Prágai átverések

Túlszámlázás, zenés felár, lehúzós taxis, szervizdíj, langyos sör, drága kaja – kerüld el a klasszikus prágai kellemetlenségeket a hosszú hétvégéken is a pragaisorozok.hu segítségével.

Hogyan kerülheted el a tipikus prágai lehúzásokat? Íme néhány hasznos infó:

Tavasztól a Prága csodáira kíváncsi magyar turisták menetrendszerűen megszállják Csehországot. A diszkont társaságok autóbuszaira már hetekkel előbb elfogynak a jegyek, a vonatokat is szépen kitömik az utasok, a baráti társaságok autói pedig konvojokban haladnak ilyenkor a Pozsony-Brno-Prága autópályán.

Azért, hogy a turisztikai főszezon ne az átverésekről, lehúzásokról maradjon emlékezetes, következzék néhány megszívlelendő tanács a Prága-járóknak.

Pénzváltás: Rögzítsük rögtön az elején. Valutát itthon váltsunk!!! A prágai pénzváltók szakmájuk mesterei, márha ezalatt azt értjük, hogy vérlázító pimaszsággal és profizmussal húzzák le gyanútlan kuncsaftjaikat, nem kevés összegekkel. Az iskolapélda: három-négy árat is feltüntetnek, ezek közül mindig arra kell felkészülnünk, amelyiket a legkisebb betűvel, és a legkevésbé feltűnő helyre írtak ki, és számunkra a legrosszabb valutaárfolyamot garantálja. Ha egyszer benyújtottuk a jó magyar forintot, vagy az eurót az ablak szűk nyílásán, elbúcsúzhatunk tőle, és hiába is reklamálunk. Klasszikus módszer a "függönyözés". Ez azt jelenti, hogy ha nem tágítunk, és kitartóan bizonygatjuk az igazunkat, akkor belülről egyszerűen elhúzzák a pénzváltó ablakán a függönyt, és elmennek az üzlet másik végébe. Rágyújtanak egy cigarettára a raktárban, feltesznek egy fülhallgatót, vagy egyszerűen csak felütik a napi sajtót, részükről ezzel mintegy lezárva a vitát.

A pénzváltók közelében gyakran feltűnnek minimum félgyanús (avagy szokatlanul kedves) illegális valutázók. Na, ez általában a totális bukást jelenti az egyszeri külföldi számára. Természetesen kecsegtető árat mondanak, és meg is mutatják a rendes pénzt, majd a figyelmünket elterelve egy pillanat alatt kicserélik a köteget, és végül kapunk egy száz koronásba csomagolt halom papírfecnit, vagy német márkát.

A nyaralásra félretett eurónkat is nyugodtan hagyjuk otthon vagy váltsuk be cseh koronára elindulás előtt, úgyis csak félreértés lenne belőle.

Ha megbízható valutaváltót kellene mondanunk a belvárosban, nem kevés gondolkodás után a Maiselova és Kaprova utcák sarkán lévő cseh eXhange-t ajánlanánk. Az Óvárosi tértől nagyjából száz méterre található. Rossz tapasztalatunk még nem volt velük, és elfogadható árfolyammal dolgoznak.

Vencel-tér (Václavské náměstí): Itt ne üljünk be sehová, ha csak nem ingyen hirdetik a sört. Azt meg ne higgyük el. Az egymás hegyén-hátán lévő éjszakai bárok és mulatók miatt éjszaka nem árt az óvatosság, dolgoznak a zsebesek. A becsalogató emberek a tér környékének szériakellékei, csak saját felelősségre fogadjuk el az invitálást olyan helyekre, ahol feltűnnek. A hírmondóként megmaradt néhány Vencel-téri non-stop kolbászosnál jó az étel, és csapolt sör is kapható, de mindig számoljuk meg alaposan a visszajárót. Nem egyszer megtörténik ugyanis, hogy egy marék egy-két koronást nyomnak a tenyerünkbe, ami azt az illúziót kelti, hogy rendesen kaptunk vissza. Ha nem vagyunk elég éberek, harminc-ötven koronával is lehúzhatnak a büfés kisasszonyok.

Az Óvárosi tér  (Staroměstské náměstí) és az Orloj: Itt sem tudunk jó szívvel ajánlani egyetlen sörözőt sem. Pár száz méterre a főtértől azonban már akadnak jó vendéglők. (Lásd az Óváros menüpontot).  A térre kitelepülő árusokkal érdemes vigyázni. Egyrészt mindent jóval drágábban adnak, mit máshol, másrészt igen találékonyak. Egyik barátunk a múlt évben roppant gusztusos, szabad tűzön sütött füstölt sonkát szemelt ki magának kilencvennyolc koronáért. Utóbb kiderült, hogy a feltüntetett összeg tíz dekára vonatkozik, azt viszont előzőleg elfelejtette megemlíteni az árus, hogy minimum harminc dekát kell belőle megvásárolni. Kóstoló helyett így lett tulajdonosa egy háromszáz koronás ebédnek, amit papírzacskóból, állva fogyaszthatott el. Ráadásul a sonka nem volt finom. Egy kis vendéglőben ebből az összegből két ember is kényelmesen megebédel, sörrel együtt.

A Károly-híd (Karlův most): A turisták leggyakrabban a Karlova utcán végighaladva jutnak el az Óvárost (Staré Město) a Kisoldallal (Malá Strana), illetve a Várnegyeddel (Hradčany) összekötő több mint hatszáz éves gyaloghídra. A szűk és kanyargós Karlova utca középkori házai, nyüzsgő forgataga miatt valóban egyedülálló, ám az itteni éttermek árai ugyancsak borsosak, nem a hétköznapi magyar turista pénztárcájához igazították őket. A mindmáig legdrágább – kereken száz koronás – pilzeni sörről éppen itt hallottunk.

Várnegyed (Hradčany): A Várnegyed és a Kisoldal szintén kihagyhatatlan állomása egy prágai hosszú hétvégének. Ha kicsit körülnézünk, találhatunk kellemes sörözőket. Ilyen a Nerudova utca 2. szám alatt található Kandúr (U Kocoura), ahol legújabban már nem a pilzeni, vagy budějovicei sört, hanem a csapolt szűretlen Bernardot érdemes megkóstolni, az a legjobb. Enni is ehetünk itt. A Kisoldali téren (Malostránské náměstí-n) lévő U Glaubicu a sörei miatt ajánlható, ugyanúgy, mint a kissé távolabbi Všehrdova utcában lévő Körvér egér (Tlustá mýs), ahol a kerület legolcsóbb Kozeljét csapolják. Aki, meg akarja nézni a Lennon-falat, annak már csak egy ugrás az Kövér egér. Szívesen ajánlanánk a két legendás kocsmaklasszikust, a Vízilovat (U Hrocha) és a Fekete Ökröt (U Černého vola) is, de félő hogy ezek az egységek reménytelenül tele lesznek, többek között az előttünk már korábban megérkező magyar turista-kollégákkal.

Túlszámlázás, szervizdíj

Bárhova is üljünk be, a számlát mindig ellenőrizzük. A drágább, puccosabb, turistásabb helyeken megnő az esélye, hogy tíz százalékos szervizdíjat, zenés felárt, vagy egyéb extra költséget is felszámolnak. A legújabb divat a kenyereskosárért felszámolt plusz díj, amit akkor is a nyakunkba sóznak néhány pimasz helyen, ha csak sört ittunk. Aki igazi prágai hangulatot, olcsó árakat és jó kiszolgálást akar, inkább az egyszerűbb helyeket válassza, és térjen le a turistacsapásokról. Ezen a honlapon csak olyan sörözők és sörfőzdék szerepelnek, ahol kellő körültekintés mellett megkímélhetjük magunkat a hasonló kellemetlenségektől.

Parkolás: Azok számára, akik autóval érkeznek, azt javasoljuk, hogy olyan szállást foglaljanak, ahol van őrzött parkoló. Prága történelmi városrészeiben csak fizetős parkolóhelyeket tartanak fent a külföldiek számára. Egy óra akár ötven koronába is kerülhet. Aki tilos helyen várakozik, több mint háromezer koronás büntetésre, és autójának elszállítására számíthat. A taxizást is kerüljük. Használjuk inkább a prágai tömegközlekedést. Jegyet, vagy napi bérletet azonban mindig váltsunk, mert sok az ellenőr.

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu