Sörözők

Zlý časy (Cudar idők)

 • H-Cs.: 14.00-23.30
 • P: 14.00-01.00
 • Sz:17.00-01.00
 • V: 17.00-23.00
 • Konyha: Nyitástól 22.00-ig
 • Sörbolt: H-P: 12.30-20.30

látogatások:

 • 2020. 02. 03.

A három helyiségben negyvennyolc(!)féle csapolt sörrel büszkélkedő Zlý časyban járva nem találkoztunk egyetlen búskomor emberrel sem. Szomjas vendég viszont annál több akadt.

Megpillantva  a Zlý časy zsúfolásig megtelt kocsmabelsejét úgy éreztük, a törzsvendégek minden este kísérletet tesznek rá, hogy végig igyák a teljes kínálatot. Mi ennél azért valamennyivel szerényebb tervekkel vágtunk neki a dolognak, és óvatos kezdéssel a jihlavai sörgyár tizenegy fokos Ježek sörével indítottunk. A ježek szó magyarul sündisznót jelent, ám tüskés hátú barátunk ezúttal behúzta sertéit: szinte simogatta kiszáradt ízlelőbimbóinkat lefelé menet a kedves sünmalac.

Folytatásként a Černa Hora városában főzött tizenkettes Kamelot következett, majd szűretlen sörökhöz támadt kedvünk: hamarosan dús habkoronával érkezett is poličkai főzde tizenkét fokos Záviš söre, majd nyomban utána a szintén szűretlen tizenkettes Kácov. A pincérnő felmérve a helyzet komolyságát ekkor az asztalunkra helyezett egy színes szórólapot, amelyen az összes csapolt sört feltüntették, így már nem kellett nyújtóztatni a nyakunkat a pult irányába, ahol szintén kiplakátolták a választékot.

Kis puskánkba belepillantva a pardubicei tizennégy fokos Taxis mellett döntöttünk, majd még mindig a tizennégyes számnál maradva rendeltünk egy Krakonoš speciált. Itt meg is kellett állnunk egy pillanatra, mert annyira finomnak találtatott ez utóbbi serital, hogy azonnal kértünk belőle egy újabb korsóval. Meggondolatlan ember, aki ilyen kezdés után nem vet egy pillantást az étlapra. Három személyes kis társaságunk sörben párolt kolbászt (klobása na pivu), pácolt camembert sajtot (nakladaný hermelín) és ecetes-hagymás pácban érlelt krinolint (utopenec) szemelt ki az esti étlapról. Egyik sörkorcsolya finomabb volt, mint a másik! A kompozíció lezárásaként pedig a Pivovar Herold tizennégy fokos, félbarna gránát söre bizonyult pompás ötletnek.

Ezek után bizonyára nem meglepő, hogy jó szívvel ajánljuk minden magyar sörturistának a Prága Nusle kerületében található Zlý časyt. Asztalt ugyan nem egyszerű találni, ezért az idegennyelvet bírók számára célszerű előzetesen az interneten keresztül, vagy telefonon foglalni. Pedig három szinten, három söntésben zajlik a sörmérés. Így fér el a 48 csap. Az utcáról beeső vendégeknek este hat órától általában be kell érniük egy talpalatnyi hellyel a pultnál ácsorogva, esetleg a lépcsőtől balra nyíló különteremben egy szerény asztallal. Csakhogy a különteremből nem látszanak a sörcsapok! Márpedig a választék lenyűgöző, és ez nem véletlen. A Zlý časy ugyanis oszlopos tagja annak az alulról építkező prágai kocsmahálózatnak, amely a kisebb vidéki főzdék söreinek népszerűsítését tűzte zászlajára a fővárosban.

Egyébiránt sejtelmünk sincsen, hogy az egység mi okból kapta különös nevét. A „Rossz idők” talán arra vonatkozik, hogy aki ide belép, az maga mögött hagyhat minden bút, gondot, keserűséget és gyógyultan távozhat ebből a remek műintézményből. Az újabb állomáshelyig pedig nem is kell sokat gyalogolni. Egy utcával följebb található ugyanis a Pivovar Bašta sörfőzde, elsőosztályú házi sörrel. Aki eljön a Čestmírova utcáig, okvetlenül ejtse útba Táborská 49-et is. Zlý časy időközben bekebelezte a szomszédos kiskocsmát (a fenti rész hajnali kettőig tart nyitva), és "Pivkupectví" néven sörboltot is üzemeltet, több száz féle üveges sörrel. Tavaly bekerültek a világ legjobb ötven sörözője közé, így az előzetes asztalfoglalás a helybővülés ellenére is ajánlott.

A pragaisorozok.hu értékelése

 • Egy teli korsó
 • Egy teli korsó
 • Egy teli korsó
 • Egy teli korsó
 • Egy üres korsó

Konyha

Cseh-, és nemzetközi konyha

Grillezett csirkenyárs majonézzel és sült paprikával (Kuřecí grilovaný špíz s majonézou z pečených paprik) - 179. CZK

Grillezett termelői házi sajt sült burgonyával, zöld salátával, bormártással és tzatzikivel Grilovaný farmářský sýr "Halamounek" s pečenou bramborou a zeleninovým salátem s vinným dresinkem a tzatziki) - 199. CZK

Marhapörkölt karlsbadi knédlivel (Hovězí guláš s karlovarským knedlíkem) - 199. CZK

Sörben sült krinolin (Buřty na pivu) - 119. CZK

Rántott szelet bajor burgonyasalátával (Smažený vepřový/kuřecí řízek s bavorským bramborovým salátem) - 199. CZK

Sült oldalas chilis mézben pácolva (Pečené vepřové žebro marinované v pivu a medu s trochou chilli) - 299. CZK

Megközelítés

2, 3, 4, 5, 6, 7, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 20, 21-es, és az éjszakai 92, 94, 95, 98-as éjszakai villamosok "Náměstí bratří Synků" megállójától.

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu