Sörözők

Nad Viktorkou (A Viktorka fölött)

Žižkov (Bořivojova 79.)

Megközelítés

  • H-P.: 17.00-01.00
  • Sz.-V.: 19.00-01.00
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2020-02-03
Gambrinus světlý 10°világos35 CZK
Pilsner Urquell 12°világos42 CZK

látogatások:

  • 2020. 02. 03.

Žižkovban működik egy Pod Viktorkou nevű vendéglő is, de aki az élő zenés alter-kocsmára kíváncsi, az a Nad Viktorkout keresse.

Az egységet erősen óvják a kinti fénytől, csak araszolva találjuk meg az asztalunkat a sötétben. A fekete lambéria és a feketére mázolt ablakkeretek komorságát csak a pianínóra ültetett világoskék moncsicsi enyhíti. Az viszont megteszi a magáét. A pult mögött marcona külsejű alak áll. Nem zárható ki, hogy erőszakos úton távolította el az igazi csapost. Nem..., mégsem. Ő hozza ugyanis a rendelést. A huszonöt koronáért hirdetett Gambrinus több mint korrekt, rendelünk mellé Becherovkát is, ami nemes egyszerűséggel vizespohárban érkezik. Éppen nyitás után vagyunk. Már mentegetnénk a helyet, mi ez a pangás, amikor egy nagyobb csoport fiatal tódul be, és elkezdik egymáshoz húzni az asztalokat. Hamarosan telt ház van, így még inkább értékeljük a két asztalos „galérián” elfoglalt pozíciónkat.

Eszünk is, de a Nad Viktorkou nem a konyhaművészete miatt fog bevonulni a prágai kocsmák aranykönyvébe. Népszerűségének titka, hogy egy leharcolt, cigi-füstös bohémtanya, ahol történetesen jó koncerteket rendeznek napi rendszerességgel. A zenei kínálatról a kocsmában elszórt, vagy rajzszöggel a falra erősített, fénymásolt plakátok segítségével lehet tájékozódni. Nem egyszer föllépett már itt a kerületi lap, a „Řev Bořivojova” (Bořivoj kiáltása) periodika főszerkesztője is a csapatával. A zenekar a jól csengő „Strašidelný (Kísérteties) Electric Band” névre hallgat, és ütős rock and rollt játszik. A Rev Bořivojova nevű újság egyébként klassz kiadvány: kellő terjedelemben, gazdagon illusztrálva foglalkozik a žižkovi kocsmákkal és a kerület pezsgő kulturális életével.

A Nad Viktorkou beltere puritán. Elképesztő méretűre dagadt pofazacskóival csupán Louis Armstrong fújja trombitáját egy régi fotón. Arckifejezését elnézve, rá is ráférne már egy korsó sör. A híres „Music Club” és a kerthelyiség felé vezető folyosó kopottságát bármelyik budapesti bérház megirigyelhetné, de ez itt a dizájn része, nem kispolgári hanyagság. Ha idejövünk, valószínűleg mi leszünk egyedül külföldiek, ez is jelzi, hogy jó helyet választottunk.

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó

Konyha

Klasszikus cseh konyha

Specialitás: Vizes pohárban felszolgált Becherovka...

Megközelítés

5-ös, 8-as, 9-es, 15-ös, 26-os villamossal, illetve az éjszakai 92, 95, 98-as számú járattal a Husinecká megállóig.

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu