Sörözők

Hostinec U Váhy (A Mérlegnél)

Nagyobb térképre váltás

Smíchov (Nádrážní 88.)

Megközelítés

  • H-P.:10.00-22.00
  • Sz:11.00-22.00
  • V: 11.00-22.00
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2020-02-09
Gambrinus Nefiltrovane 12°világos szüretlen30 CZK
Kozel světlý 10°világos30 CZK
Kozel černé 10°barna31 CZK
Pilsner Urquell 12°világos45 CZK

látogatások:

  • 2020. 02. 03.

Akár egy jóságos nagyanyó kunyhója a sűrű erdőben, úgy bújik meg „A Mérleghez” címzett kiskocsma a Nádrážní főút forgatagában. Igazi menedék ez, ahol az ember maga mögött hagyhatja a nyüzsgő Smíchov városrészt, hogy oltalmat találjon néhány sörbarát és a kiváló Gambrinus társaságában.

A valószínűleg a cseh-ÁNTSZ megnyugtatása végett kihelyezett "Kutyákat behozni tilos!" feliratú tábla alatt egy derék négylábú csóválja a farkát derűsen, minket is így üdvözöl.

A pultnál emberes csapos kezeli a korsókat, a belső helyiségből bábuk koppanása hallatszik: hétvégi sakkpartira gyűltek össze a környékbeli urak. Ismeretlenül is köszöntjük egymást: aki a Hostinec U Váhyba belép, azonnal családtaggá válik.

Gőzölgő knédlis egytálételeket hoz a pincér. Olyan élvezettel fogyasztják a szomszédos asztalnál, hogy összefut a nyál a szánkban. Nosza, rajta hát, mi is kikérünk egy rántott tarját, amely mellé pompás vajas burgonya, és uborka jár. A fenséges panír alatt szaftos, puha hús rejtőzik, a selymes vajas burgonya pedig tökéletes párosítás hozzá. Alaposan belakmározunk.

Csaposunk egy pillanatra sem veszi le a szemét rólunk és korsóinkról. Tán a Michelin-katalógus titkos ellenőreinek sejt. Ahogy üresedést lát, kérés nélkül küldi a következő kanyart, és elégedetten konstatálja, hogy értékeljük a figyelmességét.

Egyszer nagyobb társasággal tértünk be, és a tulajdonos úr - akár egy Rejtő-regényben - előzékenyen rögtön a különterembe vezetett bennünket és széles mosollyal ültetett asztalhoz. Rendeltük is nyomban is a söreinket, és akkor közülünk valaki fáradtságra hivatkozva csak pohár pivócskát kért. Na, erre a tulajdonos úr szeme kikerekedett, mint aki tehenet lát a háztetőn, mire kedves útitársunk megadóan bólintott, hogy akkor hozza csak a normál méretet.

Kitartó sörfogyasztásunkkal kivívtuk a személyzet elismerését. Úti okmányunkba jutalmul a kocsma körpecsétje került, ráadásként a kezünkbe nyomtak kettőt a Mérleg saját képeslapjai közül. A lapokat meg is címeztük gyorsan, hadd lássák az otthoniak, milyen jól megy a sorunk az Arany Prágában.

Megtörtént az is, hogy a Váhy miatt megdorgáltak benünket. Egy nyájas olvasótól érkezett levél, miszerint ő még ilyen szakadt és lepukkant kocsmában, mint a Váhy életében nem járt, ezért talán jobban tennénk, ha ahelyett, hogy ajánlgatjuk, mihamarabb levennénk a honlapról.

Először is Váhyt nem vesszük le. Az egyik kedvenc helyünk.

Másfelől pedig, akinek a Mérleg lepukkant, valószínűleg nem járt még Libeňben vagy Žižkov vadregényesebb részein, de akár csak a Váhyval éppen szemközt lévő hetedosztályú Fantomas Pub-ban sem, ahol délelőtt tíztől bömböl a zenegép, így aztán ordítva kell leadni a rendelést.

A Váhynál alig van csehesebb kisvendéglő Prágában. Remek sörök, kiváló ételek, hétvégente sakkozni idejáró törzsvendégek. Maradjon is ez így, ameddig csak lehet.

 

 

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó

Konyha

Klasszikus cseh konyha

Hagymás-ecetes pácban érlelt krinolin (Utopenec) - 47. CZK

Cseh disznósajt (Tlačenka) - 47. CZK

Fűszeres pácban eltett hermelín sajt (Nakládaný hermelín) - 69. CZK

Csípős cseh pirítós (Pikantní topinka) - 89. CZK

Paprikás sült kolbász (Papriková klobása) - 89. CZK

Barna sörben készült krinolin (Buřty na černém pivu) - 99. CZK

Sült fehér kolbász (Vinná klobása) - 119. CZK

Marhapörkölt, zsömlés kndélivel (Hovězí guláš, houskové knedlíky) - 139. CZK

Rántott tarja, vajas burgonyával, uborkával (Smažený krkovicka, brambory, okurky) - 149. CZK

Rántott hermelín sajt, hasábburgonyával, tartárral (Smažený hermelín, hranolky, tatarka) - 129.

Hasznos információk

Útikönyvünkbe okvetlenül szerezzünk be egy "Restaurace u Váhy"-s körpecsét-nyomatot, amit a pultnál kérhetünk. Ha nem beszélünk idegen nyelveket, mutogassuk el kézzel-lábbal, rá fognak jönni, mit akarunk.

Megközelítés

Metró: „B” (sárga) metróval az "Anděl" megállóig

Villamos: 4, 5, 7, 12, 20-as járat: "Na Knížecí" megálló

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu