Sörözők

Branická Formanka (Braníki Fogadó)

Nové Město (Vodičkova 26.)

Megközelítés

  • H.-V.: 08.00-21.00
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2020-02-03
Braník světlý 10°világos28 CZK
Braník ležák 11°világos32 CZK

látogatások:

  • 2020. 02. 03.

A Vencel tértől alig három percre találjuk ezt a remek belvárosi csehót. A Bráníki söröző létezése és megmaradása itt, a turistáktól hemzsegő, fényes-kirakatos Vodičkova utcában egyike Prága csodáinak.

Belépve a Formankába (vigyázat, közvetlenül a szomszédban Branický sklípek U Purkmistra néven drága étterem működik, nehogy odatévedjünk!) rögtön a söntés, és Prágában szokatlanul erős kocsmai zsivaj fogad. Megpillantva a törzsvendégsereg derékhadát adó, kipróbált harcosokat már nem csodálkozunk ezen.

A sok nagy sörütközetben szerzett elévülhetetlen érdemeket csillagok, váll-lapok, és rendfokozatok helyett mély barázdák jelzik az arcokon, mi pedig éppen a fejkendős tábornokkal szemben foglalunk helyet. Csaknem elsírjuk magunk: 16.50-ért hozzák (2007-es évi ár) a korsó Braníkot! Ez eddig a legalacsonyabb sörár, amivel Prágában találkoztunk! A sörkorcsolyákat is fillérekért vesztegetik. Különösen finom közülük a nakládaný hermelín, vagyis a fűszeres olajban pácolt camembert sajt, amely mellé sűrű szövetű, savanykás rozskenyér dukál!

És persze újabb sörök! Úgy tűnik, a csap kiapadhatatlan! Pedig a Prága déli részében található Bráník kerület sörgyára a közelmúltban bezárt, és ma már a Moldva túl partján a smíchovi Staropramen "sörkombinátban" főzik Braník egykor híres árpalevét. Búsulásra azonban sem ok, sem idő nincsen. A Formanka szelleme nem tűri a nyápickodást, inkább tempós ivásra ösztönöz!

Ahogyan elnézegetjük a helyet, már azon sem csodálkoznánk, ha egy nyári délutánon szélesre tárt bejárati ajtón maga Tuskó Hopkins kacsázna be a csapszékbe, fél font bagóval a szájában, és rum helyett ezúttal kivételesen egy korsó kiváló Bráníkot rendelne a söntésre csapva. Szerencsére tengeri kikötő viszonylag csak komolyabb távolságban lelhető fel, különös és mókás figurákból pedig itt, a Vodičkova utca 26. szám alatt sincs hiány!

Frissítés: (2018. március.) Szerencsére az új idők sem nagyon találnak fogást ezen a kopottas kis söntés-kocsmán. Egy ideje már angol nyelvű felirat is csalogatná befelé a turistákat, de azok nem nagyon állnak kötélnek. Kocsmai dohányzási tilalom ide vagy oda, megmaradt a Formanka becsületes kisfüstösnek. A különbség csupán annyi, hogy a dohányárut nem bent szívják el a törzsvendégek, hanem az utcáról a ruhájukkal együtt hozzák be a szagát. 

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó

Konyha

Cseh sörkorcsolyák

Főtt debreceni (Debrecínský párek) - 42. CZK

Húskenyér mustárral és tormával (Sekána s horčicí a křenem) - 42. CZK

Sült kolbász mustárral és tormával (Klobása s horčicí a křenem) - 42. CZK

Hegymás-ecetes krinolin (Utopenec) - 40. CZK

Cseh disznósajt (Tlačenka) - 40. CZK

Fűszeres olajban pácolt hermelín sajt (Nakládaný hermelín) - 50. CZK

Megközelítés

Megközelítés: „A” vagy „B” metró „Můstek” megálló, valamint a 3-as, 5-ös, 6-os, 9-es, 14-es, 24-es villamos „Vodičkova" megálló, vagy gyalogosan a Vencel tértől

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu