Vyškov sörgyárát is bevettük!

Ötven mindenre elszánt vasműs szakszervezetissel nekivágtunk a vyškovi sörgyárnak, ahol a világ legvagányabb sörfőzőmestere fogadott bennünket! Megpróbáltuk kiinni a sörgyár teljes készletét, majdnem sikerrel jártunk...

Reneszánsz óratorony, mosolygós sörfőzőmester

A Brnótól harminc kilométerre, keletre található, huszonkétezer lakosú Vyškov igazán barátságos morva kisváros. Szép főterére árkádsor vezet ki. A tér fő látványossága a reneszánsz városháza és a XVI. századi óratorony, amelynek lábánál a helybéliek békésen sétálgatnak. Ha eleget koptatták cipőjük talpát és babakocsik kerekét a derék vyškoviak, komótosan letelepednek valamelyik söröző teraszára, és onnan nézik a látnivalókat fotózó szórvány turistákat.

A városka igazi nevezetessége azonban nem a Masarykovo tér, hanem az annak szomszédságában található sörgyár!

Dušan Táborský a becsületes neve az itteni serfőzőmesternek. A mester úr szakmáját tekintve szemtelenül fiatal, még csak harmincnyolc éves. Ezzel valószínűleg ő a legfiatalabb sörfőzőmester Csehországban, aki ekkora üzemet vezet. A szakközépiskola után a prágai vegyipari egyetem erjesztési szakán végzett. Az édesapja hentes-mészáros, az édesanyja szakácsnő, a fivére pék, a felesége cateringes, ő pedig ugyebár sört főz... El kélne nekünk is hasonló rokonság!

Annak ellenére mosolygósan fogad bennünket, hogy buszunk három órás késéssel fut be a gyárkapu elé. Ahogyan az ilyenkor lenni szokott, a buszról éppen csak leszállva többen a kóstolóhelyiség azonnali felkeresését indítványozzák, ám Dušanunk szelíd mosollyal nyugalomra inti a türelmetlenkedőket, és a gyárról mesél:

A szomjas csehek nem engedték bezárni a gyárat

- A vyškovi sörgyárat 1670-ben alapították, több évszázadon át püspöki tulajdonban volt a várossal egyetemben. A harmincéves háború alatt a svédek, 1944-ben a Vörös Hadsereg gyújtotta fel, 1917-ben pedig egyszerűen „csak” leégett. Az évszázadok során még több, jelentős tűzvész pusztította, de a morva ember születésénél fogva optimista, ezért mindig újjá építették. 1944-ben a szovjetek géppuskával még a hordókat is szétlőtték. A golyónyomok a mai napig látszanak a pincefalakon. 1948-ban államosították az üzemet, és máig egyike maradt azon kevés csehországi sörgyárnak, amely még állami kézben van. Egy időben felmerült, hogy a gyárat bezárják, mert veszteségesen működött. Ekkor azonban országos aláírásgyűjtés kezdődött. Több mint húszezren írták alá Csehország szerte a petíciót, hogy mentsék meg a gyárat. A kormány versenytárgyalást írt ki, amelyre egyedül a Czech Beverage Industry Company jelentkezett. Jelenleg is ők bérlik és üzemeltetik az üzemet – meséli Dušan.

A gyárnak húszezer hektoliter az éves kapacitása. Kilencféle sört főznek, hét világosat és két barnát. A Vyškovban készülő barna Havran, a tizenkét fokos Březňák, tizennégy fokos világos Generál, vagy éppen a tizenhat fokos Jubiler a vezető sörök közé tartozik

Vyškovban valódi cseh sör készül!

- Mi valódi cseh sört készítünk! Ez egyrészt azt jelenti, hogy csak cseh alapanyagokkal dolgozunk, másrészt pedig a hagyományos cseh főzési eljárást követjük. A sört lassan, és több részletben főzzük. A különböző típusokhoz összesen négyféle malátát használunk. Az újrafőzésnél másfél óránként komlót adunk a készülő sörhöz. Először a hagyományos keserű komlót, a legvégén pedig az aromakomlót, hogy az aromakomló illata el ne illanjon. Egy főzet százötvenöt hektoliter, ami harmincháromezer üveges sörnek felel meg. Itt nem eurósör készül! A nagy gyárak sok esetben manapság már sörkoncentrátumokat főznek, amelyeket vízzel hígítanak fel az elérni kívánt alkoholfokra. További lényeges különbség, hogy mi nem két hétig érleljük a sört, és nem komlókivonatot, hanem igazi komlógranulátumot használunk. A hagyományos eljárásal készült sörök és az eurósörök között olyan a különbség, mint a valódi kávé és a nescafé között  – jegyzi meg a mester, miközben körbevezet az üzemben.

A vyškovi gyár nem puccos látogatóközpont és nem fényes, csillogó bálterem, látszik, hogy itt napi munka zajlik. Ettől függetlenül elképesztő rend és tisztaság van mindenütt, nem is beszélve az egész gyárat átjáró kellemes malátaillatról. Mivel a társaságon határozottan a kiszáradás jelei mutatkoznak, Dušan megkönyörül, és a kóstolás helye felé irányít.

Na, akkor kóstoljunk, Béláim!

Belépünk végre a sörgyár érlelő pincéjébe! Hűvös van, de ez most keveseket zavar, Dušan ugyanis kijelöli számszakilag a kóstolható tartályokat: kettes, hatos, tizennégyes! A társaság mohón nekiesik a sört rejtő berendezéseknek A vyškovi gyárlátogatás során ugyanis mindenki magának csapolhat, tetszése szerinti mennyiségben!!!

Na, jó..., annyi szépséghibája azért van a dolognak, hogy a piciny kóstolócsapokon igencsak vékonyka sugárban, komótosan és alaposan felhabozva csordogál a sör, de aki türelmes, annak néhány pohárka után enyhe szalonspicc a jutalma.

A vyškovi tizenkét fokos világos kiváló alapsör, tizennégy fokos szűretlen párja pedig fenséges ízekkel kápráztat. A főzőmester egy létrára felmászva, a felső tartálysorból kínálja a barnát. Aki kóstolja, nem is akar már mást inni.

Kóstoljon, a Mester Úr is! Egy kis hazait...

A kóstoló után lassan véget ér a vyškovi sörtúra, ám kedves házigazdánkat még egy roppant komoly próba elé állítják. A buszról, energiaitalos flakonban érkezik egy kis „hazai”: - Mester úr! Na, ezt kóstolja meg! Echte magyar barackpálinka!

Dušan kóstol, néhány mélyebb barázda jelenik meg a homlokán, az arca kissé eltorzul, majd azt kérdezi: - Van ebben hozzáadott cukor?

Nálunk ez csak természetes! – hangzik a válasz, amely kitörő röhögésbe fullad. Táborský úr pedig derekasan újra kóstol és közben elmeséli, hogy éppen szüret van náluk otthon, és másnap viszi nagy becsben tartott, különbejáratú szilvacefréjét lefőzetni pálinkának. Háromszoros hurrá! Hát, ilyen egy igazi morva sörfőzőmester!

Csoda, hogy a végén hullámzással és vastapssal köszöntünk el a gyártól, és a Vyškovtól?

A sörgyárlátogatás - a kóstolóval együtt - nyolcvan koronába kerül. Előzetesen a gyár honlapján (www.pivovyskov.cz), vagy telefonon lehet bejelentkezni. A sörgyári söröző szombaton sajnos már délután kettőkor bezár, de a porta melletti non-stop boltban bármikor beszerezhetők a Pivovar Vyškov kiváló serecskéi.

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu