Sörözők

Cafe Bar Nad Čertovkou (Kávézó a Čertovka fölött)

Bezárt kocsmáink (Nosticova 8.)

Megközelítés

  • H-V: 10.00-22.00
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2014-06-12
Budweiser Budvar světlý ležák 12°világos49 CZK
Budweiser Budvar tmavý ležák 12°barna49 CZK

látogatások:

  • 2014. 06. 12.

A szabadság és a béke prágai szigetén, a Kampán barangoltunk. Teraszos, napernyős, csapolt budweiseres helyen pihentünk meg az Ördögpatak mentén, idillikus környezetben. (Piknik Park néven olasz, élő zenés étterem van a helyén 2017 óta.)

A legtöbb prágai utazó nagy nehezen átverekszi magát a Károly-hídon hömpölygő tömegen, majd célba veszi a Kisoldalt és a Várnegyedet, pedig a hídról lelépcsőzve érdemes volna kitérőt tennie a Kampára. A szigetet a Moldva egyik keskeny mellékága, a Čertovka (azaz Ördögpatak) választja el folyó bal partjától. Az itteni házak egy része az Ördögpatak mentén épült, ezért is hívják Prága Velencéjének ezt a valóban varázslatos hangulatú városrészt, ahol a víz közvetlenül a házak falát nyaldossa.

Egyéb látnivaló is bőven akad a környéken. A szépen felújított, úgynevezett Nagyperjeli vízimalmot a legendás prágai vízimanó őrzi ma is, a felette átívelő pici sétahídon pedig a prágai szerelmesek lezárt lakatjai sorakoznak. A vízimalomról elnevezett Velkopřevoské téren (vagy inkább utcában) található a híres prágai Lennon-fal. A tengernyi graffitivel és a Beatles zenekar énekesének arcképével ékesített magas kerítésfal a nyolcvanas években kormányellenes megmozdulások helyszíne volt, ma pedig az egyetemes béke és szabadság óhaját hirdeti, ennek megfelelően minden Prágáról szóló bédekkerben szerepel.

Na de, mielőtt végképp romantikus és nosztalgikus hangulatba kerülnénk, keressünk gyorsan egy sörözőt a környéken! Fapados, füstös, olcsó kiskocsmákat aligha találunk a Kampán, de a következő sétahídnál lévő Cafe Bar Nad Čertovkou éppen megteszi. Árnyas, budweiseres napernyőkkel telerakott hűs terasza az Ördögpatak mentén található. Nyári kánikulában ideális sörbeviteli helyszín, különösen a forró déli és kora délutáni órákban. Világos és barna Budvart csapolnak, nem éppen olcsón, egészen konkrétan negyvenkilenc koronás áron. Hiába, meg kell fizetni a hely előnyös, egyben mégis csendes fekvését. A sör teljesen korrekt, a barna és a világos budějovicei is hozza a formáját. A pincérnő ráadásul mosolyog, így mosolygunk rá mi is, hiszen a sörárakról bizonyára nem ő tehet.

Ha kinyújtóztattuk fáradt végtagjainkat a teraszon, kukkantsunk be az épületbe is. A benti rész is nagyon hangulatos! A ház alsó szintjét szemnek is tetszetős boltívek uralják. A lépcső lejáróról belépve mindjárt egy függőszék fogad, a falnál pedig egy hintaszék nyitja a bútorzat sorát, lehet szabadon választani. Négy fős asztalok mentén jutunk el a sörcsapokig, a terem végében pedig egy komplett bőrgarnitúra várja a kényelmeseket. Napközben a turisták, este pedig a fiatalok kedvelt helye a Cafe Bar Nad Čertovkou.

Az étlapot érdemes alaposabban is tanulmányozni, mert olyan különlegességekre bukkanhatunk a kínálatban, mint például: grillezett camembert sajt, vörös áfonyával, házi zsírban eltett töpörtyű, hagyma mártással tálalt grillezett tarja, vagy cseh házi kalács. Azok sem maradnak éhesek, akik csak egy salátát, pirítóst, esetleg egy melegszendvicset falatoznának a sörük mellé.

Ha megadtuk azt, ami testnek jár, és feltöltöttük készleteinket, búcsúzzunk el a Cafe Bar Nad Čertovkou-tól, és tegyünk egy kellemes sétát a meseszép Kampa-szigeten. A hűs lombok árnyékában fiatalok sörözgetnek a fűben üldögélve, alkalmi zenekarok játszanak príma muzsikát, családok sétálnak gyerekekkel, babakocsit tolva békésen, és persze turisták ámuldoznak tátott szájjal és irigykedve, hogy Prágában ilyen hely is létezik. Bizony létezik, és ahhoz, hogy mi is felfedezzük, nem kell mást tennünk, mint a Károly-hídról a Kampa-sziget felé venni az irányt.

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó

Konyha

Cseh- és nemzetközi konyha

Házi zsírban eltett töpörtyű, hagymával és kenyérrel (Domácí sádlo se škvarkama, cibule, pečivo) 69.-CZK

Grillezett camembert sajt, vörös áfonyával (Hermelín na grilu s brusinkami, pečivo) 89.-CZK

Grillezett sertéstarja, hagymamártással (Grilovaná krkovička s cibulovou marmeládou) 169.-CZK

Megközelítés

Villamos: 12, 15, 20, 22, Hellichova megálló. Onnan gyalog a Kampa-szigetre

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu