Sörözők

Pivnice Jamajka (Jamaica Söröző)

Smíchov (Staropramenná 23. )

Megközelítés

  • H-P: 15.30-01.00
  • Sz-V: 16.00-01.00
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2020-02-10
Hubertus 10°világos31 CZK
Postřižinské pivo 11°világos33 CZK
Postřižinské tmavý ležák 11°barna33 CZK
Úněticka 12°világos szüretlen42 CZK

látogatások:

  • 2020. 02. 03.

Régi adósságunkat törlesztve mutatjuk most be az egyik ritka, „Hrabal-sörös” Prágai kocsmát.

Az elmúlt évek alatt az az érdekes – egyben a magyar sörivók számára örvendetes - helyzet állt elő, hogy Budapesten már több helyen csapolják a Pivovar Nymburk söreit, mint Prágában. Éppen ezért nagyon is ideje feldicsérni azt a kocsmát, amely régóta stabilan és megbízható minőségben tárja a szomjazóközönség elé a Postřižinské pivókat a cseh fővárosban. Ez a kellemes közületi itató pedig nem más, mint a Smíchov kerületben bejegyzett Pivnice Jamajka.

Ebben a sörözőben őszinte és fesztelen a hangulat. Jobbára a húszon- és harmincéves korosztály tagjai töltik meg a vendégteret. A kopottas asztaloknál kedélyes társalgás, össznépi baráti beszélgetés zajlik. Egy tornacsuka, egy térdnadrág és egy közepesen viseletes, kinyúlt nyakú póló tökéletesen alkalmas rá, hogy pillanatok alatt elvegyüljünk a törzsvendégek között.

A világhírű cseh író, Bohumil Hrabal ugyebár hatéves koráig Nymburkban nevelkedett. Nevelő apja volt a helyi sörgyár könyvelője, később pedig az igazgatója. Természetes, hogy a zseniális Sörgyári capriccio-ból készült Jiři Menzel film néhány képkockája itt is megjelenik a falakon. Az életszerető Mariskát ismételten csak elfenekeli Francin, egy másik fotón pedig feltűnik a helyi tűzoltó parancsnok, aki miután megmászta a sörgyár hatalmas kéményét, lefelé halált megvető bátorsággal a kémény belsejében ereszkedett le – hófehér egyenruhában…

De vissza a sörözőbe! A Pivnice Jamajkában nem bonyolítják túl a dolgot, általában a Pivovar Nymburk tizenegyes világos, illetve barna sörét mérik. Néha megfordul a csapon a halkszavú Pepín bácsi tízfokosa, és a tizenkettes Francin is. Aki idejőve egy lágyan simogató, félbarna Něžný Barbárban, esetleg egy jóféle Postřižinské Boganban gondolkodott, legfeljebb az üveges kiszerelésben reménykedhet, de az sem garantált.

Újabban a Pivnice Jamajka sörcsapjaira beosont viszont a Pivovar Kácov két világos Hubertus söre, sőt beüzemeltek egy vendégsörnek fent tartott pipát is. A vendégjátékosok között ugyancsak jó nevű pivók szoktak feltűnni, mint például a Pivovar Mazák, a Pivovar Permon vagy a Pivovar Bernard főzetei. A szilárd tápanyagot néhány sörkorcsolya képviseli az étlapon, az utopenec, vagy a pácolt camembert sajt megér egy próbát.

Fontos információ, hogy a Pivnice Jamajka hétköznap délután fél négykor, szombaton és vasárnap pedig négy órakor nyit ki. Aki korábban jön, toporoghat az ajtó előtt. Ha viszont egyszer bejutottunk, egészen hajnali egyig maradhatunk. A Postřižinské pivókat kedvelő magyar sörtársaknak jó szívvel ajánljuk az egységet.

 

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó

Konyha

Sörkorcsolyák

Hagymás-ecetes krinolin (Utopenenc): - 45. CZK

Pácolt hermelín sajt (Nakladaný hermelín): - 69.

Sörben sült krinolin (Buřty na pivě) - 75. CZK

Hasznos információk

Délutáni nyitás!

Megközelítés

"B" (sárga) metróvonal: Anděl megálló

Villamos: 4, 5, 7, 10, 16, 21, és az éjszakai 94-es, "Zborovská" megálló

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu