Krušovice-krónika

Krušovice

A települést 1000-ben említik először Krušejovice néven. A közeli Křivoklát vár ellátófaluja volt: Krušovicében készültek például a vár védelméhez szükséges nyilak. Sörtörténeti szempontból az első említésre méltó dátum 1548. Ekkor egy bizonyos Vacláv Birka vásárolja meg a települést, ahol örököse, Jiři Birka 1550-ben megalapítja a Krušovicei Sörfőzdét.

Nincs mit szépíteni: Jiři Birka úr civil foglalkozására nézve bizony adóbehajtó volt. S ha ez nem lett volna elég, a Jiři Birka úr rakovniki házában – ahol egyébként saját sörfőzdét üzemeltetett - szűnni nem akaró vigasságokat rendezett cimboráival. A korabeli feljegyzések szerint a város lakossága hiába panaszkodott és emelte fel szavát a legkülönbözőbb fórumokon a folyamatos dáridó ellen, nem jártak sikerrel. Úgy látszik, már a középkorban sem mertek ujjat húzni egy adóbehajtóval.

Végül a sörkedvelők legnagyobb szerencséjére egy szép napon a helyiek kaszára és kapára kapva Birka urat egyszerűen elűzték Rakovnikból. A derék Jiři egészen Krušovicéig szaladt, ahol nemes bosszúként megalapította a máig híres sörgyárat. (És nyilván újabb mulatozásokba kezdett...)

A krušovicei sörfőzdéről fennmaradt legrégebbi írásos emlék egy 1581-ből származó vagyoni leltár. A nevezetes okmány másolata a régi malátázó történelmi épületében ma is megtekinthető.

1583-ban Jiři Birka az uralkodónak, II. Rudolf császárnak adta el a főzdét, tizenegy és fél ezer mérő meisseni garasért. (E kontraktusra vezethető vissza a gyár termékein máig használt „Královský Pivovar”, vagyis „Királyi Sörgyár” megjelölés.)

A harmincéves háború (1618-48) nem volt éppen könnyű időszak Krušovice számára. 1631-ben a környéken portyázó dühödt, és módfelett szomjas szász zsoldosok előbb kiitták a sörgyár teljes készletét, majd feldúlták és kifosztották. Ráadásul a sörüzem a következő évben leégett, és az újjáépítése egészen 1640-ig elhúzódott.

1945-ben a krušovicei gyárat is államosítják. Jó húsz évre rá üzembe helyezték az újonnan fúrt kutat. 1968 és 1973 között a kapacitás növelés érdekében a régi faedényeket és hordókat acélkádakra és tartályokra cserélték. A gyár 1991-ben lett újra önálló vállalat, és Csehországban elsőként szállította rozsdamentes nemesacél hordókban söreit a kocsmákba.

1994 és 1999 között a gyár minden részlegét felújítják, és az egykori falusi főzde az előkelő ötödik helyre kapaszkodott fel a cseh sörgyárak rangsorában. A folyamatos beruházások nem kevesebb, mint 2,7 milliárd cseh koronával terhelték meg a tulajdonosok pénztárcáját.

2001-ben a Krušovicéhez közeli Lužná erdőségben új kutat helyeztek üzembe, egyúttal új vízvezetéket építettek ki a sörgyárig. A királyi sörfőzők innen nyerik a kristálytiszta és lágy artézi vizet.

Krušovicében 2006-ban Jiři Birkát is megszégyenítő, hatalmas dínomdánommal ünnepelték a gyár fennállásának 425.(!) évfordulóját. Ebből az alkalomból a régi garázsok helyén  tízmillió koronáért új látogatóközpontot adtak át, egy márkabolttal, egy étteremmel és egy tetőterasszal egyetemben. A sörturisták a látogatóközpontban könnyen beszerezhetik a krušovicés relikviákat, az étteremben pedig a legfrissebb sört tesztelhetik.

2007-ben aztán a Plzeňský Prazdroj és a Staropramen után a cseh sörgyártás újabb ékköve került kalapács alá. A krušovicei gyárat a Heineken Group vásárolta meg, amely azóta is tulajdonosa.

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu