Sörözők

Krkonošská hospůdka (Krkonošei Kiskocsma)

  • H-P: 15.00-22.30
  • Sz: Zárva
  • V: Zárva
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2013-09-15
Krakonoš 12°világos30 CZK
Novopácké Kryštof 11°világos28 CZK
Nová Paka - Granát tmavý ležák 12°barna32 CZK

látogatások:

  • 2013. 09. 15.

Akire Dejvice kerületben tör rá a mardosó szomjúság, ki ne hagyja a prágai sörvendéglátás egyik legújabb gyöngyszemét, a remek vidéki söröket, és kiváló sörkorcsolyákat felvonultató Krkonošská hospůdkát.

Ezt a kedves kis sörözőt nem is nagyon kell keresgélni, hiszen a „Hradčanská” metrómegállótól csupán egy pikolónyi távolságra vert tanyát. Örömmel nyugtáztuk, hogy a metróállomás környékét szépen felújították, és a metrólejáróval éppen szemközt továbbra is működik a jó öreg Restaurace Dejvická Sokolovna, ahol megannyi szűretlen Gambrinust gurítottunk le az évek során a knédlivel tálalt, pirosra sült kacsacombok mellé.

A célpont azonban ezúttal az Észak-Csehországban található Óriás-hegység legendás uráról elnevezett sörkimérés. A hegyvidék nyugalma fölött őrködő mitikus Krakonoš az arcán hatalmas szakállal, kezében pedig literes söröskorsóval jelenik meg az 1582-ben alapított trutnovi sörgyár címerén. Éppen egy ilyen cégér látható a Muchova utca 7-es számú házának falán is, jelezve, hogy megérkeztünk.

Bent, a barátságosan hajló boltívek alatt legtöbbször maga a hely főnöke, David Housa kezeli a sörcsapokat. Nincs ez másként most sem. Egymás után perdíti ki a tálcára a szebbnél szebb, gyöngyöző krigliket. A pincérlány pedig szorgalmasan hordja a rendeléseket az asztalokhoz. A tizenkettes Krakonošnak állandó helye van a sörcsapon, rendszerint emellé jön még a nová pakai sörgyár valamelyik terméke. De a választékot más vidéki sörök is gazdagítják. Az aznapi kínálatot krétával írják ki a falitáblákra, általában három-négy féle csapoltból választhatunk. Ha egy hordó kiürül, helyére a rotáció jegyében másfajta sör kerül. Ilyen egyszerű az egész.

A rövid, de ügyesen összeállított étlapon a cseh sörkorcsolyák színe-virága felvonul a pácolt sajtokon és az utopenecen át a prágai disznósajtig. Igazi különlegességként pedig egy többszörös díjnyertes krakonoši pikáns virslit, valamint a füstölt csabai kolbászt ajánlják. Akad többféle sós ropogtatnivaló is, a pulton pedig ott virítanak a szokásos cseh sörperecek.

Ami a Krkonošská  hospůdkában azonnal szembetűnő, az a személyzet kedvessége. Itt az először erre járó turistát is törzsvendégként kezelik, lesik minden kívánságát. Pár korsó sör elfogyasztása után pedig nem kizárt, hogy a ház vendégei leszünk egy „pivní pálenka”-ra, vagyis egy negyven fokos sörpárlatra. Ha nem adnak maguktól, rendeljünk egyet, mert igazi különlegesség! A helyet egyébként jellemzően fiatalok látogatják, a hangulat is ennek megfelelő: vidám, mosolygós és közvetlen.

A hospůdka az utcafronton egy három asztalos nyári teraszt is üzemeltet, amelynek a 131-es számú helyi járathoz van közvetlen csatlakozása, lévén a buszmegálló ott van éppen a szomszédban. A buszok érkezése és tovább indulása mégsem zavaró, legfeljebb a megállóban várakozók sóvárgó tekintetével kell szembesülnünk, amikor egy-egy újabb sörbe jóízűen belekortyolunk.

A mondabeli Krakonoš sörözőjében csupán a nyitva tartásra ügyeljünk: hétköznap délután háromkor kezdődik a sörcsapolás, hétvégén zárva tartanak. (Cserébe nem írnak ki zárórát...) De se baj! Így is marad öt délutánunk, hogy hosszabban elüldögéljünk itt, alaposan megdolgoztatva a sörcsapokat és a személyzetet!

 

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó

Italok

Sörpárlat - Pivní pálenka

Konyha

Cseh sörkorcsolyák

Pikáns krakonosi főtt virsli, kenyérrel (Pikantní krkonošské párky s chlebem) 49.-CZK

Füstölt csabai kolbász (Čabajka )54.-CZK

Megközelítés

Zöld metróvonal, Hradčanská” metrómegálló

Villamos: 1, 2, 6, 7, 5, 8, 11, 13, 14, 20, 25, 26 és az éjszakai 91, 96, 97-es járat, "Hradčanská" megálló

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu