Sörözők

Krušovická Šalanda Karlín

Karlín (Thámova 18.)

Megközelítés

  • H-V: 11.00-23.00
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2020-02-10
Krušovická Královská 12°világos49 CZK
Krušovice Pšeničné (búza) 12°világos szüretlen49 CZK
Krušovice Černé 11°barna49 CZK
Krušovická Desítka (Řízná) 10°világos49 CZK
Krušovice Mušketýr nefiltrovaný 12°világos szüretlen49 CZK
Krušovice řezané (mixed) 12°félbarna49 CZK

látogatások:

  • 2020. 02. 03.

Harapnivaló, pompázatos Krušovice várja a márka elkötelezett rajongóit Karlín központjában, a Thámova utcában.

A királyi sör rajongóinak úgy kellett már a  Krušovická Šalanda Karlín, mint egy falat sör! Kivárták, kiböjtölték, megérdemlik. Hogy mire gondolunk? A következőre.

Más nagy cseh sörmárkák esetében eddig sem volt kérdés, hová érdemes menni értük a cseh fővárosban. Az eddig is világos volt például, hogy Prágában a legjobb Budvart a Bocsokban mérik, a legjobb Kozelért az Ökörbe kell felmászni, a kiváló plzenis helyek közül pedig kihívás lenne csupán egyet választani, annyi van belőlük szerencsére: Tigris, Víziló, Pinkász, Jelínek, Angyal, Parlament stb...

Gambrinus és Staropramen ügyében bármely forgalmas prágai kiskocsma jó megoldásnak tűnik, nem is szólva az Original Formankáról, illetve a gyárról na, de hol igyunk egy igazán jó Krušót? – töprengett hosszú éveken át az egyszeri magyar sörturista Prága macskaköves utcáit járva.

Persze ott van az Óvárosban a Špirků, jóval meg kijjebb pedig a Chalupa, de túlzás lenne azt állítani, hogy a Krušovice-hívek zarándokhelyükként tekintettek volna bármelyik egységre is.

Természetesen a csikókorú, 2017-ben megnyílt Krušovická Šalanda Karlín sem zarándokhely a szó klasszikus értelmében. A Thámova utca 18. szám alatt - Karlín szépen felújított központjában - , nincs például hagyománya a sörmérésnek, a Šalanda pedig a Krušovice gyár söröző-lánca, amelyből többet is nyitottak már Csehország-szerte.

Ám egy dolog biztosan van ezekben a Šalandákban, ami nélkül meg igazán jó cseh kocsma nincs, nem volt és nem is létezhet: elsőosztályú és kifogástalan csapolt sör. Olyan, ami méltó a gyár címerében szereplő 1581-es alapítási dátumhoz.

Karlíni Šalandába betérve először a tizenkettes világost (Královská) kóstolva lett úrrá rajtunk egy bizsergető érzés, amit utoljára még 2000. őszén egy kisoldali sörözőben éltünk át. Ott és akkor lettünk szerelmesek egy szépséges cseh feketébe, méghozzá a černé Krušovicébe!  Ott és akkor, 2000-ben a Kisoldalon volt utoljára ennyire toppon a koronás sör Prágában. És erre az első korty után egészen konkrétan emlékeztünk közel húsz év távlatából is, mégha jöttek is azóta új szerelmek.

Komolyan, ha más dolog nem történt volna velünk a legutóbbi prágai sörhétvégén, már akkor is megérte volna csak ezért kijönni.

További jó hír, hogy megnyílt egy másik Šalanda is a szűkebb belvárosban, konkrétan a főpályaudvaron (Hlavní Nádraží, cím: Wilsonova 2.). Nyitva tartását pedig egy évtizedek alatt autentikussá koptatott vasúti resti is megirigyelhetné: már reggel hétkor felhúzza a rolót. A hét órás vonatút után Prágába érkezőknek eggyel bővült a lehetőségük, ha rögtön a peronra lépés után felfrissülést keresnek.

Egy szó mint száz: aki esetleg a hosszú évek nélkülözése alatt elfelejtette volna, hogy milyen egy igazán jó Krušovice, látogassa meg valamelyik Šalandát. Csalódnánk, ha csalódna.

A közelebbi és távolabbi környéken fellelhető kocsmák közül pedig ezeket ajánljuk még:

Karlínban és  Žižkovban

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó
  • Egy üres korsó

Krušovice-rajongóknak jó szívvel ajánljuk. Na zdraví!

Italok

A tömény szeszek alapjáraton csak kétcentesek az itallapon, legyünk tehát körültekintőek a rendeléskor

Konyha

Nemzetközi ételek és klasszikus cseh fogások, hideg sörkorcsolyák

Hagyományos cseh gulyásleves (Tradiční gulášová) - 69. CZK

Pácolt hermelín sajt (Nakládaný hermelín) - 95. CZK

Marhapörkölt hagymával és majorannával (Hovězí guláš s cibulkou a čerstvou majoránkou) - 199. CZK

Pácolt sült sertésoldalas (Marinovaná vepřová žebírka) - 235. CZK

Negyed sült kacsa többfajta knédlivel, lila káposztával (Pečená kachna houskový a karlovarský knedlík, červené zelí) - 230. CZK

Egészben sült csülök, barna sörön (Pečené vepřové koleno na černém pivu) - 240. CZK

Hasznos információk

Van egy másik prágai Šalanda is a prágai főpályaudvaron, ami reggel hétkor nyit.

Megközelítés

B (sárga jelzésű) metróvonal: "Křižíkova" megálló

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu