Sörözők

Bar Napalmě (Bár a Pálmán)

Libeň (Zenklova 13.)

Megközelítés

  • H-P: 15.00-23.00
  • Sz-V: 17.00-23.00
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2020-02-10
Únětická 10°világos szüretlen30 CZK
Úněticka 12°világos szüretlen40 CZK
Permon Sunny Day 11°világos59 CZK
Clock Rye IPA 14°világos69 CZK
Matuška California 12°világos69 CZK

látogatások:

  • 2020. 02. 03.

Jó arcú fiatalok népszerű törzsivója ez a hétsörös kocsma Libeň kerületben. Az úněticei pivók mellett folyamatosan frissülő, izgalmas kínálattal.

A Palmovka metróállomásról feljőve hamisítatlan libeňi életkép fogad: kocsma kocsma hátán!

Korábban a Na Žertvách utca 32. szám alatt működött a Bar Napalmě, innen 2017-ben átigazoltak kétszáz méterrel arrébb,  a Zenklova 13.-ba, de a lényeg szerencsére mit sem változott.

Bent barátságos emberek fogadnak bennünket, barátságosak a pultosok is. A sok korábbi sörtől lassan homályosodni kezdő tekintetünket mindjárt a kínálat felé irányítják. A söntés fölött A/4-es lapokra van kinyomtatva a napi sörmenü, ígéretes tételekkel: Muflon, Nomád, Matuška, Crazy Clown, Valášek, Clock, Albrecht és persze az állandóan csapon lévő úněticeiek.

Kikérük egy sört a Falkon Independent Brewerytől. Poharunkat lágyan öleli körbe a függetlenség habja...

Régebben még a söntés fölé helyezett élő webkamera (!!) segítségével az interneten is folyamatosan nyomon lehetett követni, mit csapolnak az adott napon. Hasonlóval még nem találkoztunk korábban, ám ez a szolgáltatás jelenleg nem érhető el.

Sebaj. Szerencsére bőven van itt egyéb szolgáltatás! Főként környékbeli, szimpatikus fiatalok, élénkülő jókedv, minőségi sörválaszték, ritkán kifogható sörínyencségek! Az étlapon pedig a jó sörök mellé meleg és hideg sörkorcsolyák sorakoznak szintén a jobbik fajtából: grill kolbász, sörben sült krinolin, főtt debreceni, utopenec, ruszli, disznósajt, öt fajta hideg pácolt sajt, köztük a bevállalósoknak fokhagymával érlelt romadur.

Ilyen előzmények ismeretében nem meglepő, hogy telt ház-gyanús az összes este, annál is inkább, mert az életvitelszerű sörivásnak komoly hagyományai vannak ezen a környéken. Libeň ugyanis a világhírű cseh író, Bohumil Hrabal legkedvesebb prágai kerülete, egyben írásainak egyik visszatérő színhelye.

Hrabal itt élt feleségével a hatvanas évek végéig egy egyszerű, fürdőszoba nélküli, udvari vécés lakásban. És itt sörözte végig a kerület összes kocsmáját Egon Bondy társaságában.

A Napalmě sörözővel szemközt éppen az íróról elnevezett teret (náměstí Bohumila Hrabala), pontosabban a téren működő buszpályaudvart láthatjuk. Ha viszont a már fent említett Palmovka metróállomásról a Na Hrázi (Gát) utca felé jövünk ki, akkor az író tisztelőinek egyik fontos prágai zarándokhelyére érkezünk meg. Bár a Gát utca híres 24-es számú házát már régen eldózerolták, ma az épület helyén egy hosszú emlékfal mutatja az erre járóknak, hogy pontosan hol lakott az egyetemes irodalom egyik jeles alakja két évtizeden át, 1950 és 1970 között.

Az emlékfalon Hrabal két – a legendás libeňi sörszlalomban is szereplő – kedves kocsmájának irányát nyíl is jelzi: az egykori U Hausmanů felé jobbra, U Horkých felé pedig balra kell elindulni. Igaz, Hausmanék sörözője időközben már bezárt, de Horkýék Sörszanatóriuma (Horkých Pivní Sanatorium) dacolva az időkkel még várja a szomjazó vendégeket.

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó

Konyha

Hideg és meleg sörkorcsolyák

Cseh disznósajt (Tlačenka) - 30. CZK

Sült kolbász (Grilovaná klobása) - 30.CZK

Barna sörben készült krinolin (Buřty na černém pivu) - 30.CZK

Főtt debreceni (Debrecínské párek) - 45. CZK

Hagymás-ecetes pácban érlelt krinolin (Utopenec) - 40. CZK

Rakott hermelín sajt, fűszeres-olajos pácban (Nakládaný hermelín) - 75. CZK

Hasznos információk

Csak délután nyitnak, hétvégén 17.00 órakor!

Megközelítés

Metró: Sárga (B) vonal, Palmovka megálló

Villamos: 1, 3, 6, 8, 10, 14, 16, 24, 25-ös járat, Palmovka megálló

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu