Sörözők

Karlínská Pivnice (Karlíni Söröző)

Karlín (Březinova 2.)

Megközelítés

  • H-Sz: 11.00-24.00
  • V: 11.00-23.00
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2020-02-10
Pilsner Urquell 12°világos48 CZK
Kozel černé 10°barna46 CZK

látogatások:

  • 2020. 02. 03.

Egy klasszikus vendéglő, a szó legnemesebb értelmében. Evésre és ivásra kitalált hely a Karlínská Pivnice, aki kihagyja, nem tudja, mit veszít.

A közeli U Tunelu (Az Alagúthoz címzett) békebeli kocsmáriumból sétáltunk át ide, a Karlínská pivnicébe, derűs napsütésben.

Jókedvünk nem hagyott alább, amikor asztalhoz ültünk, és megjelent a pincérlány. Amikor kiderült (elég hamar), hogy külföldiek vagyunk, az előételtől a desszertig egyenként, mutogatva magyarázta el a napi ajánlatban szereplő fogásokról, hogy mi micsoda. A tűzről pattant - egyben szenzációsan kedves - menyecske önnön testén szemléltette, hogy a kacsacomb, illetve a csirkemell a jószág melyik részét is jelenti egészen pontosan... Elképesztő stand up comedy-ben lett részünk egy perc leforgása alatt, hol a felszolgáló lány, hol pedig mi röhögtünk hangosabban.

Szerencsére a csapos úr gondoskodott róla, hogy ne felejtsük el, hol is vagyunk: kellő határozottsággal, és kifejezéstelen arccal rakta elénk a két korsó pilzenit, amitől többé-kevésbé helyreállt a rend, és a megszokott kocsmai üzemmenet. A rögtönzött bemutató alapján mindenesetre a kacsára esett a választásunk. A pirosra sült comb kétfajta knédli kíséretében érkezett, párolt lila káposztával. A hús omlós, a knédlik szenzációsak, a káposzta vajpuha – csak az irigység talált volna benne hibát. De mi nem vagyunk irigyek, olyannyira nem, hogy még magunktól sem sajnáljuk a jót, ezért egy ilyen kiváló ebédre újabb korsó söröket rendeltünk.

A tartályból csapolt pilzeni osztályzata ötből ötös. A barna söröket pedig a Kozel képviseli, ugyanilyen minőségben. Az ebédet sikeresen elköltve, sörözgetés közben megelégedve gyönyörködtünk a helyiségben díszítő elemként szolgáló régi réz sörcsapokban, a kerámia kacsasütő tálakban, és a konyhai üvegablak mögött forgó, roppant gusztusos egész grillcsirkékben.

Nem véletlenül dicsérték ezt a helyet sokan. A Prágában élő magyarok közül is jónéhányan megfordulnak itt egy-egy ebédre, vacsorára, kiadós malátalé-bevitelre. Kóros étvágytalanságban szenvedőknek pedig kedvcsinálóként elmondjuk, hogy az állandó étlapon saját zsírjában eltett töpörtyű, sörös mártogatóssal felszolgált rántott hagymakarikák, grillezett bárány kolbász, kulajda leves, áfonyalekváros, zsömlés knédlis marhavadas is szerepel többek között.

A Karlínská Pivnice a névadó Karlín kerület egy csendes, turistákkal nem elárasztott részén található, és éppen ez az egyik legnagyobb előnye. Májustól szeptemberig a vendéglő előtt egy kellemes terasz is csábít a letáborozásra, ahol nem kell tartanunk attól, hogy asztalostul magával sodor bennünket egy negyvenfős koreai turistacsoport, ahogy ez például az Óvárosban, vagy a Kisoldalon megtörténhet. Ugyanakkor két perc sétára van innen a Křižíkova metrómegálló, könnyen megközelíthető prágai gasztropontról beszélünk tehát.

Minden szombaton csülköt sütnek, aminek egész Prágában nem igen akad párja – tudtuk meg búcsúzáskor a pincérhölgytől, ezzel pedig mindjárt újabb látogatásra biztatott bennünket. Jövünk újra, ez nem is kérdés! (Elérhetőséget is cseréltünk a csinos cseh szőkeséggel, biztos, ami biztos alapon…)

Elmenőben még megkérdeztük, hogy miért szerepel a személyzet minden egyes tagjának az ingén a tizenkettes szám. Kiderült, hogy azért, mert a 2012-es évben, egészen pontosan 2012. július 7-én nyitották meg a helyet.

Nos, mit is lehet ehhez még hozzáfűzni? A Karlínská Pivnicének még hosszú és sikeres éveket, magunknak pedig minél többszöri itteni látogatást kívánunk ezúton is. Egyben köszöntjük őket, mint a prágaisörözök.hu legújabb, a maximális ötkorsós minősítést kiérdemlő egységét!

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó

Konyha

Klasszikus cseh ételek.

Töpörtyű zsírjában eltéve (Škvarky v sádlíčku.) 87.-CZK

Karlíni utopenec (Karlínský utopenec) - 87. CZK

Pácolt hermelín sajt (Nakládaný hermelín) - 95. CZK

Rántott hagymakarikák sörös mártogatóssal. (Smažené cibulové kroužky v pivním těstíčku) 129.-CZK

Házi kulajda leves (Domácí kulajda) 62.-CZK

Rántott sajt, hasábburgonyával (Smažený sýr, hranolky) - 189. CZK

Nagy rántott szelet sertésből, burgonyasalátával (Velký smažený vepŕový řízek s bramborovým salátem) - 219. CZK

Házi marhavadas áfonya lekvárral, zsömlés knédlivel (Domácí svíčková s brusinkovým terčem,houskový knedlík) 235.-CZK

Megközelítés

B (sárga) metróvonal "Křižíkova" megálló.

Villamos: 3-mas, 8-as, 24-es és éjszakai 92-es villamos "Křižíkova" megálló.

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu