2020. 02. 03.

A kitűnő pilzeni és remek sörpörkölt emeli ki az átlagos óvárosi éttermek sorából a Parlementhez címzett búfelejtőt. A T. Ház söre méltán került bele a Pilsner Urquell Pub Guide 2010-es válogatásába.

A pompás – sűrű és fűszeres - szaftra helyezett knédlik, valamint a vajpuhára párolt marha képében megjelenő sörpörkölt (pivni gulaš) pedig az U Medvidkůéval vetekszik. A diéta a Parlamentben reménytelen vállalkozás.

Nagy szerencse, hogy a hely sem hangulatában, sem vendégkörében nem emlékeztet országgyűlésre. (Be is zárhatna.) A magyarra pláne nem, de a cseh parlament is távol van innen, a Moldva (Vltava) túlpartján.

Az elegáns asztaltársaságok és a környéken lakók békésen megférnek egymás mellett. A felszolgálók mindenkivel egyformán kedvesek.

Vakvezető kutyája társaságában gyakran betér ide egy kedves idős úr egy korsó kemény habú Prazdrojra, amit pultnál állva fogyaszt el. Közben a derék négylábú el nem mozdul mellőle, békésen szemléli a kocsmai forgatagot. Nyaranta az étterem előtti macskaköves járdán kis terasz üzemel. Közel van a folyó, a dunai ember szinte érzi az illatát.

Jól esik az ücsörgés és a bámészkodás itt, a prágai Óváros kellős közepén. Az U Parlamentu az újabban nyílt óvárosi éttermek közül a ritka és kellemes meglepetés.

Frissítés (2018. szeptember 11.): Az viszont már jó ideje nem meglepetés, hogy az U Parlamentuban célszerű előre asztalt foglalni. Ha kettőnél többen vagyunk, mindenképpen ajánlott. Az ebéd és a vacsora idő szinte mindig telt házas, de arra sem feltétlenül van garancia, hogy mondjuk délután négyen-öten le tudjunk ülni egy asztalhoz. Sokan szeretik a helyet, és van is miért.

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó

Konyha

Klasszikus cseh- és nemzetközi konyha

Hagymás-ecetes disznósajt (Tlačenka s cibulí a octem) - 89. CZK

Pácolt-rakott hermelín sajt (Nakládaný hermelín) - 95. CZK

Marhahúsleves, májgombóccal (Hovězí vývar s játrovými knedlíčky) - 55. CZK

A Parlament pörköltje zsömlés knédlivel (Guláš Parlament, houskový knedlík) - 209. CZK

Morva veréb (sertéssült), burgonyás knédlivel, spenóttal (Moravský vrabec, bramborový knedlík, špenát) - 209. CZK

Ó-cseh sültestál, kacsával, sertéspecsenyével, füstölt tarjával, knédlivel, párolt káposztával (Staročeský talíř - kachna, pečeně, uz. krkovice, knedlík, zelí) - 339. CZK

Hasznos információk

Bár korábbi felvételünkön egy dohányzós belső fotó is szerepel, 2017. elejétől Magyarországhoz hasonlóan tilos a cigarettázás a cseh vendéglátóhelyeken is.

Megközelítés

Gyalogosan az Óváros tértől. A 2-es, 17-es, 18-as villamosok Staroměstská megállójától vagy az„A” (zöld) metró, „Staroměstská” állomásától.

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu