Sörözők

Kulový Blesk (Gömbvillám)

Nagyobb térképre váltás

Nové Město (Sokolská 13.)

Megközelítés

  • H-Sz: 11.00-01.00
  • V: 11.00-24.00

látogatások:

  • 2020. 02. 03.

Kisüzemi söröket ontó intelligens sörcsapok és jókedvű vendégek várnak ránk a Kulový Blesk söröző-étteremben, Prága második kerületében.

Elég különös a hely elnevezése, hiszen a Kulový Blesk magyarul gömbvillámot jelent, amit dédszüleink annak idején (nem túl hízelgő, de igen találó módon) még „matató ménkű”-ként emlegettek. Ettől a Gömbvillámtól azonban nem kell tartanunk.  Az I. P. Pavlova tér környékén járunk, a forgalmas Sokolskán gyalogosan közelítjük meg az egységet. A szomszédos „Na Bojišti” utcában működik a híres Kehely (U Kalicha) vendéglő, amely drága sörrel és változatos vendéglátóipari trükközésekkel várja a betérőket. El is megyünk a Kehely járdára pozícionált reklámtáblája mellett, de mivel jó sörözőt keresünk, tartjuk az eredeti irányt.

Nem bánjuk meg a döntésünket! A Kulový Bleskben több mint egy tucat sörcsapból ömlik a cseh vidék kis főzdéinek termése!  A Gömbvillám is fontos bázispontja ugyanis a csehországi „Intelligens Sörcsapok” mozgalomnak, amely kisüzemi főzdék népszerűsítését tűzte zászlajára. A hely ennek megfelelő népszerűségnek örvend, főként esténként nagy itt a nyüzsgés. Tavasztól őszig rendszerint az udvari féltetős terasz van kitömve sörisszákkal. Lent, az épület pinceszintjében további négy kisebb helyiség szolgálja a szomjazókat. A söntést és a pultot a törzsvendégek tartják teljes ellenőrzésük alatt, rendíthetetlenül ott állnak a befelé vezető szűk folyosón a kezükben sörös korsókkal, alig lehet elférni tőlük.

A nappali étlapon valószínűleg az összes valaha ismert cseh sörkorcsolya helyet kapott. Ha valami különlegesre vágyunk, együnk barna sörben sült krinolint, vagy grillezett báránykolbászkákat. A húskerülők többféle sajtból választhatnak. Az esti kínálatban e mellett sült csülök, csirke, oldalas, és marhaburger is szerepel.

A hely berendezése hangulatos, egy kicsit olyan, mint régen a nagyi konyhája. Házi áldás ugyan nincs a falon, de az asztalok és székek többsége fehér színű, illetve zöld, és nosztalgikusan megkopott. A falakon régi fotók láthatók.

A Gömbvillám jó helyen van Prágában, az I. P. Pavlova és a Náměstí Míru metrómegálló sem távolság, továbbá az I. P. Pavlova teret érintve rengeteg villamos jár. Az egység miden este tizenegyig tart nyitva, de nem árt észben tartani, hogy szombaton és vasárnap csak délután ötkor nyit ki. Ha társasággal érkezünk, már kora este foglaljunk el stratégiai pozíciót valamelyik asztalnál (hogy biztosan legyen helyünk), kóstolgassuk a tucatnyinál is több vidéki sört, majd a tizenegyes zárás után vágjunk bele a prágai éjszakába. Ilyen egyszerű a recept.

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó

Konyha

Sörkorcsolyák, este cseh főételek

Leves a napi ajánlatban (Polévka dle denní nabídky) 55. -

Nakládaný hermelín s cibulí, feferonka,chleba 85,-

Pivovarská vepřová tlačenka, cibule, chleba 69,-

Bavorský weisswurst se sladkou hořčicí,chleba 95,-

Ďábelská topinka s masovou směsí sypaná sýrem 95,-

Hasznos információk

Ne felejtsük, hétvégén csak délután ötkor nyitnak ki

Megközelítés

Metró, villamos, busz: I.P. Pavlova megálló

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu