Sörözők

Pivnice Štupartská (Štupartská Söröző)

Staré Město (Štupartská 9.)

Megközelítés

  • H-V: 11.00-24.00
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2020-02-09
Gambrinus Nefiltrovane 12°világos szüretlen48 CZK
Kozel černé 10°barna48 CZK

látogatások:

  • 2020. 02. 03.

Ezúttal legyünk elegánsak! Az Óváros tér és Týn templom mögötti Štupartská utcában merész elhatározással egy francia étterem helyén sörözőt nyitottak meg a közelmúltban. A hely igazi attrakciója a Prágában kuriózumnak számító szűretlen csapolt Gambrinus!

Tulajdonképpen a szerencsének köszönhető, hogy felfedeztük a Pivnice Štupartskát. Hagyományos karácsonyi sörtúránk alkalmával a Týn templomról elnevezett hostelben szálltunk meg. Az első esti bevetés után szelíden bágyasztó katzenjamerrel ébredtünk szerény belvárosi szállásunkon. Nyilvánvalóvá vált, hogy a lehető leghamarabb gyógysörre van szükségünk!

Kilépve az utcára hátsó perspektívából is megszemléltük a Týn templom téli napsütésben ragyogó tornyait, majd egy váratlan elhatározással sarkon fordultunk, és elindultunk az Óváros turisták által kevésbé elárasztott részei felé. Nem kellett sokáig keresgélnünk, hogy kincsre leljünk. A Malá Štupartská és a Štupartská utcák találkozásánál egy különleges gambrinuszos söröző mutatta magát.

A sarki söröző kívülről leginkább egy angol pubra emlékeztetett. Ami azonban igazából felkeltette az érdeklődésünket az a kirakatüvegbe gravírozott felirat volt, amelynek tanúsága szerint az egységben szűretlen sör is kapható. De vajon milyen?

Belépve a párizsi kávéházak világába csöppentünk. Impozáns, világos terem, fali tükrökkel, ólomüveg-berakásokkal, rengeteg drága bőr és fa, gondos kimunkálás mindenütt. A pult környékén további asztalok. Az összhatás érdekes módon mégsem talmi és felszínes, ráadásul a személyzet roppant kedves: mindenki – még maga a főnök úr is – üdvözöl, amikor helyet foglalunk. - Az a bizonyos szűretlen csapolt sör Gambrinus volna – mondja mosolyogva a pincér, és álmélkodásunkat látva mindjárt hozzá is teszi: tudomása szerint Prágában a Pivnice Štupartskán kívül csak néhány helyre szállítja ezt a sörkülönlegességet a gyár. Azonnal rendelünk is kettőt!

A meglepetések tovább folytatódnak: megérkezik a két Gambrinus, amelyet külön a söröző számára tervezett, egyedi korsóban szolgálnak fel. Mohón vetjük rá magunkat különleges árpalevünkre, és nem is kell csalódnunk: kiváló a szűretlen Gambrinus! Ilyen kezdés után ennénk is valami „reggelit”. Hamarosan pompás, gőzölgő hagymalevest hoz a pincér, amely mellé ráadásul két pirítós is jár, sajttal megszórva. Asztalunknál békésen üldögélve és jó szerencsénknek örülve nem hullajtunk krokodil könnyeket a valaha itt működött francia étteremért, inkább rendelünk újabb söröket. A szűretlen Gambrinus még kitűnőbb, mint az imént volt!

Felszolgálónk barátkozós típus: elmeséli, hogy tavaly áprilisban nyitott meg a Pivnice Štupartská, az enteriőrt pedig a La Provence nevű étteremtől örökölték meg. Csak kisebb átalakításokat végeztek, kicserélték például az asztalokat. Tőle tudjuk meg azt is, hogy a Štupartská szeretné még szorosabbra fűzni kapcsolatát a Gambrinus márkával, amivel a vendégek egészen biztosan nem járnak majd rosszul. Távozóban örömmel állapítjuk meg, hogy egy kellemes és még éppen megfizethető díjszabású hellyel gyarapodott az Óváros tér és Týn templom közvetlen környéke. A prágai városnézések során úgyis gyakran visszatérünk az Óváros szívébe, nem kérdés, hogy ezután hova fogunk beülni egy sörre, ha meglep a szomjúság.

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó
  • Egy üres korsó

Konyha

Cseh- és nemzetközi ételek

150g Variace grilovaných klobás, křen, hořčice (Grill kolbászkák, mustárral, tormával) - 119. CZK

200g Svíčková na smetaně, houskový knedlík, brusinkový terč (Cseh vadas zsömlés knédlivel, áfonya lekvárral) - 235. CZK

200g Smažený kuřecí řízek, domácí bramborový salát (Rántott csirkemell házi burgonyasalátával) - 235. CZK

Hasznos információk

Egyre több olvasónk jelezte, hogy lassacskán, szinte észrevétlenül törzshelyükké vált az Óvárosban járva a Pivnice Štupartská. Főleg párok, házastársak szeretik az éttermi hangulatát (és persze az itt kapható jó szűretlen sört).

Megközelítés

Gyalogosan az Óvárosban

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu