Sörözők

U Pinkasů (Pinkászéknál)

Nové Město (Jungmannovo náměsti 16.)

Megközelítés

  • H.-V.: 10.00-23.00
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2020-02-03
Pilsner Urquell 12°világos55 CZK
Kozel černé 10°barna55 CZK

látogatások:

  • 2020. 02. 02.

Vannak fontos események, amelyeket illik napra pontosan fejbe vésni. Ilyen kiemelkedően jeles dátum 1843. április 7-e, amikor Jacob Pinkas úr, az U Pinkasů söröző alapítója átvette az első Plzeňből érkező sörszállítmányt.

Az U Pinkasůban csapoltak először Pilsner Urquellt Prágában, a hely ezzel méltán írta be magát a cseh sörtörténetbe. A szabómesterséggel felhagyó Pinkas úr kocsmája előtt hamarosan hosszú sorokban kígyóztak a prágai szomjazók, hogy Plzen keserű-leve előtt tisztelegjenek.

Nem csoda, hogy a sörözőt többször bővíteni kellett. Ma két (vagy három – ki emlékszik már) szomszédos házban működik a Vencel tér melletti Jungmannova téren. Ami pedig Pilsner Urquell népszerűségét illeti: azóta is töretlen a fővárosban.

De vissza a Pinkászba! Három szinten folyik a tartályokból csapolt pilzeni, amelyet itt kötelező megkóstolni. Van barna Kozel is, ám, aki egy igazi kuriózumot próbálna ki, kérjen egy kör csapolt félbarna Master-t. Ha megérkezett a sör, figyeljük, hogyan esik le a prémium kategóriás nedűtől az asztaltársaság álla. Majd végül a hívó felé is - a számla kiegyenlítésekor. A pilzeni gyár legújabb, extra kategóriás söre ugyanis nem éppen olcsó mulatság: négy deci ötvenkilenc korona – de éri az árát.

Prózai okok miatt a Pinkászban szokatlan módon értelmezik az űrmértékeket. A korsó sört egy ideje már csak 4,75 deciliteresként tüntetik fel. Kistestvére, a pohár sör három deci helyett, 2,75 decisként szerepel az itallapon. Aki nem hiszi, járjon utána a Pinkász honlapján: (www.upinkasu.cz). Ezzel a hatósági zaklatásoknak és bírságolásoknak próbálják meg elejét venni. Egy időben ugyanis a cseh fogyasztóvédelem rászállt a hagyományos prágai sörözőkre. Ugyanígy járt többek között az Arany tigris is. Azóta ott is négyhetvenöt egy krigli sör, és ezzel helyreállt a nyugalom.

Az U Pinkasuban nyaranta a belső udvar kerthelyiségébe érdemes kiülni. Magyarországon hasonló helyek jobbára csak múzeumi belépővel látogathatók. Tessék meggyőződni róla, nem lőjük le előre a poént.

Meg kell még említenünk, hogy a vendégsereg jó hangulata néha a személyzetre is átragad. Más kérdés, hogy a söntéspulton táncoló és éneklő, reménytelenül elázott csapost a szóban forgó este óta nem láttuk a sörözőben.

Kegyelmi állapot a Pinkász életében a vasárnap délelőtti nyitás. Háromnegyed tíz környékén a szolgálatban lévő csapos kötényt húz, felgyűri az inge ujját, megigazítja a vendégekre váró székeket, ellenőrzi a sörcsapot. Pontban tíz órakor kizárja a söröző bejáratát.

A vaskos fa ajtóba bele kell kapaszkodni, ha beszeretnénk jutni. A csapos időközben elfoglalta a helyét a söntés mögött, és az első kuncsaftra vár. A földszinti részen még ott van az előző este illata, friss a felmosás és a pultnál lévő kisablak résnyira nyitva van, hogy járjon a levegő. Fejedelmi pillanat ilyenkor kikérni ilyenkor a ház napi első korsó sörét, ami ugyanolyan kiváló, mint a zárás előtti utolsó volt. Illő egy hatalmasat kortyolni bele, majd megtörölni a kifogástalan, hófehér habtól gyöngyöző ajkainkat. Aztán egy nagyot sóhajtani, mert vasárnap délelőtt lévén az autó (busz, vonat) lassan indul hazafelé. Szerencsére annyira azért nem siet, hogy ne ihatnánk meg még egy korsóval...

Az U Pinkasů nagy előnye, hogy pincehelyisége elegendő számú érdeklődő esetén egészen hajnali egyig nyitva tart. A Václavské naměstí innen csak egy ugrás. Valamelyik non-stop büfében még be lehet dobni egy hajnali vencelkolbászt, aztán benavigálhatjuk magunkat a szállásunk felé.

A Pinkásznak sok híres törzsvendége van és volt, közülük talán az egyik legismertebb Antonín Panenka labdarúgó.

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó

Konyha

Klasszikus cseh konyha

Pacalleves (Pinkasova oblíbená dršťková) - 69. CZK

Barna sörön sült krinolin (Vuřty na černém pivu) - 119. CZK

Törpörtyűkrém fokhagymával és petrezselyemmel (Škvarková pomazánka s česnekem a petrželí) - 99. CZK

Füstölt hússal töltött burgonyás knédli (Plněné bramborové knedlíky s uzeným masem) - 199. CZK

A Pinkász pörköltje marhából, bécsi knédlivel (Pinkasův hovězí guláš s vídeňskými knedlíky) - 199. CZK

Cseh sültestál 2 főre (Staropražský obložený talíř) - 399. CZK

Mézes-majorannás negyed sült kacsa almával, több fajta knédlivel és párolt káposztával (Pečená čtvrtka kachny na jablkách a majoránce, medem potíraná, s variací českých knedlíků a dvoubarevným zelím) - 299. CZK

Megközelítés

A metró A (zöld) vagy B (sárga) vonalán a Můstek megálló, onnan gyalog. Villamos: 3, 5, 6, 9, 14, 23, 24 ill. az éjszakai 91, 92, 94, 95, 96, 98-as járat, Vencel-téri megálló.

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu