A cseh sörgyártás napjainkban

Legutóbbi frissítés: 2018. június 15.

Csehországban manapság rekordmennyiségű, mintegy ötszáz kisebb és nagyobb sörfőzde működik. Közéjük tartoznak az ipari méretekben sört előállító nagy gyárak éppúgy, mint az évente csak néhány száz hektolitert produkáló, úgynevezett minisörfőzdék. Ráadásul ez utóbbiak száma és részesedése lassan, de biztosan növekszik a cseh sörpiacon.

A gyártott mennyiség alapján hagyományosan három kategóriába sorolják a piaci szereplőket:

1. Nagy sörgyárak

Ebbe a csoportba az évi félmillió hektoliternél nagyobb termelést produkáló gyárak tartoznak. Erősorrendben - még a 2012. évi adatok alapján - ezek a következők: Plzeňský Prazdroj – 4 millió hektoliter, Pivovar Staropramen – 2,4 millió hl, Radegast – 2 millió hl, Velkopopovický Kozel – 1,5 millió hl,  Budějovický Budvar – 1,34 millió hl, Starobrno – 1,18 millió hl,  Pivovar Krušovice – 700.000 hl, Ostravar – 640.000 hl , Svijany – 596.000 hektoliter.

2. Közepes nagyságú  gyárak

Ide az évi kétszázezer-ötszázezer hektoliter közötti mennyiséget előállító gyárakat sorolják, közelebbről: a Pivovar Černá Hora, a České Budějovice Samson, a Hanušovice Holba, a Humpolec Bernard, a Jihlava Ježek, a Litovel, a Nymburk, a Protivín, a Přerov Zubr, valamint a Velké Březno Březňák.

3. Kis sörfőzdék, illetve minisörfőzdék

Az évi mennyiségnek mindössze egy százalékát állítják elő a tízezer hektoliternél kevesebbet termelő miniserfőzdék, amelyekből manapság mintegy háromszázötven műdödik Csehország-szerte. A minisörfőzdék az elmúlt tíz évben ugyan gombamód szaporodtak, és bár sokan a piac telítettségét 2015. tájékára megjósolták, ennek egyelőre nincs számottevő jele. Érdekesség, hogy a rendszerváltás előtt mindössze egyetlen miniserfőzde működött. Ez a Magyarországon is jól ismert, 1499-ben alapított prágai U Fleků, amelynek éves kapacitása kétezer-egyszáz hektoliter. Ez a szám különösen akkor figyelemreméltó, ha figyelembe vesszük, hogy az U Fleků csak saját sörözőjében értékesíti tizenhárom fokos barna sörét, amely máshol nem kapható.

4. Csehországi sörfőzdék áttekintő térképe:

http://www.pivnici.cz/mapa-ceskych-pivovaru-a-minipivovaru/?z=8&x=49.743739&y=15.338617

5. Számok és százalékok

A cseheknél főzött sörmennyiség hatvan százaléka kerül üvegbe, petpalackba, vagy dobozba, míg a fennmaradó negyven százalék hordóba. Ám ez a tendencia változóban van. A sörözőkben fogyasztott sör aránya azonban ezzel együtt is csökkent. Míg 2009-ben ez az arány ötvenegy százalék volt, 2012-ben már csak negyvenhárom. A legnagyobb növekedést 2012-ben a pet-palackos kiszerelés könyvelheti el, egészen elképesztő, nyolcvan (!) százalékos emelkedéssel a 2011-es adatokhoz képest.

Az előállított cseh sörök kilencvennégy százaléka világos, ebből közel ötvenöt százalék a tízfokos világos sör, másnéven "výčepní". A tizenegyes, illetve tizenkettes sörök (ležák ) az össztermelés harmincnyolc százalékát adják. A maradék hét százalék pedig speciális sör, leginkább kis tételben készülő sörkülönlegességek, vagy radlerek.

Cseh Köztársaságban hozzávetőlegesen ötszáz márkajelzésű sört gyártanak. A legismertebbek közülük a Plzeňský Prazdroj (Pilsner Urquell), a Budějovický Budvar (Budweiser), a Staropramen, a Gambrinus, a Velkopopovický Kozel, a Starobrno, a Krušovice és a Radegast, de az igazi kincseket és különlegességeket nemritkán a miniserfőzdék sörei között találjuk.

6. Prágai körkép

Prágában 2018. tavaszán csaknem negyven helyen főznek sört. És már tervben van legalább további tíz főzde nyitása. Egy-két év alatt pedig meglesz a kereken negyven, a nagyközönség által is látogatható, helybeni kóstolást is biztosító  sörfőzde. Az egyetlen nagy sörgyáron (Pivovar Staropramen) kívül csak miniserfőzdék vannak. Ezek közül néhány:  Břevnovský klášterní pivovar svatého Vojtěcha, Jihoměstský pivovar Praha, Pivovar Pivovarský dům, Pivovar U Bulovky, Pivovar SPŠPT, První novoměstský restaurační pivovar, Klášterní pivovar Strahov, Školní pivovar Praha – Suchdol, Pivovar VŠCHT, Staňkův rukodělný pivovárek Třebonice, Sousedský pivovar U Bansethů, Pivovar U Fleků, Pivovar U Dvou koček, Minipivovar U Medvídků, Pivovar a restaurace U Tří růží, Pivovar Borsov, Pivovar Victor. Az elmúlt időszakban évente négy-öt új sörfőzde nyílt csak Prágában.

A Prágai Sörözők weboldal eddig a következő sörfőzdéket kereste fel: http://www.pragaisorozok.hu/index.php?menu=sorfozdek

 

 

Szerző: Kole

 2013. április. 17.

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu